Ilie Bîrzu, aproape primar interimar: e singurul nominalizat pentru funcție de consilierii care și-au asumat un punct de vedere. Consens pentru Raluca Năstase, viceprimar.

Radu Ababei sau Ilie Bîrzu, pentru a prelua

atribuțiile primarului municipiului Bacău? Asta este întrebarea, în așteptarea ședinței Consiliului Local Bacău de marți, în care aleșii băcăuani vor vota primarul interimar după suspendarea lui Romeo Stavarache, din cauza arestului la domiciliu. Dacă în privința consilierului local care „va prelua temporar atribuțiile de viceprimar” lucrurile par foarte clare, în contextul unui consens pentru Raluca Năstase, în privința viceprimarului care va prelua atribuțiile primarului apele sunt tulburi. „Aș fi lipsit de modestie dacă v-aș răspunde pe cine consider mai potrivit pentru această funcție” – a declarat Radu Ababei pentru bacauinfo.ro, în timp ce Ilie Bîrzu, părând surprins de o oarecare susținere din partea consilierilor, declară că „nu își dorește foarte mult, dar dacă colegii își pun speranța nu pot să-i dezamăgesc, deși înseamnă o piatră dusă în plus”. Spre deosebire de Ababei, Bîrzu nu sugerează că ar fi mai potrivit, ci se rezumă la „fiind în cauză, e greu de spus și nici nu-i corect”.

I-am întrebat pe consilierii locali care e cea mai bună variantă pentru a ocupa postul lăsat gol de Romeo Stavarache, iar aceștia se împart în mai multe categorii: cei care înclină spre Ilie Bîrzu, cei care evită să pronunțe nume și cei care nu doresc deloc să comenteze.

E greu de spus. Pentru mine n-au confirmat nici unul, nici celălalt. Mă rog, între două aspecte mergem cu varianta cea mai puțin rea, cea mai puțin rea ar fi Ilie Bîrzu, fiindcă omul ăsta mai știe ceva administrație, cât de cât, dar până mâine s-ar putea să mă răzgândesc” – a declarat pentru bacauinfo.ro Paul Valerian Timofte.

Eu l-am susținut pe domnul Ilie Bîrzu, pentru că este foarte bine pus la punct cu problemele municipalității. La fel și Radu Ababei, dar strict pe probleme de administrație Ilie mi se pare mai pus la curent” – a declarat Raluca Năstase, cea care va prelua atribuții de viceprimar.

Vasile Drăgușanu ar merge pe mâna lui Ilie Bîrzupentru că are experiență și, chiar dacă timpul este scurt, cred că are o legătură mai bună cu băcăuanii. Nu pot să spun care este mai bun, dar vizavi de știința necesităților cetățenilor municipiului Bacău, domnul Bîrzu cred că este mai ancorat, este un mai bun cunoscător și are și o relaație mai bună cu băcăuanii.”

Nu știu, nu m-am gândit. I-am lăsat pe ei să hotărască cum își împart atribuțiunile și o să ne spună probabil înainte de ședință, așa am înțeles. Nu aș avea preferințe. Pentru mine… ce să zic… amândoi au experiență, unul are experiență pe partea de consilier, unul ca vicerprimar… sper să-și împartă atribuțiunile după competențele lor” – a declarat și Iulian Stoican.

Laurențiu Novac și Maria Enășel au evitat la rândul lor să dea nume, iar Isabela Adam a refuzat să comenteze în vreun fel.

La momentul realizării materialului, Radu Ababei a declarat că nu știe cine va prelua atribuțiile primarului și că ar fi lipsit de modestie dacă ar spune cine consideră că ar fi mai potrivit pentru funcție.

 „E o întrebare perfidă – dacă e să fac o trimitere la expresia unui ziarist din anii `90. Aș fi lipsit de modestie dacă aș răspunde. (…) Mâine, înainte de ședință cu puțin timp, vom da verdictul. Până la coada cozii este o discuție între mine și Ilie și o să ajungem la o concluzie, să vedem cine își asumă mai mult. Nu-mi doresc neapărat această funcție, dar cred că este de datoria mea s-o duc: am niște proiecte începute, am o experiență acumulată, am energia și viteza necesare de a mișca lucrurile un pic mai repede.”

De partea cealaltă, Ilie Bîrzu nu a fost atât de direct.

Nu-mi doresc foarte mult, am destulă treabă. (…) Colegii își pun speranță, nu pot să-i dezamăgesc … deși înseamnă încă o piatră dusă în plus. Am destulă treabă și ca viceprimar, iar ca primar cred că apar responsabilități în plus, dar dacă colegii s-au gândit și la responsabilitatea asta… vom vedea mâine ce zic și colegii, pentru că ne vedem și înainte de ședință. (…)Mi-e greu să spun care ar fi cea mai bună variantă, cred că din amândoi ar ieși unul foarte bun. Vom face echipă și ne vom completa unul pe altul indiferent care și pe ce poziție va fi. Prima condiție e să facem echipă în situația în care suntem acum, de final de mandat, iar aici e o problemă, că după 3 aprilie poate să revină primarul suspendat și atunci revine fiecare pe poziție. Fiind în cauză e greu de spus și nici nu-i corect” – a declarat Bîrzu.

Cu privire la preluarea atribuțiilor de viceprimar de către Raluca Năstase, doar Maria Enășel și Isabela Adam au refuzat să-și spună punctul de vedere.

Bîrzu și Ababei o consideră „o alegere înțeleaptă.”

Am avut discuții și toți consilieri locali liberali și am ajuns la un consens, că este cea mai bună variantă în momentul de față, pentru că este o persoană care s-a implicat activ, mai ales că lucrează cu fonduri europene, lucrează cu oamenii, știe despre ce este vorba, cunoaște proiectele Bacăului” – a declarat Iulian Stoican.

Doamna Raluca Năstase poate să aducă puțină expertiză tehnică, ea lucrând ca și profesionistă pe fonduri europene, finanțări, cred că e de bun augur. Chiar dacă perioada nu face să poți realiza nu știu ce lucruri mărețe, cred că un specialist în conducerea Primăriei e de bun augur” – a declarat și Vasile Drăgușanu.

La prima discuție, pornirea în mandat este legată de lucrările de execuție și vreau să verific un pic ce termene finale sunt până la sfârșitul mandatului, ca să merg un pic și în teren să văd ce lucrări avem în curs, le știu în mare, dar vreau să fac și vizită în teren, să văd ce e acolo, să verific calitatea lucrărilor, termene, cu bugetul pe masă, și, bineînțeles ce alte probleme apar în perioada imediat următoare. În două-trei zile, dacă va fi mandatul validat, cred că mă pun la curent și atunci vom putea sta mai mult de vorbă, mai la obiect” – a declarat Raluca Năstase pentru bacauinfo.ro.