Inspectoratul Școlar Județean ocupă școlile băcăuane cu directori de pe listele PSD. Elevii de la „Ferdinand I” vor să boicoteze cursurile!
numiri ale directorilor de școli pline de coincidențe politice. Ajutat și de o lege păguboasă, care vorbește despre „detașări în interesul învățământului”, o chestiune vagă și interpretabilă în funcție de interese, Inspectoratul majoritar PSD-ALDE s-a apucat de decapitat și face loc favoriților posesori de carnet de partid potrivit.
Cutuma-i veche și păguboasă. Toate partidele s-au folosit de ea, însă PSD este cel care a adus-o la nivel de artă, cu ajutorul prevederilor legale. E destul de greu de schimbat un director care și-a câștigat prin concurs poziția, față de unul care a ocupat fotoliul prin detașare. Pe 31 august au expirat mai multe astfel de detașări. Mai exact, la 72 de unități de învățământ din întreg județul. Numărul exact a fost obținută cu greu de la ISJ și doar după ce bacauinfo.ro a trimis o solicitare scrisă și către ministerul de resort. Răspunsul oricum nu e complet, pentru că nu include toate numirile noi, așa cum solicitasem. În primă fază, reprezentanții Inspectoratului declaraseră că nu au o evidență exactă, disponibilă în orice moment. Adică ISJ a schimbat, dar n-a știut exact ce, cum și unde.
În răspunsul oficial, instituția menționează că „în anul școlar 2015-2016, funcțiile de director și director adjunct din unitățile de învățământ au fost ocupate prin detașare în interesul învățământului, în conformitate cu prevederile art.258, alin 7 din Legea Educației Naționale”. Acest pasaj din lege precizează că „în cazul vacantării funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de un cadru didactic, numit prin detașare în interesul învățământului, prin decizia inspectorului școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanelor solicitate”. Practic, decizia de numire sau demitere a unui director detașat stă în pixul unui politruc numit în funcția supremă la ISJ de către un partid politic. În cazul PSD, șefa ISJ a și făcut celebra campanie cu sacoșele.
Gluma proastă cu „interesul învățământului”
Exact de aici începe porcăria sistemului. Pleacă cine vrea partidul, vine cine trebuie. Iar exemplele sunt nenumărate. Conform unor directori consultați de bacauinfo.ro, trebuie să existe și niște criterii, în afara poveștii cu „în interesul învățământului”. Doritorii de funcții trebuie să facă parte din Registrul Național al Experților în Management Educațional (lista cu experți din județ e aici), iar dosarul să aibă un anumit punctaj. Cerința asta nu s-a aplicat de exemplu în cazul Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”, acolo unde nu a lipsit însă implicarea militantă la PSD. Anca Maria David, acum director adjunct, a fost pe lista PSD pentru Consiliul Local Bacău. Situații similare sunt la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Colegiul Național „Ferdinand I”, Școala „Mihai Drăgan”, Școala „George Bacovia”, din informațiile pe care le deținem până în prezent. La Alecsandri s-au schimbat pesedistele între ele, Teona Codreanu luându-i locul în funcția de director adjunct Elenei Loredana Ghelasă. La Școala „Mihai Drăgan”, funcția de director este ocupată de Nicoleta Zărnescu, fosta șefă de cabinet al lui Constantin Scripăț, din perioada când acesta era prefect, semn că PSD are grijă și de aliații de pe plan local. La Școala „George Bacovia”, tot conform surselor, pentru că sunt prea puțini cei care vorbesc, cea care ocupă funcția de director a venit pe o filieră care, prin soțul ei, duce la președintele CJ, Sorin Brașoveanu. Un caz special este la Colegiul Național „Ferdinand I”, acolo unde profesorii, elevii și părinții s-au revoltat.
