Record pentru 140 m de canalizare în centrul Bacăului: 21 luni – Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

De cât timp e nevoie pentru ca DASRICOM să execute o lucrare banală

în municipiul Bacău: 21 luni, decembrie 2013 – septembrie 2015. Exploatând la maximum lipsa de reacție a autorităților locale, Primărie și Poliție Locală, patronul DASRICOM și-a permis să readucă la starea inițială aproximativ 150 m liniari de carosabil într-un timp record. O echipă a constructorului, picătură aproape identică cu Village People – YMCA (: , s-a deplasat în teren pentru a executa o lucrare de multă vreme întârziată.

După numeroase adrese trimise către Primăria Bacău și Poliția Locală (unele încă nu au primit răspuns după mai bine de 30 zile), situația de pe strada Vasile Alecsandri pare a fi remediată. O echipă de muncitori și-a făcut apariția, cu multe luni întârziere – 15 mai fiind termenul limită stabilit de Primăria Bacău, și a realizat lucrările de readucere la starea inițială a porțiunii afectate.

Constructorul, cowboy-ul, supraveghetorul, gigolo-ul și militarul au putut fi văzuți lucrând în numele DASRICOM în contractul de execuție lucrări încheiat cu Primăria Bacău. Este vorba despre Lucrări de întreţinere reţea de canalizare menajeră şi pluvială din municipiul Bacău”, (nr. 69.948 din 5.12.2013), conform Primăriei.

Potrivit proiectului, pe accesul spre sala de sport a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri până spre blocurile de pe Aleea Parcului au fost montate conducte de canalizare pe o lungime de 140 m şi 8 guri de scurgere.

Strada Vasile Alecsandri este una dintre cele mai aglomerate din municipiu. Aici au sediul mai multe instituţii de învăţământ: două licee, o şcoală şi o grădiniţă, dar şi alte instituţii de stat. Este una dintre cele două artere care fac legătura cu zona de centru a Bacăului pentru cei care trec prin pasajul subteran Oituz – Ştefan Guşe.

Operaţiunea de introducere a conductei de canalizare pe o traiectorie paralelă cu gardul colegiului Vasile Alecsandri a lăsat în urmă un şanţ prin prin care șoferii erau condamnați să treacă. Deşi s-a turnat asfalt unde s-a intervenit asupra reţelei de canalizare, asfaltul a crăpat imediat şi s-a lăsat, pe toată lungimea de 140 m. În preajma gurii de canal s-a creat o adâncitură semnificativă. În martie 2015 a fost aruncată o lopată de asfalt la rece, care a remediat problema pentru două săptămâni. Tot la începutul lui martie, după 15 luni de la deschiderea lucrărilor, gurile de aerisire gaze au fost ridicate la nivel.

Dan Spulber, patronul DASRICOM, declara la începutul lui iulie 2015: „O să-l refacem. Am trimis adresă la Primărie și o să-l refacem în cel mai scurt timp posibil. Într-adevăr, acolo e o problemă. În maxim o săptămână, două, o rezolvăm. Am primit și amendă,”pentru nerespectarea termenului stabilit de Primăria Bacău, respectiv 15 mai.

Amenda a fost aplicată de Poliția Locală. Lucrările au fost contractate de Direcţia de Drumuri Publice. Suplimentar la măsurile pe care le va lua Direcţia, vom sancţiona şi noi societatea respectivă cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.500 şi 2.500 lei, potrivit Hotărârii de Consiliu Local nr. 305/2013. Poliţia Locală a mai făcut somaţii,” preciza Florin Podoleanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Bacău.

Direcția de Drumuri Publice, al cărei director este Florin Mateuță, ar fi decis să nu mai permită firmei DASRICOM să participe la alte licitații organizate de Primăria Bacău. Spunem ar fi decis, pentru că nu am primit nici o confirmare din partea Direcției sau din partea Primăriei, deși o solicitare trimisă de bacauinfo.ro își așteaptă răspunsul de mai bine de 30 zile.

Florin Mateuță declara pentru bacauinfo.ro: „Nu e o amendă uşoară şi, mai ales, consecinţele nu vor fi uşoare, dar uneori suntem obligaţi să procedăm şi aşa. În primul rând, vor suporta amenda şi, probabil, nu vor mai avea dreptul să participe la licitaţii. Nu ne dorim acest lucru, dar ne obligă lipsa de seriozitate a constructorilor”.

Grafic de lucrări pentru 140 m de canalizare în centrul Bacăului:

Decembrie 2013 – au început lucrările.

Ianuarie 2014 – s-a cimentat suprafaţa decopertată din colţul gardului colegiului şi a fost acoperită cu vată minerală.

Martie 2015 – a fost aruncată o lopată de asfalt la rece, care a remediat problema pentru două săptămâni.

Martie 2015 – după 15 luni de la deschiderea lucrărilor, gurile de aerisire gaze au fost ridicate la nivel.

15 mai 2015 – termen final de readucere la starea inițială. Nimic. Termen nerespectat.

Iulie 2015 – patronul DASRICOM: „În maxim o săptămână, două, o rezolvăm.”

septembrie 2015 – lucrări de readucere la starea inițială.

Povestea continuă.