Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Taxele și impozitele locale pe care le vor plăti oneștenii sunt la limita maximă permisă de Codul Fiscal. La acestea se adaugă
și dubla taxă pe salubritate, începând cu 11 ianuarie. „Veniți cu taxe și impozite nesimțit de mari. La maxim te duci când în orașul tău este bine. La noi, în Onești, nu este bine. Vreți să faceți creștere economică din taxe și impozite,” acuză Elena Pașu Apăvăloaie (PNL).Răspunsul primarului interimar Alexandru Cristea (UNPR): „(…) limbajul dumneavoastră mi-a dat impresia de mahala și nicidecum de Consiliu Local.” ,,Ați pus taxă pe vânzarea brazilor de 5 lei. (…) domnul Lemnaru știe, s-a mai pus taxă pe cartofi,” a acuzat și Ciprian Zarzu (PNL). Fostul primar Emil Lemnaru (PSD), la mișto: „erau cartofi dulci”. Amendamentele aduse de consilierii liberali la proiectul de stabilire a taxelor și impozitelor locale pe 2016 au fost respinse de majoritatea politică PSD-UNPR. ROMPREST a primit, în schimb, o mână de ajutor în lupta cu SERVSAL pentru taxa de salubritate plătită de agenții economici din Onești.
În principiu, amendamentele consilierilor liberali vizau crearea unor facilități și reducerea taxelor pentru societățile comerciale din municipiul Onești. Astfel, pentru plata cu anticipație a impozitului pe teren datorat pe durata întregului an de către contribuabilii persoane fizice și juridice până la data de 31 martie „se acordă o bonificație de 10%”, se precizează în amendamentul înaintat de Ciprian Zarzu, consilier local PNL. E vorba, de fapt, de aceeași bonificație pe care băcăuanii o primesc din 2004 „Îl tot prezentăm și propunem executivului și poate că majoritatea politică din Consiliul Local va lua act de el. Această bonificație este permisă de Codul Fiscal. Vă rog să analizați această propunere, pentru a da o mână de ajutor firmelor care doresc să-și plătească această taxă. Vor avea parte de o bonificație și, pe de altă parte, Primăria va avea la începutul anului o sursă de venit consistentă la bugetul local,” și-a susținut pledoaria Zarzu.
Cu voturile împotrivă și de abținere din partea consilierilor UNPR și PSD, amendamentul de acordare a bonificației de 10% a fost respins.
Amendamentele PNL și proiectul inițiat de primarul interimar Alexandru Cristea privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pe 2016 conțineau cuantumuri la cele două extreme. Liberalii au propus cuantumuri la limita minimă impusă de Codul Fiscal, dar cu un impact negativ minim asupra bugetului local (confirmat de Neculai Găbureanu, directorul economic al Primăriei Municipiului Onești) și un semn din partea administrației locale, așteptat de mediul privat oneștean, în timp ce executivul susținut de consilierii UNPR și PSD a țintit pragul maxim permis de Codul Fiscal.
Exemplu: Taxa pentru eliberarea autorizațiilor pentru desfășurarea activităților de alimentație publică. Vizate sunt persoanele a căror activitate se încadrează în grupele 561 – Restaurante, 563 – Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor şi 932 – Alte activităţi recreative şi distractive.
Suprafaţa utilă desfășurată folosită în scop economic |
Propunerea UNPR, votată de PSD – lei – |
Propunerea PNL – lei – |
până la 125 m2, inclusiv |
500 |
350 lei (valoarea din 2015) |
între 126 şi 250 m2, inclusiv |
1000 |
500 |
între 251 şi 500 m2, inclusiv |
2000 |
750 |
peste 500 m2 |
4000 (valoarea minimă impusă de Codul Fiscal) |
4000 |
Taxa pe clădirile rezidențiale deținute de persoane juridice se calculează prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea cotei propuse de primarul interimar Alexandru Cristea (UNPR) este de 0,8%. Propunerea PNL: 0,2%, valoarea minimă permisă de Codul Fiscal.
