Primăria Măgireşti onorează promisiunile electorale ale lui Dragoş Benea: asfaltează o porţiune dintr-un drum judeţean
Primăria Măgireşti: 500.000 lei gaură în bugetul de funcţionare pe 2015, dar
nu renunţă la investiţii. Aproape 6 km de drum vor vedea asfalt. Din cauza alocării financiare făcute de Ministerul de Finanţe, raportată la plafonul garantat de 1,5 milioane lei pentru comune, Primăria Măgireşti nu mai are bani de funcţionare de la 15 octombrie, dar asfaltează un drum al Consiliului Judeţean (DJ 117A) din fonduri proprii.
Primăria Măgireşti riscă să-şi închidă porţile din lipsă de fonduri. 500 mii de lei este gaura din bugetul de funcţionare pe 2015. Acest lucru se întâmplă din cauza alocării financiare făcute de Ministerul Finanţelor Publice, după algoritmul prin care a fost stabilit plafonul minim de 1,5 milioane lei la nivelul comunelor.
Ionică Câdă, primar comuna Măgireşti: „Unele unităţi administrativ teritoriale au fost favorizate, iar bugetul meu este mai mic decât cel de anul trecut. Legea nu a fost făcută bine. Trebuia să se ţină cont de mult mai multe date de intrare, date de bază. Ministerul nu a ţinut cont de faptul că acele venituri, botezate ocazionale, prin definiţie, nu sunt permanente. În 2013, anul de referinţă, Primăria Măgireşti a recuperat sume importante de la diverşi debitori, precum Petrom. În buget, noi am trecut zero pe trimestrul al patrulea şi jumătate din trimestrul al treilea. Pentru funcţionare, necesarul financiar al comunei este de 2 milioane lei, iar noi avem vreo 1,5 milioane. Ne lipsesc 500 mii de lei, iar singurul răspuns la adresele noastre trimise către Mnisterul Finanţelor, Direcţia Regională de Finanţelor Publice este că ei au respectat legea.”
„Întâlnirea de săptămâna trecută (cu secretarul de stat Gyorgy Attila, Min. Finanţelor, de la Centrul de Afaceri – n.r.) trebuia ţinută anul trecut. Eu, dacă voi munci mai puţin, voi primi mai mulţi bani, iar cine munceşte mai mult, va primi mai puţin, după noua lege”, mai spune Câdă.
Un criteriu important de care trebuia să se ţină cont la momentul repartizărilor financiare către unităţile administrativ teritoriale îl reprezintă serviciile comunitare oferite, precum şi natura utilităţilor publice. Ministerul Finanţelor a luat drept referinţă anul 2013 pentru stabilirea plafoanelor minime şi a fondurilor distribuite pentru 2015.
În perioada 2013 – 2014 – 2015, au apărut elemente care nu mai corespund anului de referinţă. Spre exemplu, Primăria Măgireşti a finalizat lucrările la Căminul de îngrijire bătrâni, proiect realizat prin fonduri europene pe Măsura 322. În 2014 l-a deschis, iar astăzi 16 bătrâni sunt beneficiarii serviciilor oferite în cadrul Căminului. În acest moment, costurile de funcţionare depăşesc cu 30.000 lei / lună veniturile încasate. Costurile per beneficiar sunt 2.000 lei/lună, în timp ce încasările ajung până la 1.300 lei lunar. Beneficiarii sunt din Bacău, Oneşti, Focşani, Măgireşti.
„De închis pot să închid Primăria, dar mai prost e că avem 16 beneficiari la Căminul de îngrijire bătrâni. Oamenilor trebuie să le pui pe masă mâncarea de trei ori pe zi. Cert este că avem un minus de 30.000 / lei pe lună între costurile de funcţionare şi încasări. Banii sunt alocaţi din bugetul local. Avem angajate 11 persoane,” arată edilul comunei.
Pentru 2015, administraţia locală a semnat deja două contracte de modernizare a infrastructurii, iar un al treilea se află în etapa de obţinere a avizelor. Astfel, 3,5 km de drumuri comunale vor avea asfalt prin Programul Naţinal de Dezvoltare Locală. Sunt vizate satele Şesuri, Valea Arinilor şi drumul de legătură dintre Măgireşti şi Prăjeşti. Devizul general de lucrări este de 3,575 milioane lei, iar licitaţia a fost câştigată de Enviro Construct Iaşi, care a ofertat 3,316 milioane lei.
Alte două proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere vor fi susţinute din bugetul local. Unul dintre acestea vizează asfaltarea drumului judeţean 117 A, respectiv 1,4 km. Pentru că drumul respectiv este de piatră, iar Consiliul Judeţean nu s-a grăbit să-l asfalteze, Primăria Măgireşti a solicitat preluarea temporară a tronsonului. În primăvară, primarul Câdă va da ordinul de începere a lucrărilor. Câştigătorul licitaţiei este Conextrust. Valoarea estimată a lucrării: 1,427 milioane lei. Contractul a fost atribuit la 1,325 milioane lei. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Benea, îşi poate îmbunătăţi procentajul de drumuri judeţene asfaltate, pe banii comunelor.
Al treilea proiect pe 2015 şi al doilea finanţat în totalitate de la bugetul local este reabilitarea drumului comunal 180, în lungime de 1 km, care face legătura între Valea Arinilor şi Moineşti (ieşirea spre Găzărie). „Se vor turna două straturi de asfalt. Asta este soluţia dată de proiectant. Suprafaţa carosabilă va fi decapată doar unde este faianţat. Mai am nevoie de câteva avize pentru a scoate proiectul la licitaţie. Îl vom realiza din fonduri proprii. Proiectul este scos la licitaţie cu 549.236 lei, valoare construcţii plus montaj,” a declarat pentru bacauinfo.ro Ionică Câdă, primarul comunei Măgireşti.