Sistemul de termoficare băcăuan: o societate nouă, fără datorii, şi investiţii de zeci de milioane de euro
„Oportuniştii” despre care a vorbit pentru bacauinfo.ro Neculai Olaru, directorul CET, au ieşit la rampă în şedinţa de Consiliu Local în care a fost aprobată înfiinţarea Thermoenergy Group SA Bacău. Consilierul
PER Cristi Manolache a solicitat explicaţii cu privire la eşecul CET şi creşterea numărului membrilor în Adunarea Generală a Acţionarilor. Singurul interesat de cauzele care au dus la falimentarea CET a fost Vasile Drăguşanu, fostul director al societății.
Consiliul Local Bacău a aprobat înfiinţarea noii societăţi, Thermoenergy Group SA, care va prelua gestiunea serviciului centralizat de termoficare. Acest lucru a fost necesar din cauza iminentului faliment al S.C. CET S.A.. Pe 18 septembrie, ţinând cont de neaprobarea planului de reorganizare, judecătorul sindic va hotărî cel mai probabil intrarea în faliment a operatorului, iar la 1 octombrie CET va intra în faliment. Noua firmă va asigura continuitatea serviciului public de termoficare şi pe perioada sezonului rece 2014 – 2015.
Tiradele politice ţintite spre administraţie, „din respect pentru băcăuani” evident, au vizat mai degrabă obținerea unui loc în Adunarea Generală a Acţionarilor a noului CET. „Cred că acest punct pe ordinea de zi este extrem de important şi mi-aş fi dorit să existe o dezbatere şi cu liderii partidelor din Opoziţie. Vreau să vă asumaţi public gaura pe care aţi făcut-o la CET în timpul mandatului dumneavoastră. Vrem lărgirea numărului membrilor în AGA la 5, ca să fie un reprezentant şi de la PER, şi de la PPDD şi PSD,” a solicitat Cristi Manolache, liderul grupului consilierilor PER.
Replica a venit din partea viceprimarului delegat Iulian Stoican, care a subliniat abordarea populistă a ecologistului: „Ştiţi dumneavoastră ceva, dar nu vreţi să spuneţi ceea ce scrie în acele rapoarte. Această datorie, care a fost de două ori mai mare decât pierderea pe care spuneţi să ne-o asumăm, a fost preluată la înfiinţarea CET. Într-adevăr, pentru că sistemul nu a beneficiat o bună bucată de vreme de investiţii, a ajuns în situaţia din momentul de faţă. Acum este în derulare un proiect de schimbare a reţelelor, a sursei de energie, dar lucrările nu se pot face într-o săptămână sau într-un an de zile. Acest proiect a fost supus dezbaterii de trei zile. Dacă doreaţi şi insistaţi, ştiaţi unde să ne găsiţi pentru discuţii. Este mai uşor să vorbeşti în faţa microfonului, că nu se face, că nu se drege, că noi nu vrem şi nu facem. Nu aţi solicitat nici o discuţie. Probabil că nu sunteţi interesat de aceste discuţii, doar să faceţi un pic de tam tam.”
„Pierderile suferite de CET din 2002 până-n 2014 sunt de 200 milioane lei, iar deficitul de cash cu care a fost preluat CET este de 30 de milioane,” a atras atenţia consilierul local Vasile Drăguşanu, fost director operatorului, care a mai precizat în plenul şedinţei că exercițiul financiar pe 2013 a fost încheiat cu pierderi de 65 milioane lei, iar în perioada 2009 – 2014 CET a primit subvenții guvernamentale de 70 milioane lei. La această sumă se adaugă alte 45 milioane lei, bani obținuți din vânzarea certificatelor de emisii de carbon, precum și din valorificarea unor bunuri. „Existau bani pentru a fi realizate investițiile în termoficare, astfel încât sistemul să fie redresat,” punctează Drăguşanu. „Din punctul meu de vedere, declararea voluntară a insolvenței de către CET este o mare greșeală, pentru că existau condiţii de redresare. În Bacău, sistemul de termoficare nu a fost prioritate zero, așa cum trebuia. Noi formăm o nouă societate și vă spun acum, din postura de viitor membru al AGA, că anul viitor această societate va intra în insolvență cu un capital de doar 5 milioane lei.”
Bacauinfo.ro a solicitat un punct de vedere cu privire la situaţia CET S.A. directorului Neculai Olaru. Acesta a declarat faptul că „suma totală a datoriilor este de 183 milioane lei. La Finanţe se mai adaugă 9 milioane, datorii acumulate reprezentând obligaţiile fiscale aferente salariilor. Prin politica dusă de Guvern la momentul respectiv, trebuia ca aceste datorii să fie şterse. Nu s-a mai întâmplat lucrul acesta, pentru că anularea acestei datorii ar fi fost considerată ajutor de stat, lucru interzis printr-o reglementare europeană la care România a trebuit să achieseze. Iar CET nu avea cum să achite o sumă atât de mare.”
„Ca toate CET-urile din ţară, Octav Cozmâncă (n.r. ministru PSD) a gestionat şi CET Bacău,” arată Olaru. „ În 2007, CET a fost încurajat şi, mai mult, i s-a recomandat să facă credite, deşi ar fi putut să-şi rezolve problema achiziţionării combustibilului din resursele pe care le avea la momentul acela. A făcut credite garantate de Ministerul de Finanţe, pe care nu le-a mai rambursat niciodată. Împrumutul se ridică undeva la 35 milioane lei, iar dobânzile pe care le-a purtat în decursul anilor până la zi înseamnă dublarea sumei. Astăzi, sunt de 68 miloane lei, doar către Ministerul de Finanţe.”
Posibilitatea ca băcăuanii branşaţi la sistemul centralizat să nu beneficieze de apă caldă şi căldură este infirmată de directorul CET. Acesta precizează că serviciul public nu este în nici un pericol de a se închide, continuitatea fiindu-i asigurată de angajaţii falimentarei CET până la preluarea gestiunii de către noul operator Thermoenergy Group SA Bacău.
Neculai Olaru, director S.C. CET S.A.: „Unii îşi doresc, apar oportunişti, că aşa se întâmplă în astfel de situaţii şi probabil că e normal în normalitatea noastră din România. De acea cred că e nevoie de discernământ şi luciditate în zona principalilor decidenţi politici, pentru că acolo se iau hotărârile.”