Campania electorală începe mai devreme în Bacău: încă 5.000 de abonamente gratuite pentru transportul pensionarilor, cu fonduri de la bugetul local

Primarul Cosmin Necula, care a umplut autobuzele Transport Public SA în campania electorală cu autocolante care-i promovau candidatura, se pregătește să plătească

societății care asigură transportul public în municipiul Bacău peste 350.000 euro anual în plus pe abonamente gratuite acordate pensionarilor, conform unor estimări din Primărie. Practic, Necula promovează un proiect de hotărâre prin care solicită acordarea a 10.000 de abonamente achitate de la bugetul local, la un preț de 40 lei/abonament/lună, față de 5.000 de abonamente, câte asigură în prezent Primăria, la un tarif de 54 lei/abonament/lună. Contactat de Bacău Info, primarul a refuzat să vorbească despre efortul bugetar, menționând că va răspunde în scris în termenul legal (??? – nota red.) și că oricum va vorbi și în ședința Consiliului Local din 30 septembrie, când urmează să fie supus la vot proiectul.

Primăria se execută și găsește în câteva zile resurse pentru alte 5.000 abonamente

Suplimentarea numărului de abonamente vine, oficial, la o pocnitură de degete a președintelui Uniunii Generale a Pensionarilor din Județul Bacău, Mihai Enache, care a solicitat  Consiliului Local, la mijlocul lui septembrie, „gratuitate pentru mijloacele de transport public în comun pentru pensionari”. Adresa a fost înregistrată la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău, iar de acolo până la a crește substanțial veniturile SC Transport Public SA nu mai e decât un vot în Consiliul Local Bacău. Totul, în câteva zile!

Legea permite astfel de facilități pentru pensionari, în alte orașe deja sunt plafoane mai mari de 690 lei, însă de cele mai multe ori societățile aparțin municipalității. În Bacău au mai fost astfel de solicitări de-a lungul timpului, însă s-a ținut la plafoane,” au declarat pentru Bacău Info responsabili din Primărie.

În municipiul Bacău, „gratuitățile” se transformă însă în venituri sigure și ușor de realizat pentru Transport Public SA, societate privatizată în timpul fostului primar Dumitru Sechelariu către familia acestuia.

Cadourile pentru Transport Public, fără număr

Despre cum este cocoloșită Transport Public de autoritățile locale Bacău Info a mai scris și când societatea a modificat componente ale tarifului fără aprobarea Consiliului Local, în așa fel încât băcăuanii să nu beneficieze de scăderea TVA de la 24%, la 20 %; când majorarea pensiilor a dus și la majorarea plafonului de acordare a gratuităților; dar și când Consiliul Local Bacău a aprobat o nouă modalitate de subvenționare a prețului abonamentelor pentru elevi.

Conform proiectului de hotărâre din 1 octombrie 2016 (zi care coincide cu Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice) se vor asigura resurse financiare de la bugetul local pentru 1000 de  persoane „cu handicap grav, beneficiare de legitimații de călătorie valabile pe toate traseele, în valoare de 105 lei/lună” și pentru 10.000 de băcăuaniveterani și văduve de război, luptători pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 și urmașii eroilor martiri, pensionari la limită de vârstă, pensionari de invaliditate, pensionari anticipat, pensionari anticipat parțial precum și pensionari de urmaș care au împlinit vârsta de 60 ani, a căror pensie este echivalentă sau mai mică de 1.050 lei brut, beneficiari de abonamente valabile pe un traseu, cu o valoare de 40 lei/lună”.