DNA ar putea avea un pic de lucru pe relaţia Primăria Berzunţi

Grupul infracţional de la Berzunţi, acuzat de o pagubă de 204.036 lei, a scăpat de condamnare! Ritmul de lucru al Judecătoriei Oneşti a dus la prescrierea faptelor de natură penală. Cu 3 zile înainte de

a dispune încetarea procesului penal, magistratul Liliana Puşcaşu, într-un alt termen, şi-a amânat pronunţarea din lipsă de timp. „Pentru deliberare amână pronunţarea la ora 14.00,” se poate citi pe site-ul Judecătoriei.  A fost nevoie de 20 de termene în 2 ani şi o lună pentru a se ajunge la prescrierea faptelor, în condiţiile în care învinuiţii şi-au recunoscut faptele, mai puţin fostul primar Balan, iar Corpul de Control al Ministrului Educaţiei şi notele de control întocmite de inspectorii I.S.J. Bacău au confirmat fraudele comise de lotul de la Berzunţi. Gheorghe Balan – fostul primar, Dan Sandu – fostul director al şcolii „Alexandru cel Bun”, Viorel Marin – fost inspector I.S.J. Bacău şi Ion Lupu – administratorul firmei INFRAROM Moineşti au fost acuzați de fals și uz de fals, îndeplinirea în mod abuziv a sarcinilor de serviciu, fapte ce au determinat virarea ilegală de către I.S.J. a sumei de 204.036 lei în contul executantului, pentru lucrări neefectuate şi parţial realizate la Școala „Alexandru cel Bun”.

Faptele comise de grupul de la Berzunţi, descrise de Corpul de Control al Ministrului Educaţiei, precum şi de notele de control ale inspectorilor I.S.J. Bacău, ba mai mult, recunoscute de învinuiţi, mai puţin de fostul primar, au fost şterse cu buretele, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie şi a răspunderii penale, iar prejudiciul a rămas nerecuperat.

Cu 204.036 lei pe conștiință, inculpaţii Gheorghe Balan, fostul primar al comunei Berzunţi, Dan Sandu, fostul director al Şcolii din Berzunţi, Viorel Marin, fost inspector şcolar, şi Ion Lupu, administratorul INFRAROM şi fratele mai celebrului Neculai Lupu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău, au scăpat basma curată, graţie magistratului Liliana Puşcaşu, cea care s-a gândit la o sentinţă peste weekend, iar luni a constatat că faptele s-au prescris.  

Ultimele două termene din acest caz ridică noi semne de întrebare, culminând, astfel, ciudata evoluţie a acestui proces de la Judecătoria Oneşti.

Pe 17 octombrie 2014, vineri, Liliana Puşcaşu amână pronunţarea unei sentinţe din lipsă de timp. Pentru deliberare se amână pronunţarea pentru ora 14.00. Nici la ora 14.00 magistratul nu dă o sentinţă. Trece un weekend. Luni, 20 octombrie, Liliana Puşcaşu a conştientizat că i-a trecut printre degete o condamnare, însă nu a mai avut ce să facă. A constatat că s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru faptele comise de lotul de la Berzunţi.

Prin urmare, s-a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaţilor Viorel Marin, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Ion Lupu, Dan Sandu, Gheorghe Balan, pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Totodată, Judecătoria Oneşti lasă nesoluţionate acţiunile civile formulate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău şi Consiliul Local al comunei Berzunţi, ca urmare a încetării procesului penal. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, iar Biroul Local de Expertize Judiciare Tehnice şi Contabile Bacău va achita expertului în construcţii Maria Irina Metelescu onorariul de 3.000 lei, în timp ce acelaşi Birou din Botoşani ar urma să plătească, pentru serviciile expertului în instalaţii Dan Emil Andrieş, onorariul de 3.604 lei.

