Consiliile locale din județ au respins solicitarea Romprest de scădere a cantității minime de deșeuri impuse agenților economici
Romprest așteaptă îndeplinirea unei formalități: să primească răspunsul oficial negativ cu privire la
modificările solicitate Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS). Cu alte cuvinte, nu toți primarii din ADIS au obținut mandat din partea Consiliilor Locale pentru a vota reducerea cantității minime impuse agenților economici (de la 1 mc la 0,5 mc) și majorarea tarifului pentru colectare și transport (317,73 lei/tonă) pentru perioada de tranziție. Termenul limită stabilit de Romprest, pentru conformare, a fost depășit. În stand-by este investiția în baza de la Găiceana. Între timp, operatorul a blocat licitația organizată de Primăria Moinești, care avea drept scop eliminarea solicitării Romprest cu privire la majorarea tarifului de colectare și transport.
Sorin Velicu, directorul operațional al SC Compania Romprest Service SA: „Neoficial am aflat și eu că nu este unanimitate. Așteptăm un răspuns oficial din partea ADIS cu privire la rezultatul demersurilor noastre și imediat cum îl avem putem merge mai departe. Din păcate este campanie electorală și asta este. Mergem mai departe, conform clauzelor contractuale urmează acea notificare de încălcare a condițiilor contractuale. Noi sperăm ca lumea să înțeleagă că având totul la cheie este ilogic să nu mergi mai departe”.
„Din punctul nostru de vedere, datele înțelegerii din 2010 nu sunt schimbate. Nu este nimic modificat față de ce au aprobat ei în 2010. În loc ca toate părțile implicate în contract să se pregătească pentru implementarea taxei de fond de mediu pentru toate deșeurile care se depun în depozit, la 80 lei, ceea ce înseamnă o creștere fantastică, noi nu profităm de timpul pe care-l avem la dispoziție să-nvățăm lumea să scoată gunoiul în aceeași zi, apoi să începem educația pentru colectarea selectivă.”
În acest moment, situația agenților economici la nivelul ariei de operare a Romprest este incertă, din cauza lipsei aplicării unei politici unitare de către administrațiile publice locale. Operatorul a propus reducerea cantității minime impuse de la 1 mc la 0,5 mc. Totodată, Romprest a solicitat, potrivit clauzelor contractuale, aplicarea tarifului unic de 317,73 lei/tonă, pentru serviciul de colectare și transport.
Dacă Consiliul Local Onești a refuzat solicitările ADIS în numele Romprest, mandatându-l pe Alexandru Cristea cu alte obiective, Primăria Moinești a organizat licitație pentru serviciul de preluare, colectare și transport deșeuri din propria stație de sortare. În acest moment, este certă lipsa unanimității privind solicitările Romprest, iar propunerea privind reducerea cantității minime la 0,5 mc a căzut.
„Colegii mei au fost la Moinești să mai discute odată cu Primăria, pentru că am făcut demersuri la licitația pe care doreau dumnealor să o organizeze pentru preluare, transport și depozitare deșeuri colectate de societatea din cadrul Primăriei, care nu știu cum încă mai funcționează,” declară pentru bacauinfo.ro Sorin Velicu. „Au vrut să organizeze licitație pentru preluare, transport și depozitare deșeuri luate de ei din oraș și duse în stația lor de sortare. Primăria spune că de acolo se preiau deșeuri menajere, dar, din câte știu, după o activitate de sortare nu mai rezultă deșeuri menajere, ci deșeuri tratate, cu un alt cod. Noi am contestat la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor – n.r.) această contestație, iar CNSC a suspendat licitația. Vedem dacă se și anulează.”
În stand-by se află și investiția pe care Romprest ar trebui să o realizeze în baza de la Găiceana, însă momentul oportun întârzie să apară. „Exact în momentul în care se intră în perioada de mobilizare pe contractul pe operare instalații, într-o lună, o lună jumătate noi suntem gata. Acum suntem în faza de autorizații, avize. Așteptăm,” recunoaște Velicu. „Nu încep să fac o investiție în momentul acesta, când e nevoie la anul. Mașinile din zona Găiceana fac colectare și se întorc în Bacău, la bază. Nu are rost să le trimitem înapoi. Se face o parcare betonată, cu spălătorie, cu decantor, iar construcțiile vor fi modulare. Acum sunt în jur de 10 utilaje cu care operăm în zona Găiceana.”