Klaus Iohannis, faţă-n faţă cu peneliştii, pediştii şi feciştii băcăuani. Declarații IOHANNIS, PALĂR, LUNGU, LUCHIAN, MOTREANU, MARCU, BĂDIC, FLUTUR

Copreşedintele Alianţei Creştin-Liberale (A.C.L.), candidat la alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie, Klaus Iohannis s-a întâlnit joi cu membrii băcăuani ai Alianţei abia formate.

De închegate ce sunt forţele PNL şi PDL în Bacău, organizatorii au împărţit

 sala jumi-juma, locurile pregătite pentru democrat-liberali fiind mai mult goale până aproape de apariţia prezidenţiabilului sub cupola Teatrului de Vară „Radu Beligan”, când, chipurile, aproape s-au umplut ochi.

De notat e şi faptul că proaspăta Alianţă are prim-vicepreşedinţi fără număr: primarul oraşului Comăneşti, Viorel Miron, senatorul Dragoş Luchian, deputaţii Viorica Marcu şi Lucian Ciubotaru, Gelu Panfil şi Petrică Mihăilă – consilierul judeţean şi „argintul viu din stânga Siretului”, după cum l-a numit Ionel Palăr.

Absenţi importanţi au fost însă de ambele părţi. Au lipsit, de exemplu, Gioni Crăciun, primarul comunei Livezi şi Ioan Bujor, primarul comunei Dofteana, ambii ajunşi primari cu acte la PDL, dar au lipsit şi primari liberali: Laurenţiu Munteanu de la Blăgeşti şi Ionel Petraru de la Roşiori.

Ionel Palăr, PNL, copreşedinte A.C.L. Bacău

 „În Bacău suntem pregătiţi pentru marea încercare care ne aşteaptă şi atât Partidul Naţional Liberal cât şi Partidul Democrat Liberal turează motoarele împreună, pentru un obiectiv comun, cel mai important obiectiv din toate alegerile care s-au făcut până acum în România – câştigarea alegerilor prezidenţiale” – a spus Palăr în deschidere.

Tudoriţa Lungu, PDL, copreşedinte A.C.L. Bacău

 „Pentru că ACL Bacău este o organizaţie de mare forţă, vreau să vă aud pe toţi cum îl primiţi pe Klaus Iohannis! Iohannis preşedinte! Iohannis preşedinte!

Klaus Iohannis merită această primire, pentru că România merită un preşedinte ca şi Klaus Iohannis, pentru că după 25 de ani de la Revoluţie România merită un om ferm, un om serios, un om care să nu stea la televizor şi să vorbească mult, România merită un om care face mult.

Klaus Iohannis a făcut dintr-un mare oraş  al României un oraş cunoscut în Europa. Vreau să le mulţumesc primarilor Alianţei Creştin Liberale – penelişti, pedelişti – care au rămas pe metereze. E-adevărat, unii s-au mai rătăcit, dar pierderea e a lor, va veni un moment în care vor regreta, vor regreta că nu au fost continuu alături de noi, pentru că această formaţiune merită şi încredere şi respect, pentru că biruinţa aici va fi.”

Palăr: „Vă mulţumim frumos, domnilor primari, acelaşi lucru pe care l-a spus doamna preşedintă îl spun şi eu: Nu mor caii când vor câinii şi în momentele grele ale vieţii se văd adevăratele caractere. Împreună cu dumneavoastră vom avea un succes aşa cum îl merită domnul Iohannis.”

Dragoş Luchian, senator PNL, prim-vicepreşedinte A.C.L Bacău

 „Aici sunt oameni capabili să aibă un obiectiv comun. Cu toţii ne dorim acelaşi lucru. Să dăm României preşedintele de care Româniia are nevoie acum.

Ştiu valoarea vorbelor, dar şi greutatea faptelor. Cred cu adevărat că o Românie modernă, o Românie a copiilor noştri nu se poate construi pe vorbe. Avem nevoie de cu totul altceva. Avem nevoie de viziune, avem nevoie de echilibru, avem nevoie de fermitate. Avem nevoie de o coerenţă în politică, avem nevoie de proiecte, avem nevoie de oameni care să iubească cu adevărat românii, să iubească cu adevărat acest loc minunat numit România, în care ne regăsim din ce în ce mai greu.

