Afacerile cu morţi, business adevărat în Spitalul Municipal Oneşti

RUDELE PERSOANELOR DECEDATE pentru a le SUGERA la ce firmă de servicii funerare să apeleze. PRACTICA este recunoscută chiar de către dr. Adrian Brânzaniuc, directorul medical al unităţii: „Sunt angajaţi ai spitalului care sugerează şi pentru Atropos, şi pentru alte firme. Crede-mă că sunt destul de bine informat şi sunt secţii întregi în care s-au împărţit cărţi de vizită de la firme concurente. E o vânătoare! Gândeşte-te că se câştigă bani de pe o persoană decedată.” În plus, NU ESTE RESPECTATĂ NICI LEGEA care INTERZICE FUNCŢIONAREA firmelor de pompe funebre în incinta spitalelor. „Nu este adevărat. Nu sunt normele de aplicare a legii, în primul rând. Pe mine nu mă poate scoate nimeni de acolo,” spune Ioan Apostu, administratorul Atropos, care are „punct de desfacere” în S.M.O..

Scandalul vânătorilor de morţi a ajuns şi la Spitalul Municipal Oneşti. Legea care interzice funcţionarea firmelor de pompe funebre în incinta unităţilor spitaliceşti a apărut din octombrie 2014, însă nu au ieșit și normele metodologice de aplicare. În acest moment, blocarea normelor undeva pe traseu favorizează firmele cu puncte de lucru în spitale, care îşi văd în continuare de afacere.

Morga Oneşti împarte sala de întocmire a formalităţilor cu Atropos SRL. Firma are vad bun, pe aceeaşi uşă se intră la şi la Morgă, şi la biroul Atropos. În interior, rudele sau apropiaţii persoanelor decedate pot alege dintr-o varietate semnificativă sicriul potrivit.

  •  

 

Scandalul neaplicării legii privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare pare să-l mişte pe directorul medical al S.M.O., care spune că va scoate firma din spital mai devreme de finalizarea contractului de concesiune.

Dr. Adrian Brânzaniuc: Există un contract cu Spitalul Municipal care va expira la sfârşitul anului şi atunci nu va mai fi sub nici o formă înnoit. Am citit şi eu legea din 2014. În lege se spune ca în unităţile sanitare să nu se presteze servicii funerare. Din câte ştiu eu este neclar, pentru că nu au apărut normele metodologice de aplicare. La sfârşitul legii se specifică faptul că anumite puncte se aplică, altele nu se aplică. Ele se bat cap în cap. Unii spun că se aplică, alţii că nu se aplică. Când va expira contractul la sfârşitul anului, această firmă nu va mai fi în cadrul spitalului, poate şi mai repede. Într-adevăr, sunt medic patolog şi eu certific certificatele de deces. Probabil, când se va decide de compartimentul juridic (…) că este ilegal (…) acum e în analiză. Vreau să spun că se va respecta legea. În măsura în care într-adevăr se interzice, se va respecta legea.”

  •  

 

Legea este clară, iar interpretarea dată conţinutului legii de dr. Brânzaniuc este surprinzătoare, prin faptul că anumite puncte se aplică, altele nu se aplică, cu atât mai mult cu cât acesta deţine şi funcţia de consilier local al Municipiului Oneşti.

Ioan Apostu, administratorul Atropos, îşi apără drepturile de pe o poziţie de forţă: „Nu este adevărat. Nu este nici un scandal. Nu sunt normele de aplicare a legii, în primul rând. Pe mine nu mă poate scoate nimeni de acolo. Când vor veni normele, atunci se discuta această problemă. Momentan, nu. Când nu sunt norme, actul legislativ nu se poate aplica, conform legii. Orice jurist ştie lucrul acesta. În orice spital din ţară sunt asemenea centre, nu doar în Oneşti.”