Sfârşitul de săptămână 17 şi 20 octombrie 2014 a costat statul român 204.036 lei, plus cheltuielile enumerate mai sus, iar pe copiii din Berzunţi i-a costat un minim confort în şcolile din comună. În continuare, elevi şi cadre didactice trebuie să folosească W.C.-urile din scânduri cu o gaură în mijlocul podelei, separate de corpul clădirii de şcoală. Inculpat în dosar, Gheorghe Balan, fostul primar, poate să-şi vadă de responsabilităţile de consilier local în Berzunţi. Justiţia din Oneşti i-a albit pe cei care au luat 204.036 lei pentru lucrări la şcoli, dar pe care nu le-au mai făcut.  

Evoluţia cel puţin ciudată a procesului penal a atras atenţia la 7 luni de la trimiterea în judecată, atunci când judecătoarea Liliana Pușcașu a decis retrimiterea rechizitoriului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești, sesizând o serie de nereguli. Atenţie! După șapte luni de la trimiterea în judecată.

Mai mult, în perioada procesului penal, inculpaţii au revenit la locul faptei, când ar fi intervenit asupra probelor din proces. În iarna lui 2012, ar fi fost efectuate intervenţii asupra obiectivelor cuprinse în contractul de reabilitare încheiat în 2006 şi denunţate ca fiind neexecutate, dar decontate. „Faptele se încadrează la distrugeri de probe. Judecătoarea nu a luat în considerare aceste fapte. S-au făcut lucrări în curtea şcolii fără aprobarea directoarei de la acea vreme,” declară pentru bacauinfo.ro prof. dr. Bogdan Botezatu, fost director al şcolii „Alexandru cel Bun” Berzunţi. „Am depus sesizare în acest sens la Procuratură cu tot cu imagini. Mi s-a spus că nu se mai pot adăuga materiale la dosarul acesta. Doar procurorul poate să facă o verificare, dacă s-au distrus probe şi să ia măsurile legale. Din 2 decembrie 2013 nu am primit nici un răspuns,” arată Botezatu.  

Pe parcursul procesului au fost stabilite 20 de termene, multe dintre ele ca urmare a unor amânări date de judecătoarea Liliana Puşcaşu pentru următoarele motive:

27.01.2014 – se amână cauza pentru efectuarea expertizelor admise.

24.02.2014 – se amână cauza pentru efectuarea expertizelor.

17.03.2014 – se amână cauza pentru lipsa expertizelor.

07.04.2014 – se amână cauza pentru lipsa expertizelor.

19.05.2014 – se amână cauza în vederea studierii raportului de expertiză depus de expert Maria Irina Metelescu şi pentru a se depune raportul de expertiză de către expertul Dan Emil Andrieş.

30.06.2014 – se amână cauza pentru lipsa raportului de expertiză. (n.r. Incredibil!!!)

08.09.2014 – se amână cauza pentru studierea raportului de expertiză în specialitatea instalaţii şi pentru achitarea diferenţelor de onorarii de expertiză. 22.09.2014 – se amână cauza în vederea achitării onorariilor de expertiză şi pentru emiterea de adrese către ISJ Bacău şi Consiliul Local Berzunţi.

06.10.2014 – se amână cauza pentru a se depune concluzii scrise.

17.10.2014 – se amână cauza din lipsă de timp pentru deliberare amână pronunţarea la ora 14.00.

20.10.2014 – încetarea procesului penal.

Istoria unui „tun” din banii publici, scăpat de justiţia din Oneşti

În perioada mandatului de director al învinuitului Dan Sandu au fost efectuate lucrări de reabilitare la trei școli din Berzunți, respectiv Școala nr. 1 „Alexandru cel Bun”, Școala nr. 3 Butucaru și Școala nr. 2 Dragomir. Licitația a fost adjudecată de S.C. INFRAROM S.R.L. Moinești, administrată de acuzatul Ion Lupu. La data de 10.11.2006 s-a încheiat contractul de execuție lucrări între I.S.J. Bacău, în calitate de achizitor, și firma mai sus-amintită. Obiectul contractului îl constituia executarea până la finalizare a lucrărilor de reabilitare. Durata execuției lucrărilor prevăzută în contract era de 155 zile. În anul următor, la 10.08.2007, s-a încheiat un act adițional la contractul anterior, prin care se suplimenta valoarea contractului cu suma de 137.440 lei. În acest caz, actul a fost semnat din partea S.C. INFRAROM S.R.L. de Ion Lupu, iar din partea beneficiarului, Consiliul Local Berzunți, de către primarul Gheorghe Bălan și contabilul Ion Andrieș.

