Încleștare în PMP Bacău. Cum a ajuns partidul lui Traian Băsescu să fie pus pe picioare de fostul asociat al lui Corneliu Iacobov.

Demisii în masă la PMP Bacău, după ce Bucureștiul l-a impus președinte interimar pe omul de afaceri Ion Vrânceanu, un

băcăuan transferat în Vaslui. Foștii vicepreședinți ai organizației Neculai Enache și Florin Dumitrașcu, care au fost și printre cei care au pus temelia partidului în Bacău, acuză structura centrală de abuz. Enache a declarat pentru bacauinfo.ro că mai toți președinții din județ își vor prezenta demisiile în solidar, menționând organizațiile din Colegiile 5 și 10, dar și cele din Comănești și Slănic Moldova.„Eu sunt statutul, cui nu-i convine să plece” și„vă jucați cu fundul gol pe lângă aia sculată” sunt expresiile pe care le-ar fi folosit Ion Vrânceanu la prima întâlnire pe care a avut-o cu „factorii de răspundere” din Bacău. De cealaltă parte, vicepreședintele PMP Gabriel Berca și Ion Vrânceanu spun că decizia a fost luată de Biroul Permanent Național și că Bacăul nu a avut rezultate pentru partid.

„Din cocoș nu faci găină, nici din curvă gospodină”

Cunosc foarte bine statutul partidului ăsta în care m-am înscris. Dumnealui a venit nestatutar. S-a încălcat art. 81 din statut, care spune „în caz de vacantare a postului de președinte, interimatul va fi asigurat de unul dintre vicepreședinți cu votul majorității organismului respectiv, deci Bucureștiul a emis o decizie în contradicție cu statutul. I-am atras atenția lui Vrânceanu că e numit nestatutar. A început să bată cu pumnul în masă, o atitudine de asta de o folosești la cele mai joase cârciumi: Eu sunt statutul, cui nu-i convine să plece. În sală erau foarte mulți oameni de bună-credință, care au muncit campaniile astea. A folosit expresii jignitoare, de amenințare. Mi-e și greu să reproduc în cuvinte: Vă jucați cu fundul gol pe lângă aia sculată sau din cocoș nu faci găină, nici din curvă gospodină și multe altele. Am încercat să aduc dialogul spre normalitate, dar a degenerat atât de tare, încât singura soluție care mai era de făcut era să părăsim sala” – a declarat pentru bacauinfo.ro Neculai Enache.

Sursa foto: Neculai Enache

„În PMP s-a depășit orice limită de moralitate, de legalitate”

Enache mai afirmă că a anunțat structura centrală cu privire la ce s-a întâmplat în Bacău, însă nu a fost băgat în seamă.

Am informat tot ce înseamnă conducere la nivel național, am venit cu probe, cu tot ce se poate demonstra și am rămas foarte surprins că și la nivel național s-a agreat acest lucru. În PMP s-a depășit orice limită de moralitate, de legalitate. Motivele nu pot fi decât promisiunile făcute de domnul Vrânceanu financiar. A pus sediu la dispoziție, va fi un centru zonal la Bacău și pune la dispoziție tot: hoteluri, se vor face școli de vară etc. și multe altele. Am înțeles că primează acest lucru în contradictoriu cu munca, cu onoarea, cinstea, cu tot ce s-a muncit în partidul ăsta.(…)Domnul Vrânceanu este președintele de serviciu. Numai pe timpul lui Ceaușescu se făceau astfel de lucruri” – și-a mai spus oful Enache.

„A venit cu tupeu”

Președintele Fundației Mișcarea Populară Bacău, Florin Dumitrașcu, vicepreședinte în Organizația Județeană, și-a dat și el demisia.

A venit cu tupeu (Ion Vrânceanu – n.red.), că el nu respectă niciun statut, că statutul el îl face, că el lucrează cum vrea el, mi-a zis câteva cuvinte urâte mie… El a fost numit de la centru, dar în ciuda demersurilor făcute de noi nu s-a luat nicio măsură. Cred că au primat banii, interesele, 100%, că altceva nu avea ce să primeze la acest om. O fi promis că sponsorizează partidul, am înțeles că are hoteluri, că face școli de vară, școli de iarnă, sunt multe pe care poți să le promiți. Mi-am dat și eu demisia. Conform principiilor noastre, ar fi trebuit să fie un om moral la conducerea organizației, un om integru, dar nu…” – a declarat Dumitrașcu.

