Vrăjeli de campanie cu „blocul medicilor”. Primarul Necula îl pune din nou la punct pe deputatul Necula

Pentru a doua oară în decurs de doar câteva zile, primarul Cosmin Necula se arată intransigent în fața deputatului Cosmin Necula și-i

demontează toate declarațiile din campanie și pre-campanie referitoare la blocul de pe strada Făgăraș, destinat medicilor de la Spitalul Municipal.

La sfârșitul lunii mai 2015, deputatul Cosmin Necula propunea Consiliului Local, prin cei doi pesediști din CL, ca apartamentele din blocul destinat medicilor de la Spitalul Municipal să fie acordate și celor de la Spitalul Județean de Urgență (SJU). Propunerea a fost condimentată și de conferințe de presă, prin care deputatul Necula acuza administrația locală că nu vine în interesul cetățeanului și că medicii de la SJU deservesc și ei populația Bacăului. „Din punctul nostru de vedere, nu putem sta cu acel bloc nefolosit de ani de zile. Spitalul Municipal este departe de a fi finalizat, iar noi credem că e incorect ca acel bloc să fie ținut degeaba, neocupat. Dacă majoritatea PNL din cadrul Consiliului Local nu va aproba propunerea noastră, aleșii PSD își vor da demisia din CL. Medicii de la Spitalul Județean de Urgență tratează, în proporție de 50 la sută, pacienți din municipiul Bacău, chiar dacă spitalul este județean. Noi credem că au dreptul la o locuință în acel bloc”, declara deputatul Necula în conferința de presă de dinaintea ședinței CL.

De altfel, ca să-și susțină demersul, Necula a fost prezent la ședința CL de la sfârșitul lunii mai 2015 și a luat cuvântul. „Am venit în fața dumneavostră pentru a susține un proiect de hotărâre prin care dumneavoastră aveți posibilitatea să utilizați un bloc care stă în neuzitare de peste 4 ani de zile pentru a fi destinat medicilor care se află și care lucrează în unitățile spitalicești de pe raza teritorială a municipiului Bacău. Mă adresez dvs, consilierilor locali ai PNL, cu rugămintea de a vă gândi că acest proiect nu are o culoare politică, cetățenii municipiului Bacău nu au o culoare politică care să-i diferențieze în fața unora sau altora (…) Noi am venit practic să exprimăm dorința cetățenilor de a beneficia de servicii medicale de calitate, pentru asta ai nevoie în primul și în primul rând de medici”, le explica Necula consilierilor. Propunerea sa a fost respinsă, cu argumentul că se încalcă legislația, fapt susținut de secretarul Ovidiu Popovici, dar și de primarul Stavarache, într-un comunicat de presă.

Primarul Necula, de acord acum cu primarul Stavarache

Deși l-a atacat din toate părțile pe când era deputat, primarul Necula îi dă dreptate acum fostului primar Romeo Stavarache, susținând același lucru într-un răspuns scris. În 2015, Stavarache spunea că, „în calitate de primar, mi-aș dori ca fiecare medic din oraș, indiferent că lucrează în sistemul public sau în cel privat, să primească o locuință de serviciu din fondul locativ, în semn de recunoaștere față de eforturile pe care le presupune această nobilă meserie. Din păcate, legislația nu permite unei municipalități decât administrarea unor imobile cu locuințe de serviciu destinate unor specialiști care au contracte cu municipalitatea, iar în acest caz punctual, personalului medical care va lucra la Spitalul Municipal Bacău. În acest context, demersul domnului deputat este unul demagogic și care ar încălca legile în vigoare”. Spusele sale sunt confirmate de actualul primar. „Potrivit hotărârii CL nr.226 din 30.07.2009, blocul cu numărul cinci este prevăzut cu 45 de apartamente, urmând a fi construite pentru a fi atribuite specialiștilor din sănătate, angajați ai Spitalului municipal. La finalizarea lucrărilor, cele 45 de apartamente vor avea destinație locuințe de serviciu”, se precizează în răspunsul primit de Bacău Info de la Primărie. În același document, se invocă Legea 114 / 1996, privind locuințele, precum și normele sale de aplicare la capitolul locuințe de serviciu. Documentul este semnat de către primarul Necula. Exact aceeași lege pe care o invoca fostul primar Stavarache când îi răspundea deputatului Necula și-i explica actualului primar faptul că-i doar populist și că nu cunoaște legislația.

Unde-s cererile medicilor?

Tot anul trecut, deputatul Necula susținea că mai mulți medici din cadrul Spitalului Județean de Urgență au făcut demersuri la Primărie, pentru a primi apartamente în blocul de pe strada Făgăraș. Fiindcă nu au primit niciun răspuns, Necula a spus că au venit să se plângă la PSD. La un an și un pic distanță, primarul Necula îl contrazice pe deputat. „Compartimentul Fond Locativ și Îndrumare Asociații de Proprietari nu deține o evidență cu solicitări pentru locuințe destinate medicilor”, susține primarul în funcție. Între timp, spitalul tot nu este gata, situația nu s-a schimbat nici măcar în privința predării șantierului către municipalitate, blocul de pe Făgăraș tot nefolosit este, iar primarul zburdă pe Facebook. Și, din când în când, oficial, îl contrazice pe deputatul Necula.