La FCM Dinamo Oneşti se schimbă raportul de forțe. Suntem în campanie electorală, iar

politica dictează şi în sport. Oneştiul e un oraş cu tradiţie în fotbal, dar fotbalul e la locul lui, în umbra Nadiei Comăneci. În 2011, Ovidiu Momanu împreună cu o mână de sponsori au pus bazele unei echipe care nu a fost dorită cu adevărat. După ceva timp a apărut FCM Dinamo Oneşti, iar de luna viitoare nu va mai fi nici aceasta. O altă echipă, pentru că frâiele sunt mai importante decât echipa. Politica sportului, înlocuită de sportul politic.

Marţi dimineață, la 9.30, fântâna arteziană din Onești funcționează în ritmul ploii, anapoda, lumea işi vede de ale ei, iar eu şi Marius (n.r. Munteanu Ghiur) trebuie să ne vedem cu preşedintele FCM Dinamo Oneşti, Constantin Florian.

Subiectul nostru ne aşteaptă la sediul PDL. Preşedintele grupării oneştene ne spune că trebuie să schimbăm locul, probabil nu are cheia de la partid, iar noua destinaţie e „restaurantul lui Chelmuş”. La intrare suntem întâmpinaţi de un ospătar, care ne informează că nu prea sunt locuri. „Avem un parastas”.

Începem să pălăvrăgim, iar eu duc discuţia pe sport. Marius intervine. „Cum a decurs şedinţa extraordinară de Consiliu Local?” Răspunsul vine repede. „Bine. Totul a fost bine. Domnul primar ne-a asigurat de continuitate.” Din camera alăturată se aude preotul, care le spune cu cele veşnice. Noi încercăm să aflăm mai multe despre cei vii. „De ce avut loc şedinţa asta -extraordinară? Ce era aşa de urgent?” „O discuţie pentru bine fotbalului” spune Florian, care nu reuşeşte să ducă fraza la capăt, pentru că îi sună telefonul. „Trebuie să plec până la Primărie. Mă întorc cât pot de repede.” „Cel puţin ştim că după discuţia de la Primărie o să aveţi veşti calde”, îi spun, sperând să nu fie gogoşi calde.  

Scenariu

Telefonul primit de Florian în timp ce era cu doi ziarişti, într-un loc public, poate lăsa loc de scenarii. Să ne fi văzut careva la crâşma lui Chelmuș şi să îl fi sunat pe Neghină (n.r. primarul municipiului Oneşti), pentru a-l informa? Pe Marius pare că îl ştie toată lumea din Oneşti. Să fi fost chemat de Neghină ca să…?. Orice e posibil în campanie. Florian ştia de luni că venim, dar poate e doar imaginaţia mea.

Profităm de ocazie şi ne pregătim strategia tehnico-tactică. Eu evoluez sportiv, iar colegul meu politic. Nu de alta, dar subiectul e politico-sportiv, după cum fusesem informaţi de senior editor.

Îl sun când am nevoie, defect profesional. Recunosc!

Între timp, îmi aduc aminte de episodul FCM Oneşti (2010-2011) şi îl sun pe Ovidiu Momanu, preşedintele grupării de atunci.

Bună ziua”, zic, „bună ziua” primesc. Sunt curios de ce nu face parte din actuala conducere. „Am vrut să rămânem şi noi la echipă şi au zis că merg pe schema: Consiliu Local + Dinamo.” „Nici acum nu e târziu”, spun eu. „Dacă eram de la început era ok. Ştiu că Laurenţiu îi sprijină şi sper să facă o treabă bună. Vreau să nu greşească, aşa cum am făcut noi, când am adus jucători de peste tot şi ei jucau doar pentru bani, mai puţin pentru Oneşti.”  Mda.  

FCM Oneşti, condusă de Ovidiu Momanu, era o echipă privată susţinută de sponsori. Acum, situaţia e diferită. FCM Dinamo Oneşti trăieşte din bani publici, dar cine îţi dă banii vrea să şi decidă. „Politicul face mai mult rău decât bine,” vine confirmarea la telefon. „Nu au maturitatea necesară să recunoască o idee bună dacă vine din partea cealaltă, să o numim opoziţie. Oricum, e altă Mărie cu aceeaşi pălărie.”

Trece timpul şi se face cât o repriză de fotbal, iar în prelungiri reapare Florian.

Reluăm interviul.

