Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

40 km de canalizare nouă în Dărmănești. Constructorii au realizat 75% din proiectul de extindere a infrastructurii de apă menajeră,

finanțat de Compania Regională de Apă Bacău. „Mai rău stăm la căminele de racord. Cred că s-a făcut 50%”, estimează Constantin Spiridon, primarul orașului Dărmănești. CONIZ ROMARG, liderul asocierii, a suplimentat numărul echipelor de pe teren. Graficul de lucrări prevede în octombrie readucerea la starea inițială a străzilor asfaltate și betonate. Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului este decembrie. 

Aproximativ 13 milioane de euro investește Compania Regională de Apă Bacău în sistemul de canalizare al orașului Dărmănești. 54 km de canalizare, 16 stații de pompare, peste 3.500 cămine de racord sunt cifrele proiectului finanțat din fonduri europene prin Master Planul județului Bacău pe apă și apă uzată.

Asocierea formată din CONIZ ROMARG – TRANS CARPAT – DASRICOM a introdus 40,5 km canalizare, reprezentând 75% din totalul de 54 km din proiect. Cu 90 zile până la deadline, CONIZ ROMARG, liderul asocierii, a mai adus trei echipe de lucru pe șantierul din Dărmănești.

Șantiere sunt deschise pe DN 12 A Dofteana – Dărmănești, unde lucrează TRANS CARPAT, iar liderul avansează pe străzile Victoriei și Energiei. DASRICOM încă nu a finalizat extinderea rețelei în cartierul Lapoș.

„Mai rău stăm la căminele de racord. Cred că s-a făcut 50%,” declară pentru bacauinfo.ro Constantin Spiridon, primarul orașului Dărmănești, subliniind că „ritmul lucrărilor este mai alert, pentru că au adus echipe mai multe, au mai contractat și terți pentru lucrări. Acum se lucrează pe DN, străzile Victoriei, Energiei și pe străzile unde a fost introdusă canalizarea, dar nu s-au făcut racordurile. De săptămâna trecută, CONIZ ROMARG a mai adus trei echipe, adică încă 25 muncitori. DASRICOM lucrează doar în Lapoș. Ceilalți doi constructori au preluat ce mai avea DASRICOM.”

Probleme de proiectare au fost și la Dărmănești, după cele sesizate de bacauinfo.ro la Moinești și Tg. Ocna. Mai multe gospodării nu au fost prinse cu cămine de racord. Constantin Spiridon confirmă că „au fost probleme de genul ăsta, dar racordurile se vor efectua, iar în acord cu CRAB și proiectantul se va întocmi un document prin care vor fi evidențiate lucrările suplimentare și le vor trece la plată și pe acestea.” 

„Pe Lapoș mai este o problemă, chiar în zona căii de acces în pantă. Acolo trebuie să se facă o modificare de proiect. Conform proiectului inițial, conducta de canalizare era amplasată pe drum, dar dacă intervenim asupra drumului respectiv, care este întărit cu niște dale de beton, stricăm tot. Am găsit o soluție să se construiască niște cămine pe lângă drum.”

Execuția canalizării a fost finalizată în cartierele Boiștea, Brătulești, Rafinărie, Joseni și Lapoș parțial, urmând a se readuce la starea inițială străzile afectate de lucrări.

„În octombrie, în graficele de lucrări sunt prevăzute refacerea drumurilor afectate de introducerea canalizării. Acolo unde a fost asfaltat se va asfalta, iar unde a fost betonat se va betona. Eu cred că la sfârșitul lunii septembrie vom ieși de pe străzile asfaltate și vor mai rămâne străzile Forestierului (parțial – n.r.), Popasului, Muncii și Cișmelelor. La sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lui decembrie cred că vom ajunge la finalul lucrării,” declară Spiridon.

Și străzile Brătulești (parțial), Valea Uzului și Tineretului vor fi asfaltate, după ce au fost introduse rețelele de apă potabilă și canalizare, iar Compania Regională de Apă Bacău va efectua o recepție parțială pe cele trei străzi. Finanțarea lucrărilor de asfaltare e asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Până în acest moment, Primăriei Dărmănești i-a fost alocată suma de 223.000 lei, în două tranșe, respectiv 12,4 % din valoarea totală a proiectului, 1.800.000 lei. Contractul de execuție a fost câștigat de Instal Design SRL.

„Am semnat un act adițional la contractul de finanțare pentru asfaltarea drumului Brătulești și am mai primit 132.000 lei. Acum avem 233.000 lei din totalul de 1,8 milioane lei. Vor fi modernizați 2 km de drum. Așteptăm, sperăm ca în următoarele luni sau, poate, la primăvară, să primim și diferența de bani. S-a făcut o programare multianuală, care prevede să primim bani în 2016 și 2017, dar dacă reușim să facem lucrările mai repede, s-ar putea să ni se aloce toată suma. Eu sper să finalizăm întreaga lucrare până în vara lui 2016,” spune Constantin Spiridon. „Avem făcute proiectările și am ținut și licitația, care a fost câștigată de Instal Design. Urmează ca în cât mai scurt timp, în această toamnă, să înceapă lucrările pentru suma care a fost alocată, suma disponibilă. Străzile sunt importante, mai ales că Tineretului trece chiar prin fața Școlii Gimnaziale nr. 3 Dărmănești.”