De ce are scor mare în sondaje candidatul PSD: stâlpii de iluminat, cutiile de gaze, indicatoarele de circulaţie şi unele garduri din Bacău votează cu Victor Ponta – Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Afişajul electoral ilegal al prezidenţiabilului Ponta

murdăreşte” Bacăul. Pancarte cu Victor Ponta sunt atârnate până şi pe semnele de circulaţie rutieră. Agenţii Poliţiei Locale au găsit materiale promoţionale cu chipul liderului PSD lipite ilegal pe mai multe străzi din municipiu. Potrivit legii, partidele nu pot fi obligate să îndepărteze afişele electorale şi nici nu pot fi trase la răspundere pentru afişele lipite în zone nepermise. Cine curăţă? Autoritatea locală, prin Direcţia de Spaţii Verzi. Contribuabilii, în final. „PSD dezavuează orice afişaj electoral în spaţiile interzise,” a declarat pentru bacauinfo.ro Cosmin Necula, purtător de cuvânt al PSD Bacău în perioada campaniei electorale.

Deşi Partidul Social Democrat neagă orice legătură cu afişele electorale apărute peste noapte în zone interzise, pe stâlpii de iluminat, pe cutiile de gaze, chiar şi în preajma unităţilor şcolar, prezidenţiabilul Ponta ne priveşte de oriunde.

În ultima perioadă, agenţii de Poliţie Locală Bacău au sesizat lipirea de afişe electorale în mai multe zone din oraş, fără aprobarea autorităţii locale sau a proprietarilor spaţiilor private, în special companii de utilităţi şi telecomunicaţii.

Legea 370/2004 precizează că afişajul în alte locuri decât cele stabilite iniţial se poate face pe spaţiul privat doar cu acordul scris al proprietarului, iar acţiunea de lipire a afişelor pe domeniul public fără acordul autorităţilor locale constituie o încălcare a legii.

În Bacău au fost stabilite 14 locuri unde, pe panourile puse la dispoziţie de Primărie, partidele politice îşi pot amplasa sau lipi materialele electorale.

Benone Tocilă, şeful Serviciului de Siguranţă Publică, Poliţia Locală Bacău:Poliţiştii locali aflaţi în patrulă au depistat astfel de cazuri pe străzile Martir Horia, Neagoe Vodă, Martir Cloşca, în cartierul Gherăieşti. Afişele au fost doar cu candidatul PSD.

Simpatizanţii lui Ponta au mai lipit afişe şi pe strada Venus, în cartierul CFR, pe străzile Poet Cârlova, Gheorghe Donici, ba chiar şi în preajma Şcolii cu clasele I – VIII „Mihail Sadoveanu”.

Cosmin Necula, purtător de cuvânt PSD: „Eu ce pot să vă spun este că nu PSD lipeşte aceste afişe. PSD utilizează spaţiile publice stabilite, respectiv zonele desemnate pentru afişajul electoral şi spaţiile private. Stâlpii de iluminat şi cutiile de gaze sunt spaţii private”.

Corect, poate, nu membri PSD lipesc aceste afişe, însă cu greu îşi poate imagina cineva că există persoane neimplicate politic care ar plăti tipărirea unor afişe pentru a le lipi prin oraş, fără un imbold financiar sau, măcar, moral.

„Noi am trimis adrese către toate companiile de utilităţi şi telecomunicaţii, iar acestea nu şi-au dat acordul pentru ca infrastructura lor să fie utilizată în scop electoral. Deci este ilegal să lipeşti afişe pe cutiile de gaze, pe stâlpii de iluminat, spre exemplu. Dar, după cum vedem, se lipesc afişe în afara locurilor stabilite de autoritatea locală,” explică Benone Tocilă, şeful Serviciului de Siguranţă Publică din cadrul Poliţiei Locale Bacău.

Afişajul electoral stradal a ajuns şi la utilizarea semnelor de circulaţie rutieră. În satul Măgura, comuna Măgura, Victor Ponta atârnă de indicatorul care te îndrumă spre satul Crihan, 2 km.

„PSD dezavuează orice afişaj electoral în spaţiile interzise,” repetă Cosmin Necula, purtătorul de cuvânt al PSD.

Legea 370/2004 a fost redactată în aşa fel de parlamentari încât să nu-i pună la treabă după campanie sau vreun partid să poată fi tras la răspundere pentru încălcarea legii electorale.

„Pe lege nu există obligaţia partidelor de a îndepărta materialele electorale, gen afişe, după campanie. În lege nu scrie că directorul de campanie trebuie să suporte consecinţele,” subliniază Benone Tocilă, şef Serviciu Siguranţă Publică. „După terminarea campaniei electorale, afişele care sunt pe domeniul public şi nu le recunoaşte nimeni sunt îndepărtate de autoritatea locală. Am cerut punct de vedere din partea juriştilor, dacă există posibilitatea legală să sancţionăm partidul sau şeful de campanie electorală. Până în acest moment, la toate campaniile electorale, nici un partid nu a fost sancţionat. Niciodată!”

Cine curăţă mizeria lăsată de afişele lipite pe pereţii blocurilor, semnele de circulaţie, stâlpii de iluminat, cutiile de gaz, garduri?

„Primăria, prin Serviciul de salubrizare, va începe să cureţe de pe domeniul public afişajul amplasat ilegal. Se va lua legătura cu şeful de campanie al PSD, pentru că toate afişele lipite ilegal sunt ale PSD. Cumva să renunţe să lipească afişe electorale. Este o muncă titanică să dai jos, să cureţi un afiş lipit bine. Îţi trebuie mult timp şi tot inestetic rămâne locul. Se distruge locul şi se creează şi o imagine de oraş murdar. E foarte greu de curăţat. După ce se termină campania trebuie dezlipite afişele,” declară Tocilă.

Potrivit legii, doar în cazul în care sunt prinşi în flagrant lipitorii de afişe poliţiştii locali pot să-i sancţioneze. „Dacă îi prindem în momentul în care lipesc afişele, atunci le putem spune să le dea jos şi să cureţe zona. Dar sunt foarte greu de depistat, de prins în flagrant. Sunt tineri, cu maşini. Imediat cum văd un poliţist local fug, se mişcă repede. Am avut şi cazuri când au fost agresivi, au sărit la bătaie. Sunt foarte puţine cazuri când îi prinzi la faţa locului. Amenda pentru lipirea ilegală a afişelor este de la 1.000 lei la 2.500 lei şi se dispune confiscarea afişelor şi curăţarea zonei afectate. Partidele trebuie să se înţeleagă că prin aceste afişaje ilegale nu facem altceva decât să murdărim oraşul. Nu contează cine lipeşte, nu ar trebui să se întâmple,” – Benone Tocilă.