Butoiul cu pulbere de la „Ferdinand I”
Dacă micile revolte ale profesorilor s-au încovoiat în mai toate școlile, pentru că mulți bugetari sunt revoltați mai ales pe mize de nimic, prin dansul Pinguinului în fața Prefecturii, planurile pesediștilor din fruntea Inspectoratului au fost date peste cap de profesorii și elevii de la Colegiul „Ferdinand I”. Decizia de schimbare a Mirelei Berza a stârnit revolta. În primă fază, au fost comentariile elevilor pe Facebook. Apoi, dascălii cu state vechi și cu nume din liceu s-au mobilizat, pentru a face un Consiliul profesoral de urgență și, după câteva ore de ședință, majoritatea zdrobitoare a votat împotriva deciziei politrucilor de la Inspectorat. „Văzând că munca, devotamentul și dedicația pot fi șterse cu o semnătură, am gândit pentru prima dată ce nu credeam că voi gândi. Îndemnul pentru copiii mei: plecați și nu mai veniți înapoi! E cel mai trist gând pe care l-am avut vreodată”, spune Adriana Ambrozie, profesor de 34 de ani în cadrul liceului. De partea cealaltă, Inspectoratul decisese, „în interesul învățământului”, să o numească în funcția de director adjunct pe Luminița Huțuțui, fost director la Liceul din Sascut, iar pe poziția de director plin pe fostul adjunct Nicu Harasemciuc. În schema asta, Mirela Berza a fost out. Cum ar veni, interesul învățământului este pentru unii ciumă și pentru cei cu carnet roșu, mumă. Harasemciuc a ocupat, în trecut, în perioada guvernării PSD de până în 2004, funcția de director la Tabere, în vreme ce Luminița Huțuțui s-a remarcat prin faptul că este soția lui Doru Huțuțui, candidat din partea PSD la Consiliul Județean. Pe 5 septembrie, profesorii au obținut o victorie împotriva sistemului. În cadrul ședinței pentru alegerea Consiliului de Administrație, Luminița Huțuțui nu a fost votată. În schimb, Mirela Berza a primit majoritate de voturi. Profesorii s-au arătat revoltați de modul în care a înțeles Inspectoratul să facă schimbările. Huțuțui a fost acuzată de către profesorul Mihai Chelaru de faptul că a fost numită politic și că a intrat în liceu pe ușa din spate. Nemulțumirile de la „Ferdinand I” au ajuns la urechile ministrului Educației, printr-o scrisoare trimisă de către profesori, acesta promițând că va trimite Corpul de Control. Până la descălecarea acestuia, cert este că, între momentul în care profesorii au început să mârâie la Inspectorat și ședința de pe 5 august, au fost tot presiuni făcute telefonic sau direct. Fără rezultat. Ba mai mult, decizia Inspectoratul i-a enervat și pe elevi care, pe site-urile de socializare, se mobilizează să boicoteze începerea anului școlar. Elevii par determinați să nu mai intre la cursuri.
Iar ca să vă faceți o idee despre ceea ce înțelege ISJ prin „interesul învățământului”, pentru a-i face loc Luminiței Huțuțui i-a propus un troc Mirelei Berza, ca nu care cumva să facă scandal: postul de director adjunct la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”. Aceasta a refuzat, iar refuzul a stârnit mânia Inspectoratului, voci nu tocmai prietenoase amenințând că activitatea Mirelei Berza în fruntea liceului va fi luată la puricat la punct și virgulă, în căutare de nereguli. Însă, înainte de asta, Inspectoratul, de la sine putere, o numise deja director adjunct. Deși, în legea educației, citată mai sus, se precizează că trebuie și semnătura de accept a celui propus. Ori, Mirela Berza susține că s-a trezit schimbată și numită în altă parte. „În data de 9 august mi s-a propus telefonic (eu fiind la Belgrad, cu nepotul la un spital) să accept funcția de director adjunct la CN Gh. Vrănceanu. Pe 10 august, am trimis un mesaj la inspectorat, mulțumind pentru ofertă, dar refuzând-o în acelasi timp în mod politicos. Cu toate astea, pe 12 august, am aflat că numirea mea a fost propusă și votată la inspectorat”, a scris Berza pe Facebook.
