Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Există nenumărate ocupații onorabile de pe urma cărora să

faci politici sociale, să le spunem de stânga: de la sindicaliștii din mediul privat până la mici antreprenori, medici sau profesori din instituții private. De ce nu, oameni de afaceri grei, care vor să întoarcă spre societate o parte din profiturile pe care le-au extras din aceeași societate.

Sistemul are însă nevoie de oameni care să-l servească, iar ierarhiile la stat de aia-s înțelese așa cum sunt înțelese la noi, astăzi, ca să știi că nu poți mișca, dar să fie și suficient de călduț / comod. La organizația județeană a PSD Bacău, ierarhia politică e ierarhia bugetară. 13 – 14 oameni din cei 20 din conducere au același tătic și din punct de vedere administrativ (curat democrație, bibicule!), iar 19 din 20 își iau salariul de la stat. Cu niște excepții, cât să nu se spună că e absolutism, conducerea PSD Bacău pare pepiniera de aplaudaci ai lui Dragoș Benea, alături de care și-a croit un fel de loc și Gabriel Vlase. Cu excepția lui Vlase și a încă vreo doi, puțini sunt cei care, la o adică, ar refuza participe la ceremonialul trezirii lui Benea, dacă Președintelui i s-ar năzări că vrea asistență la momentul când își taie unghiile. 

Evident, în România și în Bacău proporția bugetari / angajați în mediul privat nu e 95% – 5%. Proporția asta e un abuz, o agresiune la adresa mediului privat, angajați și oameni de afaceri. Cuvântul celor care își asumă riscurile pentru a crea locuri de muncă nu există. Sorin Brașoveanu, șeful DGASPC, nu creează locuri de muncă, ci administrează niște bani publici, calitate în care o duce bine de tot, cum nu va reuși poate niciodată un antreprenor. Ceilalți, la fel, în cel mai bun caz. Mai mult, o bună parte dintre cei cu dublă calitate, oameni de afaceri deveniți angajați ai statului, își folosesc poziția pentru accesul la informații și resurse privilegiate, care să le asigure / conserve, odată lăsați la vatră, un business de tip rentier, măcar pe câțiva ani.

E o tragedie pentru județul ăsta ca 95% dintre șefii celui mai important partid, aflat și la guvernare, să fie bugetari. Indiferent câte eforturi ar face să rămână echilibrați, se vor întâlni în ședințe cu colegii lor, tot bugetari, iar realitatea se vede la București, unde se promovează pensii și salarii mărite într-o veselie, în primul rând pentru bugetari, cu categorii de pensii speciale, exclusiv pentru bugetari.

Proporția de 95% – 5% e o injurie adusă jumătății de județ care lucrează la privat. Bugetarii conduc județul și, mai grav, decid politicile care trebuie promovate, fac strategia. Pentru cine??? Cum aș putea accepta, ca privat, ca 95% dintre cei care ar trebui să vină cu o viziune asupra județului să fie bugetari? Cum, pe ce criterii de competență și performanță profesională ești aproape condamnat să fii angajat la stat, dacă vrei funcții politice? Să fie angajații din mediul privat o adunătură de idioți? Cu ce v-a greșit, spre exemplu, Irina Florea, de e Brașoveanu mai bun decât ea? Contractorii exclusivi ai DGASPC și Consiliului Județean nu se numesc oameni de afaceri, ci altfel.

Că PSD Bacău așa vede lucrurile e cea mai mică problemă, dar ăsta e prețul pentru ca sindicaliștii din învățământ să-l pupe-n partid pe ministru, ceva imposibil de imaginat într-o societate normală, în condițiile în care șefa ISJ rupe normele. Ne surprindem, uneori, cu colaboratorii și partenerii noștri, că ne dăm întâlnire la serviciu pe la 21.00. 23.00 nu e o oră excepțională care să te prindă la birou, după cum weekendurile lucrate sunt o banalitate. Cum ne-ar putea vreodată conduce / înțelege un partid condus 95% de bugetari, care nu știu ce înseamnă că până în 25 ale lunii ori îți plătești taxele din care-și iau ei salariile, ori ești mort? La privat nu ai șansa niciodată să protestezi dansând Pinguinul în fața Prefecturii, ca pe vremea lui Boc.

Scârbă, lehamite… e prea puțin față de modul în care înțeleg partidele noastre să administreze responsabil țara și resursele ei, mai ales umane. Ai noștri, care depind de noi, și restul. De fapt, asta e și ideea partidelor, să producă noi și noi generații de condamnați, pe care să-i abuzeze, pentru ca sistemul lor să meargă înainte.

Asta e o lecție pe care o oferă PSD Bacău, despre ce înseamnă în societatea noastră meritocrația. Partidul e TOTUL. Două lumi, cei care au intrat într-un astfel de partid și își văd de traseu și lumea cealaltă, România.

P.S.: PNL Bacău stă și el prost, dar nu în halul ăsta, și ar fi o greșeală de neiertat a liberalilor să ia exemplul ăsta. Mai jos, conducerea PSD Bacău.

               BIROUL PERMANENT JUDEŢEAN BACĂU

Nr. crt.

Nume şi prenume

Funcţia

Localitate

1

BENEA DRAGOŞ

Preşedinte

BACĂU

2

VLASE GABRIEL

Preşedinte executiv

BACĂU

3

BRAȘOVEANU SORIN

Secretar executiv

BUHUŞI

4

FLORICICA MONICA

Trezorier

BACĂU

5

BRĂNEANU DUMITRU

Vicepreședinte

BACĂU

6

BACIU COSTEL

Vicepreședinte

LIPOVA

7

BUDACĂ VASILE

Vicepreședinte

COMĂNEȘTI

8

BUJOR IOAN

Vicepreședinte

DOFTEANA

9

DINU IOANA RALUCA

Vicepreședinte

BACĂU

10

FLOROIU IONEL

Vicepreședinte

BACĂU

11

GHELASE VIOREL

Vicepreședinte

BACĂU

12

GNATIUC NICOLAE

Vicepreședinte

ONEȘTI

13

MANEA VALENTIN

Vicepreședinte

SĂUCEȘTI

14

MELINTE ION

Vicepreședinte

BACĂU

15

ȘOTCAN TEODORA

Vicepreședinte

TÂRGU OCNA

16

SPIRIDON CONSTANTIN

Vicepreședinte

DĂRMĂNEŞTI

17

SMARANDACHE MIRON

Vicepreședinte

MOINEŞTI

18

ŞOVA LUCIAN

Vicepreședinte

BACĂU

19

TULPAN DUMITRU

Vicepreședinte

BEREŞTI-TAZLĂU

20

TURCEA IONEL

Vicepreședinte

BUHUŞI