Rutina de somn pentru copii: la culcare fara drame !

Importanta rutinei este ceva bine cunoscut de toti, iar alegerea celui potrivit mod pentru a merge la culcare ne va face foarte aproape de a avea un somn odihnitor si odihna pentru micutul nostru. Va spunem cum sa le urmezi pas cu pas.

Aici rutina are un rol relevant si foarte important. Rutina ii ajuta pe copii sa se simta in siguranta, sa se calmeze si sa se linisteasca. Daca nu exista rutina in zilele lor, ar putea fi dezorientati.

Desigur, prin rutina nu intelegem ceva monoton: „este vorba despre structurarea timpului in blocuri de activitati care se intampla consecutiv”, explica specialistii.  Vezi exemple de piese de mobilier care sa ajute somnul aici.

Importanta rutinei de culcare

Prin urmare, rutina inainte de a merge la culcare va marca aproape sigur modul in care copiii se odihnesc noaptea. Desigur, pentru ca aceasta sa fie eficienta, nu trebuie sa uitam, in egala masura, programul: trebuie sa fie aceleasi in fiecare zi (desi pot exista exceptii in weekend sau de sarbatori). Trebuie sa va asigurati, in calitate de parinti, ca ora de culcare nu este prelungita prea mult: conform cercetarilor recente efectuate, copiii care merg devreme la culcare si se odihnesc bine au mai multa materie cenusie in creier si, prin urmare, au o performanta scolara mult mai buna.

Desi mai jos va propunem cateva dintre rutine diferite pe care le puteti urma, adevarul este ca puteti amesteca pasii care va plac cel mai mult la fiecare si va puteti personaliza rutina in functie de gusturile, preferintele si nevoile fiecarei familii si ale fiecarui copil.

Toate au ca element comun activitatile linistite si relaxante. Si, potrivit psihologiei copilului, nu este recomandabil sa expui copiii la activitati interesante si agitate chiar inainte de a merge la culcare. Aici vorbim, de exemplu, de ecrane (lumina albastra pe care o emit este un exciter puternic) sau jocuri care implica dans, alergare sau sarituri. Acestea sunt benefice, dar cel mai bine este sa le lasi pntru cateva ore inainte de a merge la culcare.

Activitati programate inainte de a merge la culcare

Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa programam o serie de activitati care iau ca o rutina zilnica:

  • Cina: vom da cina copiilor devreme: in jurul orei 7:30 sau 8 dupa-amiaza, astfel incat cel tarziu la ora 9 sa se culce. In acest fel ne vom asigura ca se odihnesc suficient
  • Pune pijamale: imediat dupa cina, ii vom invita sa-si puna pijamale pentru a pregati momentul de somn.
  • Spala dintii: o buna igiena, o sa ajute si ea la un somn odihnitor.
  • O mica discutie cu mama si tata, cu lumina slaba in camera
  • Un sarut de noapte buna
  • Luminile se sting si toti merg la somn

De asemenea… O baie relaxanta

Ei bine, le putem propune copiilor nostri daca sunt ceva mai maricei, o baie relaxanta, cu lumini LED aprinse usor, cu apa calduta, muzica clasica si o doza sapun care coloreaza apa. Cand vor iesi, se vor simti oarecum “obositi”, isi vor pune pijamale si vor merge la culcare.