Doar 10 elevi din 27 au luat BAC-ul în vară la liceul de unde vine noua directoare de la „Ferdinand”!
Tot despre interesul învățământului, în viziunea ISJ, Luminița Huțuțui vine din fruntea unui liceu tehnologic, o promovabilitate de 40,74% la sesiunea din vară a Bacalaureatului, fiind pe locul 20 în județ. Colegiul Național „Ferdinand I” a avut o promovabilitate de 94,48%.
Concurs. Pe bune?
După toate scandalurile iscate de numirile politice, Ministerul Educației a anunțat că, pe 12 octombrie, posturile respective vor fi scoase la concurs. Ministrul Mircea Dumitru susține că acestea vor fi exigente, iar evaluările le vor face echipe mixte din minister. „După 10 ani de intruziune politică în școală, este momentul pentru reprofesionalizarea învățământului școlar”, declara Dumitru acum câteva zile, în urma mesajelor primite din teritoriu. Mesaj corect, doar că, din experiențele anterioare, realitatea a fost mereu alta. Surse din sistem ne-au declarat că, la celelalte concursuri organizate, subiectele se dădeau dinainte, la cine trebuie, „din mașină”. În plus, intruziunea politică în școală, nu-i de acum, ci de prin 1947. N-a încetat niciodată.
Sindicatul nu vrea să supere Inspectoratul. Doamne ferește!
În privința schimbării directorilor pe criterii politice, chiar dacă a stârnit nemulțumiri și chiar revolte în rândul profesorilor, cum e cazul Colegiului „Ferdinand I”, sindicatul nu se bagă. „Punctul meu de vedere oficial nu poate să fie decât cel legal. Este un atribut al Inspectoratului Școlar, al inspectorului școlar general de a da delegații directorilor de școli și asta până la organizarea concursurilor. În luna octombrie vom avea concursuri, cine va obține postul prin concurs va fi director patru ani de zile”, spune George Adrian Purcaru. Sindicalistul recunoaște că nu există transparență în numiri, dar că nu-i treaba sindicatului (?!?). Păi cum să fie abuzurile din învățământ treaba Sindicatului Liber (:))) din Învățământ? 🙂 „Este adevărat, în toată țara nu există o transparență clară în ceea ce privește numirile de directori. Sigur că în ceea ce privește motivele pentru a pune pe cineva, a schimba pe cineva – astea sunt la aprecierea ISJ și în speță a inspectorului școlar general”, explică Purcaru. Și, chiar dacă numirile sunt politice, informații despre concursuri dubioase au tot circulat, cu toții știu exact cum funcționează sistemul și că-i putred, șeful sindicatului dă din umeri. Sute de mesaje de revoltă s-au adunat cu privire la abuzurile ISJ, dar șeful Sindicatului vrea memorii scrise (!?!?). „Ce suspiciuni de abuz? Eu cel mult pot spune despre Inspectorat că poate fi subiectiv, mai mult de atât ce pot să spun? Să suspectez că de ce l-o schimbat pe Popescu și l-o pus pe Ionescu este pură speculație. Dacă am într-adevăr un memoriu care spune domne, ne-a schimbat un director care a făcut treabă și a pus un incompetent sau a pus un coleg care nu merită, pe care nu-l recomandă calitățile morale și profesionale – atunci intervin către ISJ cu memoriile de rigoare, dacă avem ceva concret. La momentul ăsta nu am niciun memoriu. Acolo unde am avut anii trecuți, am intervenit prompt”.
IMPORTANT! Dacă aveți informații care pot completa subiectul (sau despre alte nereguli din învățământul băcăuan), trimiteți-le pe contact@bacauinfo,ro, fie si anonim.