Excedent la bugetul local, iar Spitalul riscă să rămână fără acreditare din cauza lipsei investițiilor. 700 locuri de muncă în pericol.

Acreditarea unui spital de care depind sute de mii de pacienți, tot mai departe de la o lună la alta. Dacă procesul de

acreditare al Spitalului Municipal Onești are loc în septembrie, lucrările necesare unităţii medicale pentru a obţine acreditarea nici măcar nu au început. Abia la sfârşitul lui mai Consiliul Judeţean a publicat pe SEAP anunţul de solicitare de oferte pentru contractul de extindere şi modernizare a Compartimentului de Primire Urgenţe, în valoare totală estimată de 6,219 milioane lei. Perioada de execuţie este de 12 luni. Dragoş Benea are şi un răspuns pentru întârziere: „Important de reţinut este că documentaţiile pe ceea ce înseamnă Spitalul Municipal Oneşti au venit la începutul acestui an, deci oarecum puţin mai târziu decât ne-am fi dorit.”

Obţinerea acreditării de către Spitalul Municipal Oneşti, de care depind 700 angajaţi, este pusă în pericol de ritmul lent în care lucrează cel puţin administraţia publică din Oneşti, dacă nu şi aparatul administrativ al Consiliului Judeţean.

Pentru procedura de obţinere a acreditării, Spitalul este programat în trimestrul al III-lea. Până atunci trebuie înaintată fişa de autoevaluare, iar ulterior achitării taxei (137. 520 lei, aferentă celor 573 paturi) se va stabili o dată.

Dacă etapele legate de documentaţii pot fi cât de cât îndeplinite, problema unităţii medicale o reprezintă lucrările de modernizare şi extindere, necesare obţinerii unui calificativ pentru ca SMO să-şi menţină deschise porţile. În aceste condiţii, e foarte greu ca managerul unităţii spitaliceşti să-şi atingă ţinta, respectiv obţinerea acreditării, care presupune o reevaluare la 3 ani. „Acreditarea poate fi de nivel înalt, mediu sau jos. Se preconizează ca spitalele care se acreditează cu un nivel înalt să fie vizitate de Comisie o dată la 3 ani, de nivel mediu o dată la 2 ani şi cele de nivel jos în fiecare an, ceea ce reprezintă o povară teribilă pentru spitale,” declara pentru bacauinfo.ro Oana Secară, manager SMO.

La sfârşitul lui mai, Consiliul Judeţean a publicat pe SEAP anunţul de solicitare de oferte pentru atribuirea contractului „Extinderea şi modernizarea Compartimentului Primiri Urgenţe din cadrul SMO”. Valoarea totală estimată este de 6,219 milioane lei, din care CJ acoperă 90%, iar Consiliul Local Oneşti restul de 10%.

Investiţia de bază a fost evaluată la 5,666 milioane lei. Criteriul de atribuire e preţul cel mai scăzut, iar durata contractului este de 12 luni de la momentul atribuirii contractului sau emiterea ordinului de începere a lucrărilor. În bugetul CJ pe 2015 au fost alocate 2 milioane de lei, urmând ca în funcţie de ritmul execuţiei aleşii judeţeni să suplimenteze bugetul investiţiei la rectificarea din iulie.

Lucrările se întind şi în 2016, astfel că SMO ar putea trece prin procesul de acreditare în plin şantier, asta dacă Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) nu acceptă o amânare.   

Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău: „Nu au început lucrările la Spitalul din Oneşti. Sunt în diverse stadii de licitaţie. Sunt proceduri de licitaţie prevăzute de lege, pe care trebuie să le respectăm şi nu le putem urgenta. Important de reţinut este că documentaţiile pe ceea ce înseamnă Spitalul Municipal Oneşti au venit la începutul acestui an, deci oarecum puţin mai târziu decât ne-am fi dorit.

Modernizarea Spitalului din Oneşti presupune lucrări şi la secţiile ORL – Oftalmologie, Medicină Internă şi Neurologie. Valoarea lucrărilor este mai mare, ajungând la 7,6 milioane lei, din care contribuţia CL Oneşti, este de 760.000 lei (10%). Pentru acest obiectiv, în bugetul CJ pe 2015 au fost alocate fonduri în cuantum de 2 milioane lei.

Cu privire la această investiţie, până în acest moment nu au fost finalizate documentaţiile necesare demarării procedurii de achiziţie publică.

Consiliul Județean a alocat Primăriei Oneşti, în baza parteneriatului încheiat având ca obiect modernizarea Compartimentului de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Onești, suma de 112.000 lei, în vederea achitării serviciilor de verificare a documentaţiei tehnico-economice.

În condițiile unui scenariu în care obţinerea acreditării Spitalului Municipal Onești este compromisă, primarul Neghină anunţa satisfăcut că are excedent bugetar pentru al doilea an la rând, 6,39 milioane lei. Nimic însă despre folosirea acestor bani pentru a scoate Spitalul Municipal din perioada grea prin care trece.

În schimb, Neghină joacă şah cu Opoziţia în şedinţele de Consiliu Local, încercând să-i aducă pe penelişti în poziţie de mat, propunând ca în cazul în care se vor vinde terenurile de sub spaţiile comerciale ale fostului Onedil, aflate în domeniul privat al Primăriei, banii să fie alocaţi achiziţionării de aparatură medicală pentru Spitalul Municipal Onești.

Cu alte cuvinte, primarul Neghină joacă la două capete. Îşi manifestă, fără prea mare talent, grija pentru SMO în faţa presei, apoi îi pune la zid pe cei din PNL care, de teama pierderii din capitalul politic agonisit, nu pot să apară ca fiind cei care au refuzat să se achiziţioneze aparatură pentru spital.

Cu un excedent la bugetul local de 6,39 milioane lei, 700 angajați ai Spitalului Municipal Onești ar putea să-și piardă slujbele din cauza faptului că nu a beneficiat de investiții la timp.