GUTINAȘ: Sorin Stoica și-a cumpărat tractor cu bani europeni – Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Mecanic la bază, Sorin Stoica s-a apucat de agricultură. A făcut-o în 1997, când avea vreo 25 ani. „Am plecat de la uzină, de la Termocentrală, părinţii mei se ocupau cu agricultura şi m-am apucat şi eu. Greu, uşor am dat-o înainte. Am întâmpinat multe” – spune acum fără nicio urmă a regretului pe faţă, chiar dacă nu i-a fost uşor. La începuturi a lucrat doar două hectare, acum lucrează o sută. Doar cinci sunt însă ale lui, peste alte câteva urmează să devină proprietar, iar restul suprafeţei e arendată. Cultivă 30 hectare cu grâu, 30 cu floarea soarelui, iar 35 sunt cu porumb. „Nu-i atât de simplă agricultura, e meserie grea şi banii nu vin aşa uşor, acum e bine că sunt fondurile astea europene. De vreo câţiva ani sunt foarte corecţi (Ministerul Agriculturii – n.red.) şi primim plăţile pe suprafaţă la timp, şi mai sunt şi fondurile pentru proiecte” – ne-a mărturisit agricultorul, care a luat deja banii pentru un proiect.

Fermierul din Gutinaş şi fondurile europene

După mai bine de 15 ani de trudă, Sorin Stoica intră-n câmp cu un suflu european, un tractor New Holland de 34.400 euro. Trecerea a făcut-o de la un tractor românesc U650, iar „diferenţa e de la cer la pământ. Nu te mai rogi de el. Îi dai drumul şi se tot duce” ne-a spus Stoica, încântat, de lângă noua achiziţie.

 În 2012 a depus la Grupul de Acţiune Locală (GAL) Valea Trotuşului proiectul „Achiziţie de utilaje pentru fermă vegetală”, proiect făcut în baza Măsurii 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, iar în februarie 2013 a fost selectat pentru finanţare. Valoarea totală a proiectului a fost de 34.400 euro: 50% a acoperit-o cu fonduri proprii, 50% au reprezentat fondurile europene nerambursabile. „Eu am pus toţi banii. Am fost la o bancă şi mi s-au dat toţi banii pe care i-am cerut. Am gajat ce-am avut de gajat, mi s-au dat banii, am făcut plata, după aia mi s-o făcut dosarul de finanţare, s-a aprobat, o venit controlul în teren, au văzut tractorul şi la vreo 30 de zile mi-au dat banii. Jumătate. Nu i-am dus la bancă, tot în fermă i-am băgat, că altfel…”

Proiect făcut de un băiat de nota 10

Sorin Stoica a apelat la specialişti pentru întocmirea proiectului şi a căutat să aibă toate actele în regulă, aspect foarte important în momentul în care iei hotărârea să atragi fonduri europene:  „Mulţi au fost respinşi. De ce? Dacă nu eşti în regulă, n-ai cum să iei. Că şi ăştia se uită (reprezentanţii Ministerului Agriculturii – n-.red.). Băi îţi dau tractor, dar ce faci cu el? La capitolul acte tre` să fii în regulă. Să ai acte, nu că-i a lui tata sau a mai ştiu eu cui. Am avut un consultant, un băiat de nota 10. Am lucrat cu oameni capabili. Am mai întâmpinat greutăţi, dar s-au rezolvat rapid. La primărie trebuie să fii foarte bine bus la punct cu contractele de arendare, să fie foarte bine declarate, sunt multe de enumerat.”

Din  Grupul de Acţiune Locală Valea Trotuşului fac parte comunele Bârsăneşti, Helegiu, Gura Văii, Tg. Trotuş, Ştefan cel Mare, Buciumi, Caşin, Mănăstirea Caşin, Căiuţi, Coţofăneşti, Urecheşti şi Soveja.

Conform Planului de finanţare a GAL Valea Trotuşului, întocmit în 2010, Grupului i-au fost alocate 2.285.433 euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, bani care au putut fi accesaţi de potenţialii beneficiari prin măsurile: 411.111 Formare profesională în sectoarele agro-zootehnic, forestier și agro-industrial; 411.121 Modernizarea fermelor agro-zootehnice; 411.122 Îmbunătățirea valorii economice a pădurii; 411.123 Creşterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere; 411.124 Cooperare pentru dezvoltarea de noi produse, procese și tehnologii în sectoarele agro-zootehnic, forestier și agro-industrial; 411.125 Îmbunătăţirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea sectoarelor agricol și forestier; 412.223 Prima împădurire a terenurilor neagricole; 413.312 Crearea și dezvoltarea de micro-întreprinderi; 413.313 Încurajarea activităţilor turistice; 413.322 Renovarea și dezvoltarea satelor; 413.341 Dobândire de competențe, animare și implementarea strategiilor de dezvoltare locală; 421 Implementarea proiectelor de cooperare.

Conform Prezentării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, Grupurile de Acţiune Locală vor beneficia la de624.932.000 euro, după ce în perioada 2007-2013 au beneficiat de 346.500.000 euro, fonduri alocate la nivel naţional.

Sursa: Prezentarea PNDR 2014 – 2020

Propuneri măsuri clasice în cadrul Grupurilor de Acţiune Locală

• Tineri fermieri;

• Procesarea produselor agricole;

• Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activități în domeniul non-agricol pentru micro-întreprinderi, inclusivîncurajarea activităţilor turistice;

• Infrastructură de bază locală (drumuri, apă/apă uzată), inclusiv infrastructură educațională și socială, protejareapatrimoniului cultural;

• Formare profesională;

• Ferma mică.

Propuneri măsuri inovative:

• Eficiență energetică și resurse regenerabile;

• IT&C;

• Patrimoniu material și imaterial;

• Grupuri de producători.

Măsuri în analiză: –

Scheme de calitate;

– Măsură dedicată grupurilor vulnerabile, inclusiv populația romă;

– Piețe pentru produse locale agro-alimentare.

Teodora Ciuraru