În urma adreselor trimise atât Inspectoratului Școlar Județean, cât și Ministerului Educației, au fost efectuate controale care au constatat neexecutarea lucrărilor conform contractului. Astfel, raportul întocmit de Corpul de experți al Ministrului (nr. 16.643 din 26.07.2010) a scos în evidență faptul că au fost achitate sume de bani pentru lucrări fictive, confirmându-se, totodată, concluziile inspectorilor I.S.J.. „Din analiza declarațiilor date de profesori, directori, a viceprimarului din perioada 2004 – 2008 se constată că aceste lucrări nu s-au executat. Conform ofertei executantului erau prevăzute calorifere din fontă cu țevi de instalații din oțel, înlocuire parchet, mozaic, traversare de pereți.” La momentul efectuării controlului, la Școala nr. 1 Berzunți nu erau începute lucrările, însă fuseseră efectuate plăți de către I.S.J. în sumă de 132.663 lei cu ordinul de plată nr. 1.660 din 22.12.2006, în baza situațiilor de lucrări semnate de către primar, Gheorghe Bălan, directorul de școală Dan Sandu, și constructor, Ion Lupu, toate fictive. La Școala nr. 3 Butucaru, comisia de inspectori a constatat începerea lucrărilor la data efectuării controlului, fiind achitată suma de 71.373 lei de către I.S.J.. Deci, în baza situațiilor de lucrări semnate de primar, director și constructor s-au plătit lucrări începute ca fiind executate.

Se mai menționează în raport faptul că primăria nu a putut pune la dispoziția echipei de control cartea tehnică a construcției, care să cuprindă documentele de bază (documentația privind proiectarea, execuția sau recepția). Nu a fost găsit nici dosarul achiziției publice, în conformitate cu art. 211 și 213 din O.U.G. 34/2006 privind achizițiile publice.

Concluzii – Raport întocmit în urma controlului efectuat de I.S.J. Bacău

Conform contractului 603/10.11.2006, precum și a Recapitulației de lucrări pentru luna decembrie 2006 a S.C. INFRAROM S.R.L. Moinești, o serie de lucrări nu au fost executate, deși sunt trecute ca fiind finalizate:

–          Instalație paratrăsnet priză pământ corp A

–          Racord electric la grup sanitar și pompă, în curtea unității școlare nu s-a construit nici un grup sanitar, nu există racord electric și nici pompă;

–          Racord electric la grup sanitar nu există; grupurile sanitare din curtea școlii sunt într-un stadiu foarte avansat de degradare, sunt amenajate din scânduri tip latrină atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice – Școala cu cl. I – VIII „Alexandru cel Bun” Berzunți;

–          Racord electric la puț nu există – Școala cu cl. I – VIII nr. 3 Berzunți.

Deși lucrările nu erau efectuate, directorul S.C. INFRAROM S.R.L., Ion Lupu, a întocmit în fals și semnat în numele constructorului situații de plată pe luna decembrie 2006. Aceste documente au fost semnate de Dan Sandu și Gheorghe Bălan, fie de ambii, fie de numai unul dintre ei, se spune în rechizitoriu. Din partea I.S.J. – compartimentul tehnic de investiții a semnat Viorel Marin, care deținea funcția de șef al acestui compartiment. Conform situației de lucrări, Ion Lupu a întocmit în fals și recapitulația datată decembrie 2006, calculând că pentru reabilitarea școlii „Alexandru cel Bun” s-au efectuat lucrări în valoare de 132.663 lei. Recapitulația a fost semnată la rubrica beneficiar de ceilalți învinuiți. În cazul Școlii nr. 3 Butucaru, cei patru au procedat identic, întocmind aceleași acte în fals, se mai precizează în rechizitoriul procurorului. Prin faptele duse la îndeplinire de cei patru, la 22.12.2006 s-au emis două adrese către Trezoreria Statului, virându-se în contul beneficiarului S.C. INFRAROM S.R.L. sumele de 132.663 lei și 71.373 lei.