Bacau Info
Atmosferă mai mult decât tensionată între pereţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Bacău.
„Munca de zi cu zi în cadrul centrului judeţean Bacău implică un stres imens, care îşi pune amprenta asupra activităţilor profesionale ale angajaţilor, precum şi asupra vieţii personale. În cadrul acestei instituţii se desfăşoară de peste un an un caz tipic de hărţuire profesională, care afectează demnitatea, capacitatea profesională a angajaţilor, şi binenţeles, activitatea organizaţiei în general” – se arată într-un Memoriu semnat de o parte din angajaţii APIA Bacău, după ce ar fi fost „supuşi relelor tratamente, atacaţi continuu prin acţiuni de intimidare, umilire, discreditare, izolare, critici, insulte, remarci defăimătoare, violenţă verbală acţiuni generate de resentimente şi cu scopul de răzbunare”. Cu „hărţuirea profesională” se ocupă, conform Memoriului, Gabriela Mazilu, directoarea APIA Bacău, după ce unii angajaţi au stat de vorbă cu reprezentanţii Direcţiei Generale de Control Antifraudă şi Inspecţii din cadrul Ministerului Agriculturii.
Contracte dubioase cu un operator de telefonie mobilă, lucrări nejustificate plătite din bani publici, plimbări în interes personal cu maşina, pe cheltuiala instituţiei, şi implicare în activitatea sindicatului
Contracte peste contracte pentru serviciul de telefonie mobilă au fost încheiate de către APIA Bacău fără a fi înregistrate, fără semnăturile şefului Serviciului economic şi Compartimentului juridic. Mai precis, deşi exista un contract valabil până în 2014, în martie 2013 APIA Bacău a încheiat un alt contract „pe care nu se regăsesc numărul de înregistrare de la APIA CJ Bacău (în registrul de contracte aferent centrului judeţean figurează înregistrat în data de 14.05.2013), semnătura şefului serviciului economic şi a compartimentului juridic din cadrul APIA şi viza CFP”. Mai mult decât atât, în martie 2014 „APIA CJ Bacău a încheiat un număr de 54 de acte adiţionale la contractul de abonament pentru serviciile de telefonie mobilă” cu acelaşi furnizor, fără a fi înregistrate şi fără a exista oferte ale altor furnizori de servicii de telefonie mobilă.
Lucrări nejustificate plătite din bani publici
În iunie 2013 APIA Bacău a semnat un contract în valoare de 2.917 lei pentru renovarea birourilor în care îşi desfăşura activitatea instituţia, iar o lună mai târziu, în iulie 2013, activitatea instituţiei a fost mutată într-o altă clădire, în clădirea în care APIA Bacău funcţionează şi în prezent.
Du-mă acasă, măi, tramvai! Maşina instituţiei, folosită în interes personal
Din martie 2013, Mazilu a început să se folosească de o maşină a instituţiei în baza unui „proces verbal de predare – primire”, însă între deplasările în interes de serviciu se regăsesc şi deplasări cu iz de vacanţă. „Echipa de control a constatat că au fost efectuate curse / deplasări la Centrele Locale APIA Bacău sau APIA Bucureşti, curse confirmate prin ştampila acestor structuri pe foile de parcurs, în zilele de sâmbătă şi duminică sau în zilele libere legale, unele curse au fost efectuate în intervale orare care nu corespund orelor de program ale instituţiilor publice, s-au efectuat alimentări cu carburanţi în localităţi care nu se află pe traseul curselor efectuate, încălcându-se prevederile Ordinului MADR nr. 147/2010.”
O parte din angajaţii APIA Bacău, foc şi pară
Activitatea din Centrul Judeţean APIA Bacău e măcinată de conflicte de când instituţia a intrat sub pixul Gabrielei Mazilu. O parte din angajaţi reclamă un comportament abuziv, de neacceptat. Oameni cu experienţă în cadrul instituţiei au atras atenţia asupra modului în care puterea executivă din cadrul instituţiei înţelege să se supună fişei postului. Declaraţiile date consilierilor Direcţiei Generale de Control şi Antifraudă din cadrul Ministerului Agriculturii creionează o directoare executivă numai bună pentru un rol negativ. Alegerea Irinei Floroiu în funcţia de preşedinte al Sindicatului APIA a deranjat-o atât de tare pe Mazilu, încât a mutat-o pe Floroiu la Centrul Local Podu Turcului, la 80 de kilometri de Centrul Judeţean, iar toţi cei care şi-au arătat susţinerea faţă de conducerea sidicatului au avut de suferit, conform declaraţiilor angajaţilor APIA Bacău.
„(…) Este prima dată de când lucrez (…) când mă confrunt cu o persoană care nu are niciun respect pentru muncă, om, instituţie, o persoană care ne consideră proprietatea ei, care nu respectă dreptul la opinie, care generează conflicte, pentru care fermierii sunt nişte potenţiali infractori, se foloseşte de datele private ale fermierilor, a depreciat mediul intern şi care foloseşte resursele unităţii în interes propriu” – a relatat o angajată a APIA Bacău, căreia i s-a cerut demisia dintr-o funcţie importantă, chiar dacă profesional nu avea nimic să i se reproşeze. Doar pentru faptul că ar fi ţinut partea liderului de sindicat de la vremea respectivă – Irina Floroiu – şi că ar contribuit la alegerea acesteia, Floroiu fiind în ochii directoarei executive „o persoană obraznică”. Angajaţii APIA Bacău care au stat de vorbă cu persoanele venite în control au mai reclamat că Mazilu ar fi intervenit peste Organigrama instituţiei „ca să scape de şefa de la IACS” (Sistemul Integrat de Administrare şi Control din cadrul APIA – n. red.), dar şi că ar fi recurs la ameninţări voalate cu privire la evaluările angajaţilor care „stau în pixul directorului”.