NOUTATE ÎN ADMINISTRAŢIA ONEŞTEANĂ: ședinţă de Consiliu Local fără niciun proiect pe ordinea de zi.

–          R: Cum a fost?

–          Constantin Florian: Bine. Discuţia a avut legătură cu fotbalul. Laurenţiu ne-a asigurat de tot sprijinul.

–          R: Păi, care era urgenţa de a convoca şedinţa de CL? Aţi fost viceprimar. Situaţia din cazul de faţă nu prea pare a urgenţă, mai ales că era vorba de o discuţie, aşa cum aţi fost informat şi ne-aţi informat,  nicidecum de un proiect de hotărâre.  

–          Constantin Florian: A vrut să ştie situaţia jucătorilor care au plecat.

Jucătorii nu au salarii, deşi clubul primeşte 100.000 lei de la Primărie

–          R: Şi care e situaţia?

–          Constantin Florian: Au plecat şase jucători la Bucureşti, unul la Paşcani şi unul la Botoșani. Noi, clubul, nu avem nicio vină. Nu îi puteam ţine cu forţa, pentru că vroiau şi ei să câştige o pâine. Noi nu îi plătim. Vă dau exemplul lui Botezatu Denis, care a ales Paşcaniul pentru că acolo are salariu.

–          FCM Dinamo Oneşti nu îi plăteşte?

–          Constantin Florian: Nu.

–          R: Cazul Tudorache?

–          Constantin Florian: Tudorache a plecat fără aprobarea noastră. Avem acte doveditoare. L-a luat Botoşaniul, care a profitat de o scăpare din regulament.

–          R: Adică?

–          Constantin Florian: La noi avea convenţie civilă, iar Botoşaniul, club de Liga1, l-a legitimat ca jucător profesionist. Cazul lui e la Comisia de Litigii. Am putea cere suspendarea lui, dar ce sens are să nu lăsăm jucătorul să joace?

–          R: Şi investiția, bucuria dumneavoastră de a promova un jucător direct în Liga 1, unde-s?

–          Constantin Florian: O să luăm grila, care se ridică la 10.000 lei.

–          R: Cum a ajuns Tudorache la FC Botoşani?

–          Constantin Florian: Cred că l-a trimis domnul Sdrobiş.

–          R: Și Sdrobiş v-a părăsit?

–          Constantin Florian: A plecat.

–          R: Şi, după el, e furtună la club?

–          Constantin Florian: E linişte, dar nu e bine.

Fotbaliștii, legați de primar (!?)

–          Întorcându-ne la şedinţa extraordinară…

–          Constantin Florian: Am recunoscut că am greşit într-o privinţă. În momentul în care i-am lăsat pe jucători să plece, trebuia să-l fi chemat pe reprezentantul primarului (n.r Florin Dragomir) să-şi dea şi el acordul.

–          Există aşa ceva în contractele jucătorilor?

–          Constantin Florian: Da.

N:R. Vrem să vedem şi noi un asemenea contract, pentru că e prima dată când auzim de o astfel de clauză de fotbalist „dispensa de la primar”.   

Vasile Ciobanu s-a retras de la echipa de fotbal

R: Altceva?

Constantin Florian: Am discutat aspecte juridice legate de societatea pe acţiuni, pentru că  domnul Ciobanu s-a retras, iar totul a rămas în plop.

Sdrobiş le spunea copiilor „de mamă și de tată”, dar „își făcea treaba

Ovidiu Momanu, fost conducător al fotbalului oneştean. „În urma lui  Sdrobiş a rămas prăpăd. Mulţi au plecat din cauza lui. Erau părinţii în tribună şi el îi înjura pe jucători de mamă şi tată. Am auzit în dese rânduri că unii dintre părinţi chiar au vrut să-l bată pe Sdrobiş

Constantin Florian: Domnul Sdrobiş era vulcanic, dar îşi făcea treaba. Nu mai e la noi.

Cine antrenează şi cine plăteşte antrenorii?

Florian: „Costică Enea e angajatul Primăriei, Petrică Anton şi Sorin, îmi scapă numele, sunt plătiţi de LPS Oneşti, iar Tiberiu Moldovan e plătit de domnul Badea, din câte ştiu eu.”

Ovidiu Momanu: „Costică Enea îmi spune şi acum că era bine când eram noi la echipă. Ziua de salariu era zi de salariu. Acum…”

150.000 euro, bugetul pentru sezonul 2013-2014. Promovarea ar fi fost degeaba.

