Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Nici măcar un bloc nu a fost reabilitat termic în Municipiul Oneşti de când

Laurențiu Neghină a preluat funcţia de primar. Deşi au trecut mai bine de doi ani de când a fost aprobat programul de eficientizare termică a imobilelor de locuinţe, oneştenii încă aşteaptă ca primarul să se ţină de cuvânt. Nici a treia oară nu a fost cu noroc. Firmele de construcţii au refuzat să se prezinte la licitaţie, pentru că veneau cu bani de acasă. „La nivelul sumelor, nu asigura niciun câştig pentru cei care ar fi depus o ofertă,” spune Robert Chiriac, coordonatorul programului de reabilitare termică. Care-i, de fapt, scopul? Administraţia Neghină aşteaptă fondurile europene. Până atunci, cu siguranţă, nu vine niciun constructor, iar în Primărie se ţin „şedinţe de management”. „De această finanţare europeană de care vorbiţi am auzit şi eu” – Neghină.

Unul dintre proiectele promise de primarul Neghină, reabilitarea termică a imobilelor din Oneşti, nu a demarat nici după doi ani de la aprobarea lui în Consiliul Local.

Administraţia oneşteană implementează programul de eficientizare termică în mai multe etape, în funcţie de cât de mult durează până vin fondurile europene, în timp ce oneştenii, cu documentaţiile făcute şi chiar cu banii puşi pe masă, aşteaptă ca Primăria să atribuie o licitaţie.

S-a bifat etapa a treia. Urmează a patra. Cine ştie, poate şi a cincea.

Explicaţiile lui Robert Chiriac, coordonatorul programului la nivelul Primăriei Oneşti: „S-a întocmit o documentaţie la nivelul Primăriei, care presupunea proiectare plus execuţie. Am scos într-o primă etapă pe SEAP, la cerere de ofertă. Nici o societate nu a depus nicio ofertă.”

În etapa a doua, având în vedere că blocul 35 din Oituz avea şi sursele de finanţare asigurate datorită încasărilor de pe chiria antenelor de pe bloc, am propus pornirea cu un singur bloc pe achiziţie directă, pe care, ulterior, am oprit-o, având în vedere faptul că nu erau asigurate procedurile concurenţiale şi exista riscul să primim o amendă pentru chestiunea respectivă.”

În a treia etapă, am scos din nou la licitaţie blocul din Oituz 35 şi, iarăşi, nu s-a depus nici o ofertă, motiv pentru care am organizat o şedinţă de management la nivelul Primăriei. Am ajuns la concluzia că proiectul, aşa cum este el acum, execuţie plus proiectare, ar fi unul dintre motivele pentru care nu am primit nicio ofertă. La nivelul sumelor, nu asigura niciun câştig pentru cei care ar fi depus o ofertă. Încă un motiv a fost că constructorul trebuia să-şi asume proiectul şi orice greşeală de proiectare.”

În urma şedinţei de management, s-a decis demararea celei de-a patra etape: „S-a ajuns la concluzia că trebuie să facem proiectarea separat şi să scoatem la licitaţie doar execuţia. La începutul lunii ianuarie, proiectele pentru patru blocuri au fost depuse la Primărie şi vor fi, din nou, lansate pe SEAP. Proiectarea a fost depusă la Primărie pentru blocurile Oituz 35, Rosetti 4, 19, 21. Execuţia o vom lansa în 2015,” afirmă Robert Chiriac.

Între timp, oneştenii plătesc un preţ prea mare pentru un consum ridicat de energie termică, deşi confortul termic din locuinţe nu este pe măsura costurilor. Eficientizarea termică a imobilelor, făcută după modelul blocurilor reabilitate din municipiul Bacău, reduce valoarea facturii la gaze sau curent electric, singurele surse de încălzire pentru Oneşti. Operatorul local de termoficare a fost trimis în insolvenţă, după ce s-au investit peste 22 de milioane de euro. Mai mult, este lăsat în paragină.

Din valoarea totală a investiţiei, Primăria Oneştiacoperă doar 30%, doar pentru partea de anvelopare a imobilului, ignorând problemele grave privind acoperişurile, prin care se pierde o importantă cantitate de energie termică.

Lucrările de reabilitare termică a unui imobil nu presupun doar anveloparea pereţilor exteriori, ci şi izolarea planşeului de la subsol, hidroizolarea acoperişului, schimbarea instalaţiilor de încălzire din interiorul imobilului. Primăria Onești sprijină doar izolarea pereţilor exteriori. Bani aruncaţi pe fereastră, conform specialiştilor. De restul, 70% din valoarea lucrărilor, trebuie să facă rost Asociaţiile de proprietari printr-un credit bancar. Din acest motiv, numărul oneştenilor care s-au arătat interesaţi de un credit în acest scop a fost foarte mic.    

Ciprian Zarzu, consilier local PNL, a atras atenţia asupra aşteptărilor privind reabilitarea completă a imobilelor, inclusiv acoperişurile: „Marea majoritate din acoperişurile blocurilor oraşului sunt făcute cu mult timp în urmă şi fără autorizaţie de construcţie, (confirmă şi Secretarul Primăriei Oneşti, Daniel Spânu – n.r.) cu materiale mai bune sau mai rele. Sunt surse de pericol pentru oameni. Ar fi indicat să accesaţi fonduri europene pentru a veni în sprijinul locuitorilor, ca să nu dea sume atât de mari pentru reabilitarea termică a blocurilor şi a acoperişurilor.”

„Nu mai dăm voie să se construiască fără autorizaţie. Iar de această finanţare europeană de care vorbiţi am auzit şi eu. Încă nu a apărut un ghid de finanţare, dar este în atenţia noastră,” răspunde primarul Laurenţiu Neghină.