Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Cu noul Cod Fiscal pe birouri, administrațiile locale

creionează strategia privind taxele și impozitele locale în 2016. În municipiul Bacău, primarul Romeo Stavarache spune că „se va merge pe minimul permis de lege”. Așa declară primarii municipiului Moinești, orașelor Tg. Ocna și Dărmănești, dar și primarul comunei Buciumi, Fănică Cozma.

Problema se pune în felul următor. Codul Fiscal a apărut acum și în 60 zile trebuie să-l punem în aplicare, dar eu am dat acum la fiecare Direcție să-mi spună care sunt cuantumurile și să se încadreze pe minimul Codului Fiscal care este acum. De exemplu pe clădiri, acum prevede legea între 0,08 și 2% din valoare, sigur vom merge pe 0,08%. Vom merge pe minim din ce prevede legea și încercăm nu mai mult decât au fost până acum” – a declarat pentru bacauinfo.ro primarul Romeo Stavarache.

La Moinești, proiectul privind taxele și impozitele locale a fost deja lansat în dezbatere publică. Administrația moineșteană și-a propus ca veniturile din 2016 să fie la același nivel cu cele din anii anteriori.

Pot să vă spun cum am pornit pe noua legislație. Am vrut ca nivelul total al veniturilor municipiului să se păstreze în cuatumul total pe care l-am avut și în acești ani. Acolo unde au fost marje între minim și maxim am evaluat impactul, după care am constatat că sunt anumite impozite și taxe la care cuantumul este mic, și când spun mic mă refer la câțiva lei. Acolo unde este de câțiva lei, ne-am permis să mergem pe maxim, pentru a rotunji și a ajunge la un cuantum de lei, și nu de bani. Am avut o singură solicitare, din partea unui ONG, CAR Moinești, care are un număr de peste 7000 membri din municipiu, pentru o reducere de impozite pe anumite spații unde dânșii desfășoară anumite activități sociale, unde dânșii au frizerie, au atelier, și aici o să putem să aplicăm chiar scutire, pentru că ne permite legislația actuală. În rest, în urma dezbaterii publice pe care am avut-o, nu am avut nicio solicitare. În privința locuințelor sunt și creșteri, dar și scăderi. Aici aș menționa că nu se mai impozitează cea de-a doua locuință în cuantumul care era prevăzut în legea anterioară. Modificările se vor simți și în plus și în minus. Per total, bugetul de venituri ne-am propus să fie la același nivel ca în anul anterior” – a declarat Ilie.

La Dărmănești, primarul Constantin Spiridon va încerca pe cât posibil să mențină taxele la același nivel.

Ne-am gândit un pic la strategia pe care vrem să o aplicăm, dar acolo, în unele zone, lasă libertate mai multă Consiliului Local, și nu cred că vom mări substanțial impozitele. În ultima perioadă am mers numai cu inflația. Mai facem calcule. Impozitele pe apartamente vor mai crește, dar noi nu am aplicat niciodată cotele maxime, vom merge pe minim la toate, pentru că trebuie să ții cont și de puterea economică a zonei. Dacă vom pune impozite mari, gradul de colectare va fi mai mic, sunt sigur de lucrul acesta. Cred că anul viitor vom crește baza de impozitare prin alte măsuri, nu prin creșterea impozitului. Acum trebuie să facem recensământul locuințelor și al terenurilor, pentru completarea noilor registre agricole pe următoarea perioadă de 5 ani. Omul face o declarație pe propria răspundere, dar nu e sincer întotdeauna. Vrem să fim mai atenți, cred că suprafețele lor sunt mai mari decât cele declarate. Eu zic că prin asta vom crește cu 20-30% baza de impozitare. Asta va fi una din măsuri și cred că va fi foarte bună. Impozitele pentru anul viitor le vom stabili la sfârșitul lui noiembrie, începutul lui decembrie” – a declarat primarul orașului Dărmănești.

Primarul orașului Tg. Ocna, Ștefan Șilochi, evită deocamdată să intre în amănunte.

Este devreme, noi în decembrie aprobăm taxele și impozitele locale. Chiar nu vă pot spune la ora asta, pentru că nu decid eu. Încercăm să nu le mărim, scopul nostru principal nu este să mărim taxele și impozitele locale, pentru că nu cred că acesta e cel mai bun lucru, pentru că nu le încasezi dacă le mărești. Am mers în fiecare an cu inflația și în rest au rămas așa. Încercăm să avem venituri din alte surse, nu numai din impozitele pe terenuri și clădiri. Nu cred că e o soluție să mărești impozitele pe terenuri și clădiri. Noi avem din cote defalcate pe venituri, din activitatea economică, aceea e dezvoltarea reală a localității și noi am avut plus 18% pe primul semestru față de estimări” – declară Șilochi,

La Buciumi, primarul Fănică Cozma declară că va mări taxele doar acolo unde va fi obligatoriu.

„Acum am dat în lucru, să vedem ce diferențe vor fi față de anul acesta, și voi ști zilele viitoare. Dă de la… până la… și avem posibilitatea de jucat. Dacă am nevoie de bani, le pun în cârcă la oamenilor, dar ce să le mai pun în cârcă, că e greu. O să vedem cu cât trebuie mărite. Cu cât e obligatoriu, e obligatoriu.” – a declarat Fănică Cozma.