De ce NU trebuie să-şi dea demisia primarul Romeo Stavarache
Pentru că ar fi o înfrângere a
justiției. Nici măcar adversarii politici sau procurorii nu ar trebui să-i ceară / să forțeze demisia primarului Stavarache, pentru că prin asta nu ar face decât să decredibilizeze ideea de justiție, care e mai importantă decât o funcție politică / administrativă a cuiva.
Primarul trebuie judecat prin prisma a ceea ce nu a greșit sau a greșit, pentru că de asta vrem corectitudine, ca să pornim de la premisa de nevinovăție. De ce să-i ceri, atunci, unui nevinovat, demisia?
Plecăm de la ideea că pe magistrați îi interesează mai presus de orice ideea de justiție, chiar mai presus de ce scrie presa. Trebuie să fie orbi în fața presei, atât a celor care dezvăluie conexiuni din dosarele cu Viorel Hrebenciuc (noi, de exemplu), cât și a celor care-l toacă pe Stavarache. Normal ar fi ca Hrebenciuc și Stavarache să fie judecați pe baza probelor, nu pe baza avântului pe care îl ia presa. Relatările bacauinfo.ro din dosarul retrocedărilor s-au bazat pe documente, iar cu asta am făcut audiență. Dar justiția trebuie să se bazeze pe probe, nu pe audiența noastră.
Romeo Stavarache nu trebuie pus pe același plan cu parlamentarii feriți de imunitate, pentru că nu blochează ancheta prin votul colegilor. E citat, din câte am văzut se prezintă, nu rămâne decât să așteptăm.
Solicitarea demisiei primarului Stavarache e o ipocrizie maximă dacă vine din partea PSD sau a oricărui reprezentant al alianței de la guvernare, atâta timp cât sunt cel puțin zeci de condamnați definitiv ai lor care sunt tolerați pe funcții, doi în Bacău, unul chiar primar de municipiu (Laurențiu Neghină, primarul Oneștiului, șpagă la Bacalaureat). Prietenul Ionuț Avram, de la Ferma Politică, poate să-i ceară demisia pe ce motive are chef, pentru că asta înseamnă libertate de exprimare, dar PSD mai are până să ajungă la nivelul lui.
E în interesul justiției ca primarul Romeo Stavarache să rămână în funcție până când i se lămurește situația. Nu e în interesul justiției să fie decredibilizată, prin luarea unei decizii care să sugereze că verdictul s-a dat deja. Dacă Stavarache își dă demisia, ca și cum ar fi deja vinovat, înseamnă că în România justiția nu funcționează, pentru că nu e capabilă să fie „oarbă” în fața funcției acuzatului sau a presei. Justiția trebuie să demonstreze că prezumția de nevinovăție e mai presus de orice influență și, în același timp, să ofere explicații pentru oameni care au făcut atac cerebral și au murit, după ce au fost învinuiți (Claudiu Silaghi), hotărându-se ulterior achitarea tuturor inculpaților din cazul respectiv. Justiție nu se face omorând nevinovați.
O administrație incapabilă trebuie să plece însă acasă. Dacă nu ești în stare să rezolvi mici probleme (gen gardul acceptat de dragul preoțimii în centrul Bacăului), categoric nu poți administra un oraș sau un județ. Dacă nu poți fi corect în chestiuni nesemnificative ca importanță, e sigur că nu poți avea viziuni de dezvoltare a comunității, că te doare-n cur de democrație participativă sau de dinamica locurilor de muncă.
Știm, cei mai mulți dintre consilierii care formează majoritatea la nivelul legislativului local efectiv habar nu au de gradul de implementare a proiectelor pe fonduri europene, dacă le adresezi zece întrebări pe cinci proiecte la cel puțin opt întrebări vor ridica din umeri. Mulți au impresia că au fost trimiși acolo ca să aibă oportunitatea, la un moment dat, să se pozeze cu Klaus Iohannis, și cu asta basta. Probabil că sunt în număr mai mic de cinci persoanele din Executivul / Legislativul local care știu să răspundă cu subiect și predicat la întrebări punctuale referitoare la proiectele care influențează comunitatea.
Dar una e să-i ceri demisia primarului Stavarache pentru că a fost trimis în judecată, alta e să ceri o administrație competentă, profesionistă. În principiu, cei care l-au contrazis când a fost cazul pe primar, susținând în același timp proiectele la care acesta a muncit, au fost înlocuiți în prima linie de mulți limbrici care nu-s în stare nici măcar să citească ceea ce alții au gândit. Dacă nu sunteți în stare să elaborați / munciți / comunicați, plecați acasă, ca administrație liberală! Dar asta nu înseamnă că primarul în funcție trebuie să-și dea demisia. N-are legătură. Nu interpretați cazul lui ca să acoperiți incompetența voastră. Singurul reproș pe care i l-ați putea face lui Stavarache e că v-a promovat, închizând ochii la incompetența voastră, ca să nu ajungem la discuții legate de caracter. Păcat de cei care lucrează în administrație, care au votat Iohannis și pe care incompetența voastră de coropișnițe politice îi nenorocește.