PSD e pe tobogan în Bacău, pentru că s-a trezit cel mai mare adversar al său. Nu e nici Stavarache, nici Luchian

Reîntors să facă exclusiv administrație, conform

propriilor declarații, primarul Romeo Stavarache, acum simplu membru al PNL, eliberează organizația locală de o mare presiune, cea legată de procesele sale, dar îi creează acesteia și o mare problemă: o lasă să se descurce. Obișnuiți să se cocoțeze pe succese administrative cu care n-au nici în clin, nici în mânecă, mulți efectiv neavând habar despre eforturile din spatele unui proiect (nu-l includem aici pe Dragoș Luchian), liberalii băcăuani sunt puși în fața unei situații complicate pentru cineva care a mizat mai mereu pe îngrășarea porcului în ajun de alegeri: să muncească.

PNL trebuie să facă politică, începând de la cel mai jos nivel organizațional, ori asta e crimă și pedeapsă pentru cei care au avut un unic țel în a fi în poze la momentul tăierii unor panglici. Organizația municipală nu există. Ce-i împiedică pe cei de acolo să ia orașul la pas? Ca și la Centrul de Afaceri, incompetența. În plus, singura șansă pe care o are PNL la Consiliul Județean e să se bazeze exclusiv pe voturile proprii. Liberalii se îmbată cu apă rece dacă își imaginează că Viorel Ilie, de exemplu, nu va influența PC în favoarea lui Dragoș Benea.

Paradoxal, concentrat exclusiv pe administrație, Romeo Stavarache face un mare bine PNL. Fără a se mai gândi la toate rahaturile, bârfele, culisele și șopârlele cu care era intoxicat, pe lângă scamele care i se luau de pe sacou, ocupat numai și numai cu șantierele, Romeo Stavarache va determina în 2016 alegerea unui primar PNL, de ce nu Dragoș Luchian. Dacă PNL vrea primar în 2016, să muncească. Majoritatea consilierilor locali ai PNL Bacău habar nu au unde se află străzile pe care se va introduce canalizarea în acest an, deși sunt informații publice. Află din presă ce mai face Primăria. Acum au ocazia să ia orașul la pas, în frunte cu inutilul lor președinte de municipiu, și să-și justifice postul. Cine nu ajunge în 5 minute de la Primărie pe strada Alexandru Velican, fără GPS, să plece acasă.

Așa-zisele tensiuni între Romeo Stavarache și Dragoș Luchian sunt niște prostii pe care unii le vor amplificate, ca să piardă și unul, și altul. Pentru adversari ar fi ideal ca Stavarache și Luchian să fie alimentați cu șopârle, în așa fel încât să fie ținuți ocupați cu nimicuri.

Cei care bagă zâzanie știu foarte bine că miza nu o reprezintă nici Stavarache, nici Luchian, ci șantierele din oraș. Dacă acestea se închid cu bine, actuala administrație va continua și din 2016. Nu contează numele primarului. Cu fiecare progres pe șantiere și în proiectele pe fonduri europene, scorul PSD se duce la vale rău de tot, o arată un sondaj făcut în perioada asta, când abia s-au făcut niște anunțuri. A fost doliu că nu au existat contestații la Insula de Agrement. Nu au fost și pentru că unii s-au temut că, dacă va fi trântit proiectul iar, s-ar putea ca niște organisme să considere că prea s-a îngroșat gluma. Prea și-ar fi arogat niște preaplini cu spate statutul de stăpâni peste oraș și județ.

Anul ăsta trebuie să se încheie așa: Milcov – Caragiale, Mioriței, Ștefan cel Mare, rețele termice secundare (de fapt, tot proiectul pe termoficare), rețele de apă înlocuite pe 20 străzi, canalizare introdusă pe 50 străzi, câteva zeci de blocuri reabilitate termic, proiectul pe spații verzi, iar cinci străzi din CFR și Șerbănești vor fi construite de la zero, acum sunt din pământ (ca să amintim doar proiectele mai mari). Probabil se va relua și spitalul.  Dacă actuala administrație va reuși să închidă aceste proiecte, va continua. Alegând să nu mai facă politică și să fie dedicat exclusiv administrației, primarul îi face un mare bine lui Dragoș Luchian, dacă el va fi alesul pentru Primărie în 2016.

Ca băcăuan cu scaun la cap, nu-ți poți dori decât ca toate investițiile să fie duse la bun sfârșit, ne va fi mai bine tuturor. Mai puțin PSD, din punct de vedere electoral, dar dacă ăsta e prețul, fie J.  

Și, pentru că absorbția fondurilor europene ține, de la un punct, de siguranța națională, e treaba instituțiilor abilitate să vegheze la toate piedicile care se pun, din afara și din interiorul Primăriei, cu scopul ca șantierele să fie întârziate. În ziua alegerilor, să voteze fiecare cum are chef, dar a pune piedici administrative, birocratice, în derularea proiectelor pe fonduri europene trebuie să se lase cu urmări, pentru că afectează o comunitate. Vedetele din rândul funcționarilor care răspund în 10 zile, deși o pot face în 5, instituțiile care eliberează un act în 30 zile, deși pot în 10, ar trebui luate la întrebări, pentru că multe o fac după telefoane venite pe filieră politică (dacă a strănutat cineva la Curtea de Conturi: „sănătate!”). Dacă îți ia 7 (șapte) luni (!!!) să eliberezi o autorizație, datul afară pentru incompetență e insuficient (dacă a strănutat cineva în Primărie: „sănătate!”). Du-te un pic și dă cu subsemnatul, de ce ai avut timp pentru multe rahaturi, iar pentru ceva important ai lăsat-o mai moale. E responsabilitatea instituțiilor de stat să vegheze să nu fie piedici puse din rea-voință și prostie celor de la Conbac, SSAB, Symmetrica, Imrom, Elsaco, Branpis, Erbașu, tuturor care lucrează în oraș. A periclita absorbția fondurilor europene ca să le iasă unora jocul politic e un abuz la adresa contribuabililor.

Cel mai mare adversar al PSD în Bacău, șantierele din oraș, câștigă tot mai mult teren. Cu fiecare stradă făcută, cu fiecare progres la Insulă, cu fiecare stradă din cele 50 unde apare canalizarea, cu fiecare bloc reabilitat termic, PSD o ia la vale. Din punctul ăsta de vedere, conferințele de presă pe care le ține deputatul Cosmin Necula sunt foarte bune, pun presiune, e bine să ai o opoziție de 20-25%, te determină să fii mai bun. Mulți din PNL nu înțeleg însă asta și, în loc să-și vadă de organizațiile lor pe secție de vot care nu există și de sinecurile gen directorat la Centru de Afaceri, își fac de lucru aiurea cu Stavarache.  Cam asta au înțeles din lecția Klaus Iohannis, să rămână cei mai buni la gargară și să nu vadă pădurea din cauza copacilor.