Impozitul/taxa pe clădiri în cazul clădirilor nerezidențiale deținute de persoane fizice se calculează prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a clădirii. 1,2% este valoarea propusă de executiv, aproape de valoarea maximă. Propunerea PNL: 0,2%, valoarea minimă.
Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote asupra valorii impozabile a clădirii. 1,3% este valoarea propusă de inițiator, Alexandru Cristea (UNPR). Propunerea PNL: 0,2%.
Ambele amendamente înaintate de PNL au fost respinse de majoritatea politică UNPR-PSD, care conduce Consiliul Local Onești.
„Veniți cu taxe și impozite nesimțit de mari. Vă duceți spre limita de sus a Codului Fiscal, în condițiile în care acesta prevede niște marje. La maxim te duci când în orașul tău este bine. La noi, în Onești, nu este bine. Vreți să faceți creștere economică din taxe și impozite. Nu știu de unde această rațiune!? Nu creați locuri de muncă, n-ați accesat fonduri europene. În acest oraș nu s-a întâmplat nimic bun în atâția ani de zile. Este inadmisibil ca pentru un oraș frumos cum este Oneștiul, care are oameni frumoși, să nu faceți ceva. Nu mișcați economia locală sub nicio formă. Nu sunteți interesați de ceea ce înseamnă relansarea economică a Oneștiului pe termen lung. Sunteți interesați de măsuri care vă bagă bani în buzunar acum,” a acuzat Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local PNL, care, mai departe, a arătat cu degetul spre cei vinovați pentru dezastrul din Onești: „Nu se poate să veniți să majorați la limitele maxime taxele și impozitele oneștenilor, care și așa plătesc un preț la apă foarte mare, la salubritate exagerat de mare. Puțină rațiune și puțin respect față de oneșteni în ceea ce faceți. Care este motivul pentru care veniți cu cote impozitare mai mari? Banii nu se fac din taxe și impozite. Se fac din altceva, dar se vede că nu există suficientă viziune. Țineți mâna întinsă la cetățean. Cetățeanul este sclavul unității administrativ teritoriale. În loc să munciți dumneavoastră pentru cetățean, muncesc ei pentru dumneavoastră. O să ajungem satul acela de la care am pornit, iar vina o să fie a dumneavoastră.”
În fața acuzațiilor, primarul interimar Alexandru Cristea (UNPR) a adus în discuție campania electorală.
„Se vede că se apropie campania electorală, iar declarațiile dumneavoastră sunt tot mai aproape de zona asta, în loc să fie concentrate pe problemele Oneștiului (!?!? – n.r.). Investițiile se fac din buget și sunt pentru oneșteni. Bugetul este compus și din taxe și impozite locale. Afirmațiile pe care le faceți că sunt nesimțit de mari taxele pe care le propunem, doamnă dragă, vă rog să citiți cu atenție proiectul de buget pe care l-am propus, pentru că una dintre politicile mele este de a păstra cuantumul în lei la taxe așa cum a fost anul trecut, acolo unde Codul Fiscal nu impune cuantumuri mai mari. Ne vom trezi în 2016 și veți spune că am avut un primar interimar care și-a bătut joc de buget. Dacă facem declarații populiste ca să dăm impresia la oameni că se jonglează cu taxele așa cum vrem noi, vă rog frumos să aveți grijă să nu inducem oamenii în eroare. Apoi, limbajul dumneavoastră mi-a dat impresia de mahala și nicidecum de Consiliu Local,” s-a adresat Cristea consilierului Elena Pașcu Apăvăloaie.