Ne aşteaptă o mare provocare. Trebuie să strângem rândurile cât mai repede, trebuie să conteze mai puţin cine este membru PNL, cine este membru PDL, trebuie să conteze mai puţin cine a fost cu ideea şi aşa mai departe, trebuie să funcţionăm de acum ca o singură entitate, trebuie să traversăm mai repede această etapă, să uităm vechile orgolii şi, eventual, vechile dispute, pentru că timpul, din păcate, nu este de partea noastră. (…) Candidaţii de dreapta nu sunt, de fapt, principalii noştri adversari. (…) Nu acelaşi lucru pot să-l spun despre PSD şi Victor Ponta. Aceştia sunt adversarii noştri. (…) România şi-a mai ratat o data şansa după 1990. Dacă în locul lui Ion Iliescu ar fi condus ţara Ion Raţiu, Coposu sau Câmpeanu, alta era starea naţiunii în momentul de faţă. Stimaţi colegi, să dăm cu Klaus Iohannis o nouă şansă României, acum puterea de a scrie istoria stă în mâinile noastre

Dan-Ştefan Motreanu, PNL

 „O spun cu sinceritate: dacă acest proiect s-ar fi făcut în urmă cu zece ani, cei mai în vârstă ştiţi că în urmă cu zece ani s-a mai discutat despre unificarea dreptei româneşti, dacă acest proiect s-ar fi făcut în urmă cu zece ani cu siguranţă România ar fi arătat altfel, cu siguranţă viaţa noastră era mai bună, viaţa românilor era mult mai bună. Poate că mai bine mai târziu decât niciodată, dar cred că e momentul ca acest proiect să se concretizeze în preluarea guvernării, în câştigarea alegerilor prezidenţiale pentru că România are nevoie de politici de dreapta, de egalitate de şanse pentru toţi românii, România are nevoie de bunăstare, locuri de muncă, de dialog şi toate acest lucruri le putem face doar dacă avem un preşedinte mediator.”

Viorica Marcu, deputat PNL, prim-vicepreşedinte A.C.L Bacău

 „Eu vreau să trăiesc în mileniul III. Suntem într-un moment istoric, un moment pe care noi, un popor dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat până acum, nu putem să-l trăim decât cu un zvâc care poate fi dat de o sănătoasă mândrie naţională. Şi eu sunt mândră că sunt român, dar sunt mândră că sunt român altfel decât Ponta, care ne-a prezentat poze din Cehia cu lanuri de grâu. Acum a venit cu alt discurs populist. El e mândru că e român şi ortodox. O mare blasfemie să-l bagi pe Dumnezeu în campania electorală şi un mare cinism să te foloseşti de faptul că Dumnezeu a dat o inundaţie în Gorj şi tu eşti salvatorul.(…) Noi ştim că discursul confesional dă foarte bine la public, dar din păcate nu rezolvă, nu dă soluţii pentru problemele grave ale României.

Mihaela Bădic, primar comuna Helegiu, PNL

 „Sper să avem o colaborare bună şi să scoatem un rezultat bun la aceste alegeri. Sunt liberal de 18 ani şi primar de 10 ani. Mi-am propus să cred în această alianţă şi spun că mi-am propus pentru că şi eu sunt uşor confuză. Aproape că nu mai ştiu, sunt de dreapta, sunt de stânga, iar de dreapta, am fost în ALDE, suntem în PPE, avem un candidat, se mai nimereşte şi al doilea… Senzaţia mea este că nu se vrea sau nu prea se face politică coerentă şi aplicată în ţara noastră. Vreau să cred că această alianţă, şi îmi pun speranţa în A.C.L., va fi altfel. Am avut o experienţă cu USL care şi-a propus foarte puţin, doar să schimbe un guvern, am schimbat Guvernul şi atât, ne-am despărţit. Îmi doresc ca A.C.L. să nu aibă drept scop impunerea unui preşedinte, ci un pas spre un altfel de politică în România. Am obosit. Electoratul este obosit de promisiuni. Am atins pragul critic. (…)

Gheorghe Flutur, secretar general A.C.L.

