Votul urban în judeţ: Iohannis a câştigat la 14.000 de voturi în Bacău, şi-a dublat voturile în Oneşti, a învins în oraşe PSD (Slănic Moldova, Tg. Ocna) şi a pierdut surprinzător la Comăneşti. Viorel Miron: „Nu am jucat la două capete!”

Președintele ales Klaus Iohannis a câștigat alegerile în municipiul reședință de județ cu 58,44%, la o

diferență de 14.820 voturi de Victor Ponta, și a mai câștigat în orașele stațiune Tg. Ocna  și Slănic Moldova, fiefuri social-democrate. Acasă, Alianța Creștin Liberală a luat bătaie la Comănești, unde sub privirile primarului liberal candidatul PSD a ajuns la 57,46%. Ponta a mai fost câștigător, la nivel urban, la Moinești, Onești, Buhuși și Dărmănești, dar Iohannis a avut peste tot cifre remarcabile.

La Slănic Moldova, candidatul ACL a obținut 54% din voturi, iar la Târgu Ocna 50,5%. În fiefurile social-democrate diferența în favoarea lui Klaus Iohannis ar fi făcut-o turiștii.

Este prea mică diferența ca să… dar am avut foarte mulți pe listele suplimentare, undeva la 727. Fiind stațiune… am avut undeva, la o secție de votare, 250 de persoane care au votat pe lista suplimentară. Avem și Școala Națională, unde sunt 200 de elevi, e stațiune, mulți străini, și cred că acest lucru a făcut diferența. Totdeauna cetățeanul are dreptate, a votat, noi ne conformăm. 12% la Tg Ocna au fost pe liste suplimentare. La secția de lângă hotelul Măgura, 30% au fost pe liste suplimentare” – a explicat pentru bacauinfo.ro primarul Ștefan Șilochi.

Cu 55,49% la Moinești, 55,53% la Onești (dublu față de primul tur, 5.000 de voturi), 57,93% la Buhuși și 61,01% la Dărmănești obținute acasă, marele câștig din deplasare al social democraților băcăuani au fost cele 57,46% de la Comănești, în fief liberal. Primarul PNL Viorel Miron, care în primul tur și-a arătat afinitatea pentru Călin Popescu Tăriceanu, în turul II acuză PSD de „fraudă”, după ce vineri, 14 noiembrie, orașul a fost împânzit de materiale în care apărea alături de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu. Chiar dacă, neoficial, unii liberali apreciază că liberalul Miron a trădat, acest lucru nu s-ar fi întâmplat „sub nicio formă”.

Pot să spun că PSD a mai făcut asta și în 2009, mi-au copiat poza mea de pe un material și au lipit-o pe altul, în care am apărut cu Geoană în 2009, iar acum cu Ponta și cu Tăriceanu, și au derutat lumea. În felul acesta au reușit să păcălească că eu sunt cu Ponta. Au câștigat pentru că au folosit imaginea mea. Sâmbătă am primit sute de telefoane de la oameni care mi-au spus de materiale. Eu nu votez cu Ponta, cum să-l susțin pe Ponta? Le-am spus că rezultatul nu este meritul lor, ci pentru că au folosit imaginea mea. Ei se umflă în pene degeaba acum, că au un rezultat bun, rezultatul bun este prin fraudă am putea spune. (…) Sub nicio formă nu am jucat la două capete” – a declarat Miron pentru bacauinfo.ro.

  •  

 

Purtătorul de cuvânt al PSD Bacău, Cosmin Necula, a declarat că nu cunoaște situația materialelor apărute peste noapte și că „dacă consideră domnul primar că i s-a folosit imaginea într-un mod neadecvat are toată libertatea să îndrepte acest lucru. Personal, nu cunosc acest lucru și nu pot să vă spun poziția PSD-ului cu privire la acest fapt, dar sunt convins că este aceeași, pentru că nu se pune problema ca noi să fi făcut ceva de genul acesta.”

Domnul Viorel Miron este membru PNL; dacă va dori să rămână, rămâne membru PNL. Nu planează absolut nimic asupra domniei sale în turul doi. Și-a exprimat de la începutul campaniei simpatia pentru domnul Tăriceanu, n-are rost să ascundem acest lucru, pentru că am fi ipocriți. În turul doi a făcut campanie pentru domnul Klaus Iohannis, cu motoarele turate (…). Din nefericire, PSD a folosit o strategie neserioasă, a împânzit în Comănești pliante cu domnia sa (primarul Viorel Miron – n.red.), domnul Tăriceanu și cu acel slogan USL trăiește. Am contracarat acest lucru și iată că am avut un rezultat, pe ultima sută de metri, salvat, 44%” – a declarat președintele PNL Bacău, Ionel Palăr.

Referitor la rezultatul din municipiul Bacău, Palăr a pus succesul pe seama campaniei de „bun-simț și eleganță” practicată de senatorul Dragoș Luchian. „Rezultatul din municipiul Bacău păstrează trendul național din marile orașe. Din punctul meu de vedere este un rezultat foarte bun”.

Sursa datelor: INSSE