Gabriel Oprea, apărat de urmărire penală și cu votul Bacăului

Suspendarea demersului Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de a-l ancheta pe Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă a fost posibilă și cu

participarea Bacăului. Senatorul Dan Tătaru, înregistrat acum ca independent, după ce a câștigat alegerile din partea PSD iar la locale a fost cu PSRo, nu a răspuns apelurilor Bacău Info. Senatorul liberal Dragoș Luchian nu a participat la vot, fiind plecat din țară. Acesta a precizat însă că de fiecare dată a votat „pentru solicitările DNA, chiar dacă persoanele vizate erau colegi din PNL.”

Marcel Bujor, ales senator PP-DD, care a trecut ulterior prin UNPR, iar acum figurează  independent pe site-ul Senatului, la fel ca Dan Tătaru, a votat însă împotriva cererii DNA.

Votul a fost secret, dar nu am cum să fiu decât sincer, pentru că asta m-a caracterizat întotdeauna indiferent de consecințe. Am votat împotriva ridicării, dintr-un principiu: DNA nu are ca atribuțiuni cercetarea omorului din culpă, o să ajungă să cerceteze și accidentele de circulație, pentru că și-au zdrobit doi bara și farul, ca și principiu. Atât timp cât Oprea este trimis în judecată pentru abuz în serviciu pentru ceea ce a făcut, la omor din culpă nu intră în atribuțiunile DNA, DNA pentru altceva a fost înființat, nu pentru asta. De asta am votat împotrivă și nu pentru că a fost Oprea, putea să fie oricine” – a declarat Bujor pentru Bacău Info. Acesta nu a precizat de ce un parlamentar, nu instanța, are dreptul să se pronunțe pe competența unui Parchet.

Cel mai vechi parlamentar băcăuan, prezent în legislativ încă din 1990, Vasile Nistor (ALDE) a refuzat să-și dezvăluie votul în cazul Oprea.

Am votat pentru respectarea legalității. Votul este secret. Mai mare argument decât acesta nu există. Am votat pentru respectarea legalității în România. (…) Mă refer la Codul Penal, orice om care încalcă Codul Penal răspunde în baza Codului Penal. Asta spune legea”.

Luni, în Senat, 73 de voturi au fost „împotriva” cererii DNA, 45 „pentru”.