 „Şi noi ne-am fript cu PSD-ul, în 2009, opt luni, şi dumneavoastră, liberalii, v-aţi fript cu PSD-ul doi ani de zile, aşa că vaccinul l-am luat, ştim ce avem de făcut, marele Partid Naţional Liberal s-a născut şi din suferinţă şi din greşeli pe care trebuie să ni le asumăm. (…) România are nevoie de echilibru, de pragmatism, de o mult mai bună organizare, dar nu vorbită, făcută. (…) Poate că dacă Alianţa D.A. o transformam atunci în partid politic, eram departe astăzi. De ce nu s-a întâmplat ştim şi unii şi alţii, e bine că s-a întâmplat mai târziu şi hai să strângem rândurile să mergem buldozer înainte, că România are nevoie. Şi Moldova din dreapta Prutului, aşa îmi place mie să spun, nu va putea combate sărăcia cu politicile populiste, ci va trebui pragmatism să ne dea de lucru. (…) Cât a desenat ministrul Şova cu carioca autostrada Iaşi – Târgu Mureş, şi aşa a rămas? Cum să te dezvolţi, să-l ajung eu pe Ghiţă Falcă sau să ajung Clujul sau Sibiul, dacă îmi trebuie opt-nouă ore până la graniţă? (…) Fac apel în calitate de secretar general: lăsaţi orgoliile, haideţi să construim până în ultimul cătun Alianţa Creştin-Liberală în vederea consolidării marelui Partid Naţional Liberal. Faceţi treabă serioasă. (…) Uitaţi-vă ce face Ponta, este în stilul şcolii lor: promite minciuni, în fiecare zi acte normative care nu vor ţine mult, ca ciupercile după ploaie. Noi vrem ceva sănătos pentru această ţară şi preşedintele Iohannis vine cu un program pe termen lung de 10 ani.”

Klaus Iohannis, candidatul A.C.L. la preşedinţia României

 „La început, când s-a discutat să devin candidatul Dreptei pentru prezidenţiale, au venit unii sociologi şi mi-au spus: dumneavoastră o să aveţi o problemă în Moldova. Am venit în Moldova, mă simt excepţional de bine aici la dumneavostră în Bacău şi cred că nu vom avea niciun fel de problemă. Dimpotrivă, împreună vom câştiga şi aici, în Moldova. (…) 2014 este anul marilor schimbări. Am început cu înfiinţatea marelui Partid Naţional Liberal şi vom termina 2014 cu câştigarea prezidenţialelor. (…) Dacă ne uităm în jur vedem că sunt mai mulţi candidaţi pentru prezidenţiale, zice-se că cel cu şanse mari este primul ministru al României, candidatul PSD. PSD-ul care guvernează România, PSD-ul care a luat România – care de bine, de rău ieşise din criză – şi ce a făcut? După doi ani de guvernare a băgat România înapoi în criză. Candidatul PSD care a băgat România în criză se califică pentru prezidenţiale? Nu se califică. Vă rog să ţineţi cont de acest lucru. Sunt primar al municipiului Sibiu. Am dovedit la Sibiu că se poate face administraţie pentru oameni, că se poate face administraţie fără corupţie, am dovedit că se poate transforma un oraş. Vreau să vă spun că, dacă s-a putut la Sibiu, se poate în fiecare comună, în fiecare oraş, în fiecare municipiu din România. Vă voi dovedi. Se poate în toată România. (…) Vreau să merg de la Sibiu la Bucureşti pentru că vreau să facem în România altfel de politică decât până acum. România este o ţară bogată, o ţară cu oameni capabili, dar este nevoie de cineva care adună aceste resurse, este nevoie de un preşedinte care adună echipe, care aduce lucrurile bune împreună, şi împreună, în armonie, să găsească soluţii la marile probleme ale României, pentru educaţie, pentru sănătate, pentru sistemul de pensii, pentru asistenţă socială. (…) Se poate o Românie prosperă şi puternică. Eu sunt hotărât să merg înainte, să candidez şi să câştig prezidenţialele, dar nimeni nu poate să schimbe lucrurile de unul singur, să câştige singur.(…) Vă invit să mergem împreună pe un drum cu o singură oprire, victoria!