Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Mai mulți bani, mai puține tentații. Primarii din județ spun că,
în cazul în care salariile li se vor dubla, așa cum prevede noua lege a salarizării, tentația de a comite fapte neortodoxe va dispărea. Deputatul Cosmin Necula îi contrazice și spune că nu e nicio legătură între veniturile mici și faptele de corupție.
Conform noii legi a salarizării, cel mai prost plătiți primari, cei de comune mai mici de 3000 locuitori, ar putea avea venituri brute de 6874 de lei, în timp ce un primar de municipiu reședință de județ ar putea avea un salariu de 12059 de lei, adică mai mult decât dublu față de cât câștigă în prezent.
Dumitru Tulpan, primarul comunei Berești Tazlău, spune că majorarea e perfect justificată de nivelul de responsabilitate pe care îl implică funcția. „În mod categoric se impune o majorare, raportat la câtă responsabilitate are un primar. Inițiativa e foarte bună, având în vedere cea mai mică amendă pe care un primar o poate primi în timpul exercitării funcției, faceți și dumneavoastră un calcul și vedeți cam cât ar trebui să câștigăm.”
Primarul orașului Dărmănești, Constantin Spiridon, crede că salariile mai mari ar diminua faptele de corupție și că e nedrept că alte categorii de demnitari au primit deja majorări. „E bună majorarea. Ar trebui să se respecte nivelul de responsabilitate pe care funcția de primar o are, în comparație cu alte funcții publice cu salarii mult mai mari. În felul ăsta ar dispărea tentația de a face lucruri neortodoxe. Dar mari speranțe că vom vedea majorările promise nu prea am.”
Nemulțumit de faptul că, dintre toate categoriile de demnitari, aleșii locali au fost lăsați la urmă în ceea ce privește majorările salariale, este și Valentin Vieru, viceprimarul municipiului Moinești. „La ora asta s-au majorat salariile doar pentru unele categorii de demnitari. Este o neconcordanță între cum sunt plătiți aceștia și cum sunt plătiți primarii și viceprimarii, care au rămas ultimele categorii ale căror salarii nu au fost majorate. Cred că, odată cu apropierea anului electoral, șansele ca majorările astea să devină reale cresc. Dar mi-e teamă că doar prima tranșă va avea loc. De obicei, după alegeri se schimbă și guvernul.”
Deputatul PSD Cosmin Necula spune că majorarea salarială e de bun augur, pentru că ar aduce după sine o creștere a performanței și dă garanții că nu va rămâne doar la stadiul de promisiune. „Din punctul meu de vedere este un lucru pe care trebuie să îl facem noi, cei din Parlament și Guvern, să creștem distribuția salarială către lucrătorii administrației publice. Am convingerea că, dacă vrei să ai prestații de calitate și oameni responsabili, acești oameni trebuie plătiți. Voi susține întotdeauna creșterile salariale în domeniul admnisitrației publice, mai cu seamă că sunt un om care provine din rândul oamenilor care au fost în administrația publică locală. Cred că vor fi o serie de aleși locali care nu vor prinde aceste măriri salariale, pentru că nu își vor mai continua mandatele în 2016, dar această majorare salarială se va întâmpla, va fi făcută eșalonat, începând cu 2016.”
Deputatul PSD neagă, însă, că ar exista o relație directă între salariile mici și faptele de corupție. „Nu cred că aceasta este abordarea cea mai sănătoasă, pentru că un om, dacă își dorește salarii foarte mari, cu certitudine nu se îndreaptă spre administrația publică sau pentru a fi decident politic. Dacă îți dorești salarii foarte mari, poți alege cu totul alte meserii. Pe de altă parte, cred că poți, și sunt oameni care trăiesc cu niște salarii destul de mici, trăiesc fără să fie tentați de alte chestiuni. De aceea, consider că această majorare salarială nu ne va feri de corupție sau de alte abuzuri, ci va stimula practic performanța angajaților.”