Motivul pentru care muntii conteaza mai mult decat crezi

Muntii au pastrat de multa vreme o anumita mistica pentru cei care traiesc in umbra lor. De la mayasi si greci pana la religia sintoista a Japoniei, zeii muntilor apar in culturi si sisteme de credinte de-a lungul istoriei si in intreaga lume. De asemenea, sunt iubiti pentru frumusetea lor si venerati pentru marea provocare fizica pe care o prezinta celor care incearca sa ii escaladeze. Dar un aspect al muntilor este adesea trecut cu vederea: puterea lor ca sursa de apa, hrana si energie. De fapt, mai mult de jumatate din populatia lumii beneficiaza intr-un fel de resursele lor.

Muntii sunt locul ideal pentru a face sport

Atunci cand vrei sa faci sport dar si sa te distrezi, muntii sunt locul ideal pentru a face asta. Poti sa te inscri la scoala de ski in Azuga si cu siguranta vei invata un nou sport care sa te tina antrenat pe timpul iernii si care sa faca vacantele mult mai amuzante si mai atractive. De asemenea, pe munte poti sa te antrenezi fara sa para ca depui efort in acest sens. Spre exemplu, poti opta pentru o drumetie pe munte cu prietenii si nici macar nu vei simti ca urci pentru ca esti alaturi de persoanele cu care te simti bine. Nu e necesar neaparat sa faci sport de performanta pe munte si nici sa mergi pe trasee periculoase pentru a simti adrenalina. Este suficient sa depui efort pentru a urca pantele si organismul tau se va antrena singur. La fel se intampla si la ski, doar te lasi purtat de skiurile tale in sus si in jos pe pante, iar musculatura ta lucreaza fara ca macar sa iti dai seama.

Alte aspecte interesante despre munte pe care probabil nu le stiai

Sunt un ecosistem fragil: habitatele pentru plante si animale salbatice sunt deosebit de sensibile la variatiile climatice si sunt perturbate, in timp ce ghetarii se topesc cu un ritm accelerat.

Intre timp, pe masura ce oamenii se aventureaza din ce in ce mai sus pentru recreere si resurse, habitatele sunt distruse si degradate. Plantele si animalele rare traiesc in zone in descrestere, iar oamenii de la munte – adesea printre cei mai saraci din lume – se confrunta cu greutati tot mai mari in ceea ce multi oameni de stiinta cred ca este o previzualizare a ceea ce va urma pentru zonele de campie.

Multi munti au fost desemnati ca situri ale patrimoniului mondial UNESCO si rezervatii ale biosferei, recunoscand ca joaca un rol cheie in dezvoltarea durabila si conservarea biodiversitatii. Muntii gazduiesc 25% din biodiversitatea lumii pe uscat si gazduiesc specii foarte specializate care nu ar supravietui in alta parte.

Porumbul, cartofii, orzul, sorgul, quinoa, rosiile si merele – sase din cele 20 de specii de plante care furnizeaza cea mai mare parte a hranei lumii – isi au originea in zonele montane. Multe alimente de inalta valoare si de inalta calitate sunt, de asemenea, produse de comunitatile montane, cum ar fi cafeaua, cacaoa, mierea, ierburile si condimentele, imbunatatind mijloacele de trai si stimuland economiile locale.