Circ în Consiliul Local Oneşti pe tema cadourilor pentru pensionari! Acuze de mită electorală şi tupeu maxim din partea aleşilor. „Domnule

Buzdugan (n.r. PPDD), chiar nu vă e jenă? Sunteţi om cu păr alb. Cum să mă acuzaţi de aşa ceva?” a întrebat clocotind Ştefan Martin (PDL), extrem de deranjat de remarcile alesului populist. „Până acum, colegii de la PDL au acuzat că e mită electorală. Acum au prins caşcavalul şi suplimentează bugetul acestei sărbători. Acum ei supralicitează,” – Vasile Buzdugan. Declaraţie incredibilă a lui Buzdugan, care separă pensionarii între cei flămânzi, care se înghesuie pentru o invitaţie la masă de la Primărie, şi pensionarii cu pensii nesimţite.  

Ziua Vârstnicului / Pensionarului, 11.000 în municipiul Oneşti, de pe 1 octombrie, i-a pus pe jar pe aleşii oneşteni în ultima şedinţă de Consiliu Local. Propunerea primarului Neghină, care a înlocuit pe ordinea de zi un alt proiect de hotărâre prin care se dădeau bani la biserici, a generat discuţii aprinse şi, pe alocuri, isterice. De Ziua Pensionarului, Primăria organizează din nou o petrecere, în condițiile în care e un efort serios să memorezi numărul şi ritmul chefurilor organizate de Neghină cu bani de la buget. Pentru acest bairam a fost aprobată alocarea sumei de 45.000 lei. Nervii s-au încins atunci când Neghină a propus să se dea câte o şampanie şi o cutie cu bomboane, cadou simbolic. Democrat liberalilor nu le-a priit partea cu simbolistica, interpretând gestul drept mită electorală. În 2013, șampanii și bomboane pentru angajații Primăriei au fost cumpărate de instituție chiar de la firma primarului.

Ştefan Martin, consilier local PDL: „Domnule primar, constat cu stupoare că Ziua Pensionarului o faceţi exact în preziua startului campaniei electorale. Consider că este discutabilă propunerea de a da la fiecare câte o şampanie şi o cutie de bomboane. Să nu pară mită electorală. E mai bine să nu amestecăm politicul cu socialul. Haideţi să suplimentăm suma la 50.000 lei şi să le trimitem tuturor pensionarilor câte o sticlă de şampanie şi bomboane prin poştă acasă.”

Ezitarea lui Martin l-a întărâtat pe Vasile Buzdugan, buldogul lui Neghină din PPDD: „Până acum, colegii de la PDL au acuzat că e mită electorală. Acum, că domnii de la PDL au prins caşcavalul, suplimentează bugetul acestei sărbători. Acum ei supralicitează. Parcă ei nu ar face acum propunere de mită electorală.”

Acuzele frontale l-au iritat la maxim pe Martin, care a apelat la maturitatea interlocutorului: „ Domnule Buzdugan, chiar nu vă e jenă? Sunteţi om cu păr alb. Chiar nu vă este jenă?”

A replicat şi avocatul democrat liberal Gheorghe Ene: „Am impresia că domnul Buzdugan nu a înţeles nimic din ceea ce spunem noi. Fie că doarme, fie că se gândea în altă parte. Ziua Pensionarului e pentru toţi pensionarii şi pentru cei care nu se pot deplasa săşi ridice invitaţia, şi pentru cei care nu aud de acest eveniment. Or, dând un cadou anumitor pensionari, asta înseamnă discriminare.”

Buzdugan insistă, afundându-se într-o pledoarie discriminatorie şi înjositoare pentru pensionarii cărora le-ar fi luat apărarea. Declaraţie incredibilă a consilierului Buzdugan. Acesta îi separă pe pensionari în două categorii: cei flămânzi, care cerşesc o invitaţie la masă de la Primărie, şi pensionarii cu pensii nesimţite.

„Cadoul ăsta se dă într-o sumă de bani pe care bugetul o poate susţine. Sunt nişte reguli prin care pensionarii vor fi înscrişi. De ce colegii de la PDL nu se gândesc şi la pensionarii care au pensii substanţiale, unii chiar nesimţite? Trebuie să facem o diferenţiere între pensionarul care-i flămând şi vine la Casa de Cultură să ia un bon să danseze o noapte şi cel cu pensie substanţială. – Vasile Buzdugan, consilier local PPDD.

După o pauză de consultări de cinci minute între consilierii ACL, Ştefan Martin a propus aprobarea sumei necesare organizării evenimentului „fără, subliniez, fără a aloca alţi bani pentru cadouri. Ar fi bine ca această zi a pensionarilor să fie o sărbătoare pentru pensionari şi numai pentru pensionari, nu şi pentru alţii. Am ajuns la concluzia că această zi a pensionarilor trebuie celebrată aşa cum se cuvine, dar fără a avea vreo tentă electorală din partea organizatorilor, de a asimila această sărbătoare cu o precampanie electorală.”

Primarul Neghină, iniţiatorul proiectului, şi-a însuşit amendamentul PDL. Proiectul a trecut în forma prezentată fără banii de cadouri, doar câteva flori doamnelor. Totul s-a încheiat cu promisiunea lui Neghină că nu va face cadouri pensionarilor. Edilul nu e însă la prima promisiune făcută PDL:  tot față de consilierul Ştefan Martin și-a asumat, la sfârşitul lui ianuarie, când a fost votat Bugetul municipiului Oneşti pe 2014, ca banii prevăzuţi pentru Festivalul Primăverii şi alte aroganţe ale administraţiei să fie direcţionaţi către asfaltarea străzilor Vasile Alecsandri, Erou Turturică şi Eternităţii, străzi din zona A de impozitare. Promisiune pe care Neghină nu a onorat-o.