Pierde PSD funcţia de viceprimar la Oneşti?

Vântul schimbării dinspre Primăria Oneşti adie, întreţinut cu grijă de primarul UNPR Laurenţiu Neghină. „Se aude ceva pe surse, dar nu am nimic oficial,” spune consilierul local PNL Ştefan Martin. Din ce în ce mai multe informaţii lansate în spaţiul public confirmă relaţia fragilă dintre Neghină şi viceprimarul său, Nicolae Gnatiuc. Mulţi dintre consilieri doresc să devină viceprimar. Eu consider că trebuie să-mi duc mandatul la capăt,” declară pentru bacauinfo.ro Gnatiuc. 2016 se apropie, iar primarul pare că nu se mai înţelege cu mâna sa dreaptă. Deşi unul e şeful UNPR, iar celălalt preşedintele PSD Oneşti, Gnatiuc şi-ar fi exprimat în repetate rânduri nemulţumirea faţă de faptul că Neghină este privit drept omul numărul unu, politic şi administrativ, al PSD în Oneşti.

Relaţia din ce în ce mai precară dintre primarul Oneştiului Laurenţiu Neghină şi Nicolae Gnatiuc, naş şi fin în afara politicii, ar putea costa PSD funcţia de viceprimar, câştigată, prin negociere, în urma securizării majorităţii în Consiliul Local cu sprijinul consilierilor social-democrați.

Surse administrative şi politice, inclusiv un fost lider PSD, confirmă starea de tensiune, încercările primarului de subminare a autorităţii lui Gnatiuc. Odată cu apropierea alegerilor din 2016, eforturile lui Neghină de a-l marginaliza pe Gnatiuc devin tot mai evidente. Faptul că Dragoş Benea, preşedintele PSD Bacău şi al Consiliului Judeţean, poartă discuţii cu primarul Neghină peste capul lui Gnatiuc, aducându-l pe şeful organizaţiei PSD Oneşti la nivelul de cantitate neglijabilă, deranjează din ce în ce mai mult.

Avantajele politice ale lui Neghină ar consta în rezultatul nesatisfăcător obţinut de PSD la alegerile europarlamentare şi slab la prezidenţiale, sub comanda preşedintelui Gnatiuc.

„S-a pus problema înlocuirii viceprimarului. Discuţii au avut loc undeva în decembrie, iar Agapi (consilier local UNPR – n.r.) a fost numele vehiculat.” Aceeaşi sursă declară că „relaţiile strânse între PSD şi UNPR de la nivel central vor împiedica o schimbare” 

Informaţiile lansate în piaţă sugerează, cel puţin, faptul că s-a pus problema schimbării, că există măcar o ipoteză de lucru. Eu nu am discutat cu nimeni,” arată Gnatiuc, declarând că-l va chestiona pe primarul Neghină cu privire la alternativa Agapi pentru funcţia de viceprimar: „Nu ştiu. O să-l întreb şi eu, dacă tot veni vorba. Cred că suntem persoane mature şi nu trebuie să ne ascundem după deget.” Până la momentul redactării materialului, Laurenţiu Neghină nu a răspuns apelurilor bacauinfo.ro.

„Se aude ceva pe surse. N-am nimic oficial. Am avut o discuţie cu domnul primar acum două zile, dar nu a adus în discuţie aşa ceva. Orice se poate întâmpla de pe o zi pe alta,” consideră Ştefan Martin, ales PNL.

Nici majoritatea politică din Consiliul Local, asigurată de votul aleşilor PSD, nu i-a fost favorabilă lui Neghină în ultima perioadă, când o serie de proiecte iniţiate de acesta au căzut. Într-unul dintre proiecte edilul dorea realizarea transferului Catedralei către Protopopiatul Oneşti, iar protopopul Constantin Alupei să se descurce cu cele peste 10 milioane lei care ar mai fi fost necesare pentru construcție. Neghină şi-a văzut proiectul căzut, inclusiv cu votul consilierilor PSD. Nici costurile cu utilităţile nu mai pot fi suportate de Primărie, iar subsolul Catedralei trebuie evacuat. Neghină se află la a doua tentativă de acest gen.

Relevantă este atitudinea grupului de consilieri PSD şi în cazul proiectului iniţiat şi susţinut de primarul Neghină, care viza oprirea colaborării dintre Primărie şi Fotbal Club Municipal Dinamo Oneşti. Viceprimarul Nicolae Gnatiuc, preşedintele PSD Oneşti, a trasat direcţia spre care trebuie să tindă pesediştii. Şi acest proiect a căzut. Din cei 14 consilieri locali prezenţi, unul a votat pentru terminarea parteneriatului dintre Primărie şi FCM, trei voturi au fost împotrivă, iar majoritatea pe care se baza Neghină s-a abţinut, fiind înregistrate 9 abţineri; Constantin Florian nu a votat.

Importantă este şi tentativa de a-l subordona pe Gnatiuc administratorului public al Primăriei, Ionuţ Tenie, un alt fin al primarului Neghinnă.

Mircea Agapi nu confirmă o astfel de ipoteză în ceea ce-l priveşte, dar nu bagă mâna în foc pentru consilierii Opoziţiei: Nu. N-a fost niciodată discuţia asta. Politica mea este sportul. E prima dată când aud aşa ceva. Nu mi-am exprimat niciodată nici măcar o părere cu privire la acest subiect. Aşa, mai sunt care îşi doresc. Cei care sunt în Opoziţie, ce să facă altceva decât să-şi dorească? Nici doctorul Brânzaniuc nu ar dori, nici Cristea, care e tot în UNPR. Ceilalţi, posibil.”

Şi Gnatiuc confirmă apetenţa crescută a consilierilor pentru postul de viceprimar. De altfel, fotoliul ocupat de al doilea om din Municipiul Oneşti este cel mai vânat, în condiţiile în care ca primar ar trebui să gestionezi un oraş în criză, cu o economie distrusă. E mult mai uşor să te pozezi cu angajaţii D.P.P. când plantează flori, la săpat, la tăiatul copacilor, la plantări, la desenat parcări pe asfalt. „Mulţi dintre consilieri doresc să devină viceprimar. Nu am habar dacă se mai pune problema (înlocuirii – n.r.). Consider că trebuie să-mi duc mandatul la capăt.”

Dornic de a sta la dreapta lui Neghină s-a arătat şi Ştefan Martin, despre care, potrivit declaraţiilor lui Gnatiuc, a existat un zvon în urmă cu 6 luni. Consilierul PNL confirmă, dar diferă perioada de timp: „Au fost discuţii mult mai vechi, prin 2012 – 2013, când eram într-o alianţă rezonabilă. Nu s-a putut atunci, am înţeles.”

Peste toate, alături de PSD trebuie să voteze acum Valerian Vreme, proaspăt înrolat în UNPR.

Sursa foto 1: Nicolae Gnatiuc