O firmă închisă o lună, amenzi de peste 157.000 lei și proteste în stradă, după ce ANTIFRAUDA a răscolit Bacăul

Voi furați, pe noi ne desființați” e doar unul dintre mesajele care au stat scrise pe pancartele celor care au ieșit vineri seară în fața Instituției Prefectului, pentru a

protesta împotriva modului în care Direcția Generală Antifraudă Fiscală a înțeles să aplice legea joi în Bacău. Revoltați, oamenii nu au ținut cont de vremea câinoasă și au scandat aproape o oră, după care au luat-o la pas, în grup organizat, pe centru.

Cornel Pavel face comerț de la Revoluție și a ieșit la protest „pentru condițiile în care trăim și ne desfășurăm activitatea de comerț.”

Consider că suntem hărțuiți de ANAF, mă simt lezat. Mie încă nu mi s-a întâmplat, dar am văzut că pentru un leu în plus găsit în sertar au luat amenzi de zeci de milioane. Nu mi se pare normal, când alții fură, guvernanții fură. Omul când vine mai lasă 10 bani, 20 bani. Un pachet de țigări nu știu de care costa până acum 14,80 lei omul nu-ți mai lua 20 de bani și îi lua vânzătoarea acasă. Nu mi se pare normal. Este un abuz din partea organelor. Vremuri mai bune au fost, dar mai rele ca acum nu. Nu am reușit să mă îmbogățesc, nici să-mi cumpăr apartament n-am reușit” – a declarat pentru bacauinfo.ro Cornel Pavel.

Mai discrete, două doamne cu standuri în Bistrița din „nouăzeci și ceva”, păreau mai mult spectatoare, însă și ele s-au hotărât să îndure ploaia „pentru că ANAF își face de cap, ne tratează ca pe niște hoți”.

Ieri au venit 6-8 mașini în Bistrița (Centrul Comercial de la ieșirea din sudul orașului – n.red.)” – a început să povestească una dintre ele, iar cealaltă a continuat „… exact ca hingherii, când vor să prindă niște cîini. Nu așa se face. Suntem oameni care trăim între oameni. Peste tot au fost și au maltratat orașul, nu doar la Bistrița. Nu se poate ca pentru 2 lei să închidă un magazin sau o fabrică. Trebuie să vină, să ne explice. Chiar se contrazic. Unii spun ceva, alții altceva. Am fost instruiți acum o lună de zile într-un fel, acum au zis că nu așa. Dăm amenzi, semnăm procese verbale pentru ce? Suntem tratați ca ultimii hoți! La mine în stand nu au fost. Au fost la 5 – 6 firme și au umplut toată ziua, dar a fost un haos total în stand. Nu se lucrează așa. Să-ți fie frică să vinzi sau să cumperi o marfă. Vin clienții în parcare, văd mașinile și pleacă. De ce? Pentru că știu că nu suntem tratați cum trebuie. Nu se lucrează civilizat, omenește. Nu zice nimeni că nu avem voie să fim controlați, dar nu așa. Suntem oameni care încercăm să trăim din asta… dar dacă nu suntem lăsați în pace… cum să facem?” – și-a spus femeia oful.

Comercianților li s-au alăturat și oameni care nu au fost direct afectați.

Eu nu sunt în cauză, dar sunt și eu împotriva a ce face ANAF. Eu eram în trecere și am ascultat ce spune lumea. Ei confiscă, amendează și închid. Vă dați seama că lasă oamenii pe drumuri. De ce fac numai cu ăștia mici așa? Ar trebui să facă și cu magazinele mari. Vor să-i distrugă pe ăștia mici? Treaba lor.. . dar e și problema noastră. Nu poți să mergi până la marginea orașului să cumperi ceva, tot buticul din cartier e mai bun. Eu nu sunt în cauză, dar sunt alături de ei” – ne-a mărturisit un domn.  

Joi, Direcția Geneală Antifraudă Fiscală „a efectuat controale în municipiul Bacău, în domeniile comerțului cu produse alimentare (restaurante, morărit și panificație, carne și produse din carne) și nealimentare (cluburi, baruri, flori și plante ornamentale), în scopul verificării respectării prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului  nr. 28/1999, privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale” – a transmis bacauinfo.ro Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al DGAF.

 „Urmare a controalelor specifice efectuate, inspectorii antifraudă au dispus 67 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 157.000 lei, și confiscarea de numerar şi bunuri în valoare totală 3.208 lei. De asemenea, inspectorii DGAF au dispus suspendarea, pentru o lună, a activității comerciale a unui operator economic, pentru refuzul emiterii bonului fiscal” – a mai adăugat Cristea la solicitarea bacauinfo.ro.