Sanatatea ochilor – cum poti avea o vedere mai buna
Exista tot mai multe dovezi ca antioxidantii ajuta la prevenirea sau intarzierea aparitiei celor doua tipuri principale de orbire la batranete: cataracta si degenerescenta maculara.
In Uniunea Europeana, aproximativ 800 de persoane din 100 000 au deficiente oculare. In Occident, scaderea vederii se datoreaza, de obicei, la doua conditii principale: cataracta si degenerescenta maculara legata de varsta; ambele tulburari sunt legate de diabet zaharat, obezitate si imbatranire.
Desi problemele de vedere nu pun in pericol viata suferinzilor, acestea
le limiteaza in mod semnificativ independenta, mobilitatea si calitatea vietii. De aceea, daca esti in zona, se recomandam o vizita la optica medicala Iasi unde poti lucra cu specialisti cu o vasta experienta in domeniu.
Cataracta
Consta dintr-o opacitate a cristalinului, care este compus din apa si proteine si este in mod normal transparent. Lentila este situata in spatele irisului, partea colorata a ochiului, si directioneaza razele de lumina spre macula si partea inferioara a retinei. Pe masura ce cataracta se dezvolta, o parte din proteine aglutineaza, ceea ce provoaca opacitatea cristalinului si impiedica trecerea razelor luminoase.
In majoritatea cazurilor, cataracta se dezvolta lent, prin urmare, va pierdeti progresiv vederea. Din fericire, tratamentul cataractei consta intr-o operatie relativ simpla, in care lentila opaca a cristalinului este inlocuita cu un implant.
Desi cauza cataractei nu a fost inca clarificata, aceasta tulburare pare sa fie legata de modificarile care apar in compozitia chimica a cristalinului ca urmare a imbatranirii.
Intr-o etapa a evolutiei lor normale, celulele corpului, inclusiv cele din ochi, produc substante numite radicali liberi. In timp, acesti radicali liberi pot deteriora tesuturile si organele, motiv pentru care este asociat ca una dintre bolile tipice ale batranetii.
Degenerescenta maculara legata de varsta Este o boala cronica si progresiva si cea mai importanta cauza a pierderii ireversibile a vederii dupa varsta de 65 de ani. Apare atunci cand tesutul maculei (zona situata in centrul retinei) se deterioreaza. Macula, de marimea unui cap de ac, este responsabila pentru vederea noastra centrala si vederea mai clara necesara pentru a citi, scrie, conduce in intuneric si a vedea culorile.
Cand are loc aceasta degenerare, vederea centrala devine neclara, liniile drepte apar ondulate si este dificil sa se diferentieze culorile. Deoarece pierderea treptata si nedureroasa a vederii cauzata de degenerescenta maculara este practic incurabila, este esential sa se faca tot posibilul pentru a o preveni.
Cercetatorii nu si-au dat seama de ce apare aceasta tulburare. Doi dintre principalii factori de risc sunt varsta inaintata si un istoric familial cu cazuri de afectiune.
Alti factori care pot creste riscul sunt:
– Expunerea prelungita la lumina soarelui.
– Niveluri scazute de substante antioxidante in sange.
– Fumatul in mod regulat.
– Anumite tulburari circulatorii, cum ar fi hipertensiunea arteriala.
In ambele cazuri, degradarea oxidarii este un factor de risc important. Exista tot mai multe dovezi ca substantele nutritive antioxidante, in special vitaminele A, C si E, si pigmentii carotenoizi, ar fi beta-carotenul, luteina si zeaxantina, pot ajuta la prevenirea sau intarzierea aparitiei acestor tipuri de orbire la batranete. Ca si in cazul altor boli cronice, prevenirea cataractei si a degenerescentei maculare legate de varsta este legata de o dieta sanatoasa si echilibrata.