Gnatiuc (PSD), viceprimar cu atribuții de primar: „am primit de la chinezi funcția de consilier pe probleme de dezvoltare ”
Simțindu-se vizat de tirada consilierului PNL, Nicolae Gnatiuc, consilierul cu atribuții de viceprimar al municipiului Onești (PSD), a încercat să ofere un răspuns la problematica privind lipsa locurilor de muncă, discutând la persoana a treia despre sine. Gnatiuc a contracarat cu o „funcție” pe care ar fi obținut-o de la prietenii chinezi, de pe urma căreia vor profita cu toții.
Nicolae Gnatiuc: „Faptul că am fost invitat la Ambasada Chinei m-a onorat ca reprezentant al Oneștiului, dar în mai mare măsură m-a obligat să fac niște lucruri pentru comunitatea care m-a trimis acolo. Acolo nu a mers Nicolae Gnatiuc inginer constructor, ci a mers Nicolae Gnatiuc consilier cu atribuții de viceprimar. Mai onorant este faptul că am primit o funcție care o să ne ajute pe noi toți, aceea de consilier pe probleme de dezvoltare. Nu cred că m-au numit pentru că sunt eu cu ochelari, că sunt un scurt sau că m-a recomandat cineva. O să vedeți că în primăvară va fi o delegație a Ambasadei Chinei în Onești care nu se oprește la nivel de vizită. Se dorește a se dezvolta și a se reactiva serele de la Onești, de pe dealul dinspre Buciumi, ca și serele de la Codlea.”
Ciprian Zarzu (PNL): „Ați pus taxă pe vânzarea brazilor de 5 lei. A mai fost o idee acum mulți ani, domnul Lemnaru știe, s-a mai pus taxă pe cartofi.”
Emil Lemnaru, fostul primar al municipiului Onești, în perioada 1996 – 2012, în zeflemea:„erau cartofi dulci”.
Gaură utilă ROMPREST, în bugetul Primăriei
Amendamentul de înjumătățire a taxei de salubritate pentru persoanele juridice, inițiat și votat de majoritatea politică PSD-UNPR, are bătaie lungă și poate fi interpretat drept o tentativă de a atrage agenții economici de partea Primăriei în lupta pe gunoiul Oneștiului dusă între ROMPREST și ADIS, pe de o parte, și SERVSAL, pe de altă parte. Votul dat de consilierii PSD-UNPR pe acest amendament a produs un minus de 500.000 lei anual în bugetul Primăriei.
De reținut este faptul că persoanele juridice trebuie să încheie contract direct cu operatorul de salubritate pentru ridicarea gunoiului.
Neculai Găbureanu, directorul economic al Primăriei Onești: „La ora actuală am încasat 1 milion de lei din această taxă. O reducere cu 50% înseamnă 500.000 lei. Deci Primăria nu va mai încasa 500.000 lei. Celelalte amendamente (ale PNL – n.r.), discutate și în Comisia de Finanțe, sunt acceptabile. Se pot accepta, pentru că influența nu este atât de mare.”
Măsura fiscală a fost cerută ani la rând de grupul consilierilor PNL, de fiecare dată respinsă de majoritatea politică din Consiliul Local. Abia pentru 2016 Gnatiuc și compania, împreună cu grupul UNPR, au considerat că se impune reducerea taxei de la 10 lei/lună/angajat la 5 lei/lună/angajat.
„Dacă nu eram într-un an preelectoral, acest amendament nu era susținut,” remarcă Constantin Ene, consilier local PNL. „Singurul consilier local PSD care a susținut reducerea acestei taxe este Ioan Tofan, care era în dezacord cu colegii săi.”
Această coincidență – momentul ales de PSD-UNPR să aprobe înjumătățirea taxei de salubritate pentru persoanele juridice, refuzând ani la rând propunerea PNL, și lupta pe gunoiul Oneștiului dintre SERVSAL și ROMPREST, & ADIS – produce o gaură în bugetul local de jumătate de milion de lei, anual.
Cel mai probabil, gaura de 500.000 lei va fi acoperită din taxele și impozitele majorate pentru anul 2016 la nivelul populației municipiului Onești.