Relatările angajaţilor APIA Bacău înregistrate de Direcţia Generală de Control Antifraudă şi Inspecţii sunt toate în aceeaşi notă. „Urmare a venirii unui nou director, climatul în cadrul Centrului Judeţean s-a deteriorat, fiind un mediu dominat de control excesiv şi relaţii de muncă conflictuale, bazate pe simpatii şi antipatii”; „ca urmare a activităţii mele sindicale incommode doamna director executiv a dus o campanie de înlăturare a mea din conducere, cât şi a calităţii de membru a organizaţiei sindicale”.
Gabriela Mazilu, cu stângu-n dreptu’ despre controlul Direcţiei Generale de Control Antifraudă şi Inspecţii
bacauinfo.ro a solicitat conducerii APIA Bacău un punct de vedere referitor la concluziile din Nota de control a Direcţiei Generale de Control Antifraudă şi Inspecţii din cadrul Ministerului Agriculturii. Deşi solicitarea verbală a fost clară, răspunsul a venit mai greu:„Staţi puţin, că nu înţeleg despre ce control e vorba… a fost un control al Corpului de control pe zootehnic şi pe…. a fost… nu ştiu la ce control vă referiţi… dacă vă referiţi la controlul care o fost la Corpul de control legat de ce s-o întâmplat la Suceava, mi se pare mai important, nu vi s-o adus la cunoştinţă că am avut un control pe tema asta?” – a declarat Mazilu.
Pusă faţă-n faţă cu ideile principale ale Notei de control, directoarea Gabriela Mazilu ar fi vorbit despre orice, mai puţin despre concluziile celor de la Antifraudă: despre realizările pe care le are deja după un an şi jumătate de mandat în calitate de director executiv la APIA Bacău, despre „un grup din cadrul instituţiei care este extrem de deranjat” de „realizări”, de „stilul de management”, „alt stil decât s-a utilizat în cadrul instituţiei înainte”.
Mazilu: urmează declarații la IPJ Bacău, iar controlul APIA Central a fost „tendențios”
„Văd că aveţi informaţii, dar văd că sunt trunchiate. Haideţi să ne înţelegem. Eu nu am ce declaraţii să dau pentru că: 1. Aceste constatări ale Notei de control au fost trimise: 1. La Comisia de disciplină a cărei activitate este în curs de desfăşurare, eu am pregătit o Întâmpinare, 2. Nota de control a fost trimisă şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean… şi acolo sunt în desfăşurare, n-am fost să dau nicio declaraţie, urmează să se întâmple lucrul ăsta” – a declarat Mazilu pentru bacauinfo.ro.
„Acel control a fost făcut, în opinia mea, în mod tendenţios. A fost o sesizare făcută de familia Vîjîiac, care a lucrat în cadrul Compartimentului Inspecţie de când funcţionează APIA neţinând cont de principiul celor patru ochi, eu am sesizat lucrurile astea, a fost şi un Raport de audit, de doamna Albişteanu care… în sfârşit, sunt mai multe…(…) Acest control a fost făcut tendenţios de doi directori din cadrul Corpului de Control, în condiţiile în care n-au venit cu Ordinul de control, eu am prezentat toată situaţia… chiar nu vreau să merg mai departe până nu o să avem concluziile clare şi ale Comisiei de disciplină şi ale cercetărilor care urmează să se deruleze… v-aş ruga să-mi rezervaţi totuşi dreptul să vin cu toate documentele care mi s-au solicitat şi care la solicitarea Poliţiei nu au fost prezentate de Corpul de control. (…) Există un grup în această instituţie care este extrem de deranjat de faptul că eu am venit şi am luat nişte măsuri corecte, în opinia mea, şi s-a şi văzut, sunt indicatori de performanţă realizaţi, cu suprafeţe mărite, cu un stil de management, alt stil decât s-a utilizat în cadrul instituţiei înainte.(…) Toate au pornit de la o schimbare a conducerii sindicatului, s-au constatat acolo nişte nereguli, mi s-au adus la cunoştinţă, am făcut nişte demersuri în calitate de conducător, am trimis Raportul cu posibile infracţiuni de lipsă în gestiune, au început de acolo tot felul de răzbunări. Sunt lucrurile puţin mai delicate, chiar nu vreau să le dăm niciun fel de amploare (…). Lucrările sunt justificate. Banii sunt veniţi de la APIA Central, aprobările sunt, deci… chiar nu vreau … până nu finalizăm aceste verificări chiar nu vreau să vin eu … sigur, eu am făcut o Întâmpinare cu toate argumentele, această Întâmpinare este depusă la Comisia de disciplină la APIA Central…când o să avem o concluzie eu o să fiu prima care o să vă informez” a mai adăugat directoarea, fără să facă vreo referire la actele adiţionale la contractul cu furnizorul de servicii de telefonie mobilă sau la deplasările efectuate în scop personal cu maşina instituţiei, pe cheltuiala instituţiei.
În aprilie 2014, Direcţia Generală de Control şi Antifraudă din cadrul Ministerului Agriculturii a efectuat un control de două zile în cadrul instituţiei băcăuane. Constatările consilierilor au ajuns în în Comisia de disciplină a aparatului central al APIA şi la Inspectorarul Judeţean de Poliţie Bacău, pentru a verifica dacă „aspectele constatate pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii.”
Vom reveni.