Vrânceanu îl înțeapă pe Vreme: „azi de dreapta, mâine de stânga”

De cealaltă parte, Ion Vrânceanu, care făcea și desfăcea în 2012 pentru PP-DD, în virtutea unei prietenii cu „domnul Dan”, declară că nu știe dacă „de la centru se pot face numiri nestatutare”.

Când am venit acolo și am fost numit interimar, am chemat toți factorii de răspundere din partid și am făcut un birou interimar, cu președinte interimar, și l-am numit pe dl. Mâcâială secretar general. Celorlalți le-am spus că, în funcție de cum își va face fiecare treaba, când vom face Conferința Județeană vom da funcții conform statutului. (…) Nu-mi stă în caracter să am nu știu ce limbaje. Eu când m-am dus acolo m-am și mirat. I-am și întrebat dom`ne, cum ați rezolvat totuși 4% în județul ăsta, că 4% e un scor din toate punctele de vedere, dar îmi dau seama că a fost un vot politic, nu prin munca lor, pentru că ei au fost organizați sub orice critică. Dacă ei au avut în frunte un om ca deputatul Vreme, care astăzi face politică de dreapta și mâine face de stânga… eu nu știu ce politician este, ca om… am rămas surprins… n-am văzut decât câțiva oameni cu care se poate discuta… când am ajuns acolo, unu` se vedea senator, altul deputat, altul prin deconcentrate. Le-am spus: cine suntem noi astăzi să ne împărțim posturi? sunteți nebuni la cap!” – a declarat Vrânceanu pentru bacauinfo.ro.

„Nemulțumiții au loc la UNPR”

Vicepreședintele PMP Gabriel Berca spune că cei care sunt acum nemulțumiți nu au obținut rezultate pentru partid și că Vrânceanu, la Vaslui – unde „a înființat organizații în toate localitățile”, a obținut rezultate bune, iar dacă nu va confirma și în Bacău, va pleca.

Oricine e nemulțumit să se adreseze la centru. E decizia Biroului Național, n-o comentez eu. Nu-mi spuneți ce spun dumnealor, au loc la UNPR, slavă Domnului, știu ce vorbesc. (…) În acest moment, în organizația de la Bacău nu există funcții de conducere. Biroul Permanent Național a luat decizia de a-l numi interimar pe Vrânceanu și pregătirea alegerilor județene. În toată țara s-a făcut lucrul ăsta, acolo unde rezultatele au fost proaste. Din păcate, la Bacău rezultatele au fost proaste, dacă nu mă înșel a fost între ultimele județe din Moldova ca rezultate. Nu există funcție de vicepreședinte la Bacău, ci doar o structură interimară de conducere. Rezultatele de la Bacău au fost mult sub așteptări, mai ales că unii dintre ei au făcut campanie electorală pentru Monica Macovei. Se încearcă formarea unei echipe puternice, care să facă într-adevăr opoziție în Bacău, pentru că nu face nimeni.(…)” – a declarat Gabriel Berca pentru bacauinfo.ro.

Cine este Ion Vrânceanu

Ion Vrânceanu este un  personaj al cărui nume apare în dreptul băieţilor deştepţi din industria petrolieră care ar fi adus prejudicii uriașe bugetului de stat. Evenimentul Zilei scria în 2004 despre Vrânceanu că este „om de afaceri, parlamentar liberal, sub pulpana căruia a găsit Iacobov protecţie”. În 2012, când Gheorghe Chealfă (Gelu Cheptănuș), un alt nume sonor de pe lângă platformele Onești – Dărmănești, luase-n brațe Organizația Județeană PP-DD Bacău, Ion Vrânceanu se ocupa de cea din Vaslui.

Îmi dau demisia din orice funcție, dacă îmi aduce cineva o dovadă în care îmi arată că am fost cumva membru PP-DD. Eu am fost prieten cu Dan Diaconescu. În 2012 Dan Diaconescu (…) m-a rugat să-i arăt unde poate obține rezultate și l-am ajutat neocupând nicio funcție. I-am zis: aici poți să iei post de deputat, aici poți să iei, în rest nu ai nicio șansă. La fel în cazul primăriilor. Și a luat două-trei primării și un post de deputat la Bârlad. Asta a fost tot. Dacă mie îmi arată cineva că eu am fost membru, cu adeziune, îmi dau demisia din orice funcție și nu mai fac politică în viața mea. Sunt niște acuzații fără rost” – a mai declarat Vrânceanu.

Sursa foto Ion Vrânceanu: Vremea Nouă