Constantin Florian: 150.000 de euro, dar nu se pot regăsi toţi în acte. (!?)

R: Aţi avut ca obiectiv promovarea în Liga 3?

Constantin Florian: Nu era stabilit ca obiectiv, dar ne doream să promovăm.

R: Dacă promovaţi, vă înscriaţi în Liga 3?

Constantin Florian: Nu cred că am fi avut bani.

Pe final de interviu, s-a marcat

R: Cum mai stă situaţia cu domnul Nicolae Badea?

Constantin Florian: La început a fost bine, apoi totul s-a răcit. Eu am o relaţie foarte bună cu domnul Badea.

R: În ce constă asocierea asta dintre CL Oneşti şi Dinamo?

Constantin Florian: Primăria pune la dispoziţie cele două baze, iar Dinamo achită unele cheltuieli cu jucătorii, dar nu ştiu suma exactă.

R: Primăria alocă fonduri echipei FCM Dinamo Oneşti?

Constantin Florian: Da. 50.000 lei pe Legea 350 şi ne-a mai dat şi alţi 50.000 lei.

R: Plecarea lui Sdrobiş are legătură cu faptul că Nicolae Badea nu a mai venit pe la echipă?

Constantin Florian: Nu. Am vorbit cu domnul Badea acum câteva minute şi mi-a spus că vine săptămâna viitoare în Oneşti, să rezolvăm cu situaţia societăţii pe acţiuni. Avem şi un S.A.

Miza e ca noul Consiliu Director să fie controlat de Neghină? Așteptăm nominalizările. Depinde finanțarea fotbalului de procentele PDL (în jos)?

R: Care sunt membrii fondatori ai entității care administrează FCM Dinamo Oneşti?

Constantin Florian: Eu, domnul Badea, Ion Moldovan şi mai e Albu, de la Bucureşti. Când s-a făcut fundaţia, a venit domnul Badea cu juristul sau avocatul lui, care s-a ocupat de toate actele şi noi ne-am bucurat.

R: Şi Consiliul Local unde e în schema asta?

Constantin Florian: Există un contract de asociere între Asociaţia Dinamo Oneşti şi Consiliul Local Oneşti, cu părţi egale: 50 – 50.

R: Domnule Florian, nu prea înţeleg asocierea cu domnul Badea, mai ales că spuneţi că şase jucători ai lui Badea au plecat.

Constantin Florian: De luna viitoare se schimbă Consiliul Director al asociaţiei.

R: Şi care e noua structură?

Constantin Florian: Eu şi încă şase membri, ale căror nume nu le cunosc.

R: Cum să nu le cunoaşteţi?

Constantin Florian: Nu le ştiu, dar le voi afla.

R: Domnul primar Laurenţiu Neghină va face parte din Consiliul Director?

Constantin Florian: Nu.

R: Dar alte persoane recomandate de el?

Constantin Florian: Nu am cunoştinţă de aşa ceva

R: Nu ştiu, dar am bănuiala că ceva s-a schimbat. Primăria condusă de Laurenţiu Neghină susţine cu 100.000 lei asociaţia pe care dumneavoastră o conduceţi, primarul e membru UNPR, dumneavoastră sunteţi în opoziţie, PDL, şi cred că ați fost atenționat că aţi putea fi schimbat din funcţie dacă nu jucaţi după cum spune finanţatorul.

Constantin Florian: Nu are nicio legătură. Nu e vorba de politică.

R: Dacă vi s-ar propune să vă schimbaţi carnetul de partid portocaliu cu cel al UNPR sau al PSD, pentru a rămâne la conducerea clubului, ce aţi alege?

Constantin Florian: Nu schimb partidul.

R: Deci, de luna viitoare aveţi un nou Consiliu Director şi echipa se va numi FCM Oneşti. Fără Nicolae Badea?

Constantin Florian: Dinamo nu îşi mai are rostul în noua structură.

R: Fără Nicolae Badea?

Constantin Florian: Fără el. Singura şansă ca să mai facă parte din structura noastră e să vină cu traista cu bani.  

Pe final:

Ovidiu Momanu:

Oricum ar fi, am încredere în Florian că va face o treabă bună, dar să înveţe din greşelile noastre

P:S. Fotbalul de pe malul Trotuşului se aseamănă cu cel de pe malul Bistriţei. Ori suntem băcăuani, ori nu mai suntem!