Apă cu program normal în Bacău, miercuri după-amiază. Avaria, remediată până marți la 16.00, dar se poate repeta oricând
Avaria care a lăsat municipiul Bacău și comuna Mărgineni fără apă s-a produs pe
strada perpendiculară cu Primăria Mărgineni. În jur de ora 12:00, mai mulți muncitori ai Companiei de Apă Bacău lucrau la remediere. Avaria s-a produs sub asfalt, la îmbinarea conductei formată din tuburi de beton precomprimat de 6 m, cu un diametru de 800 mm.
„În 1990, când au făcut montajul, nu au aliniat tuburile, ca să fie cu axialitate între ele, le-au îngenuncheat – un termen mai științific – și în partea în care luftul între cep și mufă a fost mai mare a aruncat afară inelul de etanșare, ceea ce a dus la pierderea de apă. Pe înțelesul tuturor, presiunea a aruncat inelul de etanșarea dintre cep și mufă. Acolo unde a fost inelul scos afară și curgea am bătut inelul înapoi și niște șnur de azbest, tot un fel de inel bătut, și acum punem o flanșă de corecție, ca să ținem presat, să nu mai arunce inelul ăla afară. Ce facem acum poate rezista și 20 – 30 ani, am mai făcut astfel de lucrări, nu e prima dată. Trebuie însă să se știe că unde sunt tuburi de astea există riscul unor astfel de avarii. Pământul a lucrat, s-au dezaxat tuburile și există acest risc. Conducta este nouă până la Stejaru, de la Stejaru la Bacău trebuie refăcută. În 1990 s-a montat aducțiunea de la baraj de la Valea Uzului la Bacău. Ca lucrare noi estimăm ca în 3-4 ore să finalizăm, este golită o porțiune de 20 km de conductă de la Stejaru până la Bacău și trebuie reumplută. Asta înseamnă ca până mâine dimineață să avem apă în Barați, iar pe mâine după amiază să furnizăm orașului la program” – a explicat la solicitarea bacauinfo.ro șeful de zonă Constantin Țoțin.
Avaria i-a ținut activi pe oamenii din zonă până în mijlocul nopții. Apa a săpat până în curțile lor.
„Până la două noaptea am stat pe afară. A ieșit vecina mea și a văzut apă pe stradă și era din ce în ce mai multă, huruia acolo unde s-a spart și când am văzut că intra apă peste tot am început să punem saci de nisip. Băiatul de la 135 a fost cel mai afectat, nu i-a intrat în casă, a trecut pe lângă, i-o luat pereții apa. La mine a ajuns apa până la plasa de jos, plasa era în apă” – a declarat Daniel Pișta.
Conducta avariată ar trebui schimbată cu fonduri europene, în actualul program. Nu s-ar fi ajuns aici dacă autoritățile ar fi reabilitat aducțiunea de la Valea Uzului până în Bacău, nu doar până la Stejaru, lăsând 20 km de conductă veche.