„E clar, firma nu va mai fi până la sfârşitul anului, poate şi mai devreme. Scandalul e prea mare,” întăreşte Brânzaniuc, directorul medical al S.M.O.. „Legea este, că e un pic neclară, dar este apărută. Firma a amenajat un spaţiu acolo. A modernizat şi a făcut investiţii. Contractul a fost făcut cu conducerea anterioară. Nu era pe vremea mea. Nu am parti-pris-uri cu nimeni. Ştiu că sunt cu ochii pe mine.”

Legea 102/2014 mai interzice şi orice formă de publicitate pentru firme de prestări servicii funerare în instituţiile de sănătate.

  •  

 

Angajaţii spitalului din Oneşti, avocaţii vânătorilor de morţi

Însă, mult mai gravă este încălcarea legii de către angajaţii Spitalului din Oneşti în ceea ce priveşte influenţarea rudelor persoanelor decedate, pentru a apela la o firmă de pompe funebre sau alta.

Angajaţii spitalului s-au transformat în avocaţii firmelor de pompe funebre, fapt recunoscut chiar de către dr. Adrian Brânzaniuc, directorul medical al S.M.O..

Sunt angajaţi ai Spitalului care sugerează şi pentru Atropos, şi pentru alte firme. Crede-mă că sunt destul de bine informat şi sunt secţii întregi în care s-au împărţit cărţi de vizită de la firme concurente. E o vânătoare. Gândeşte-te că se câştigă bani de pe o persoană decedată. E sicriul, cu tot cu veşmânt, sunt lumânări, sunt servicii funerare, tot ce vrei acolo.

Doctorul Brânzaniuc se declară neputincios în faţa acestui fenomen şi lipsit de autoritate în raport cu subalternii săi, cu atât mai mult cu cât angajaţii spitalului sunt momiţi cu bani.

„Ştim foarte bine scandalul din Bucureşti, când erau momiţi cu sute de euro. Nu ştiu dacă s-a ajuns la sumele astea pe aici, dar şi aici vin şi încearcă peste tot. Pot să stau să fac vânătoare? La un moment dat, chiar le-am spus clar unor asistente de la paliative, le-am spus că nu au voie, că intră sub incidenţa legii şi nu ai voie să împarţi (cărţi de vizită ale firmelor de servicii funerare – n.r.). Au înţeles. Dar banii sunt ochiul dracului. Toţi încearcă. Care va fi prins, va plăti,” susţine Brânzaniuc.

Legea102/2014 – Art. 23

(1)   Prestarea serviciilor funerare se poate face numai în spaţii autorizate. 

(2)   În instituţiile de sănătate publică se interzic înfiinţarea şi funcţionarea spaţiilor pentru prestări de servicii funerare, cu excepţia spaţiilor necesare derulării formalităţilor, în cazul decesului produs în instituţia respectivă. Se interzice personalului instituţiei de sănătate publică să influenţeze rudele persoanei decedate în alegerea prestatorului de servicii funerare. 

(3)   Se interzice orice formă de publicitate pentru firmele prestatoare de servicii funerare în incinta instituţiilor de sănătate. La biroul de întocmire a formalităţilor pentru persoanele decedate în instituţia respectivă se poate afişa lista alfabetică a firmelor furnizoare de servicii funerare, cu adresa şi numărul de telefon. 

Nici această din urmă cerinţă nu este îndeplinită de conducerea S.M.O., mai ales că nu implică un proces extrem de elaborate, încât să fie nevoie de norme metodologice care să explice cum se întocmeşte o listă.

Aşa este. Această listă nu există. În sala unde se completează fişele, de mâine, de săptămâna viitoare, va fi o listă cu toate firmele,” promite dr. Adrian Brânzaniuc. „Nici ei nu au venit. Să mă duc eu să-i caut? În afară de Atropos, nu a venit nici o firmă să-mi spună să-i pun numărul pe listă.”

Dr. Oana Secară, managerul Spitalului Municipal Oneşti, nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere.

Dacă aveți mai multe informații despre subiect, ni le puteți furniza pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..