Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Ca-n filmele cu proşti! Problema asigurării căldurii şi apei calde
oneştenilor, tratată cu o maximă lipsă de profesionalism şi responsabilitate de administraţia condusă de primarul Neghină. Deşi toată lumea spune că şi-a făcut treaba, că s-a dat de ceasul morţii pentru a reporni sistemul de termoficare, oneştenii stau în frig şi fără apă caldă. Ba Guvernul ar fi trimis banii prea târziu, ba numărul celor care mai sunt racordaţi este prea mic, deşi se cunoştea numărul acestora la momentul solicitării de fonduri de la bugetul central. De fapt, teatrul ieftin pus în scenă de Primăria Oneşti a avut din start un singur obiectiv DETURNAREA BANILOR TRIMIŞI DE PONTA pentru apa cadă şi căldura populaţiei.
În mandatul primarului Neghină, sistemului centralizat de termoficare i se pune cruce definitiv. Situaţia este parcă desprinsă din filmele cu Lolek şi Bolek sau, mai neaoş caracterizată, ca la Ploieşti.
Cu o reţea de termoficare modernizată cu 22 milioane de euro (!!!), cu o administraţie care spune că a făcut tot posibilul pentru repornirea sistemului, cu o distribuţie pe orizontală realizată în proporţie de 75%, oneştenii stau în frig şi fără apă caldă din 6 martie 2013.
Pentru toate acestea, comunitatea locală plăteşte lună de lună o rată de 300.000 lei la creditul folosit pentru modernizarea infrastructurii de termoficare, 3,6 milioane lei/ an, în total 50,4 milioane lei în intervalul 2013 – 2026.
Mircea Cetean, administrator Termon CT: „Noi pe legislaţie, pe procedură, am făcut ce trebuia făcut. Am trimis memoriul acela. Primarul şi-a făcut treaba. Noi am făcut cam tot ce s-a putut face. Întâmplarea a făcut ca aceşti bani să ajungă foarte târziu. Nu se poate pune problema repornirii Termon în condiţiile acestea.”
Vina, evident, aparţine conjuncturii în care Guvernul a trimis banii cu întârziere către Oneşti, cei 1,5 milioane lei, pe care oricum primarul Neghină îi distribuise la cu totul alte capitole. De fapt, din start acesta era obiectivul solicitării făcute: deturnarea banilor.
Ca argumente complementare stau acţiunile administraţiei locale oneştene, precizate chiar de Neghină. La momentul la care au trimis memoriul către Guvernul Ponta, prin care solicitau fonduri pentru repornirea sistemului de termoficare, Primăria Oneşti şi Consiliul Local ştiau un potenţial număr de consumatori la sistemul centralizat. Acum, pentru a argumenta lipsa eficienţei repornirii sistemului, atât Neghină, cât şi administratorul Termon CT, invocă numărul scăzut de consumatori, pe care, repet, îl ştiau din 2013.
În 2013, primarul Neghină urla efectiv către Cetean: „Sunt peste 800 de familii racordate la Termon cu centrale termice de apartament. Ne-ați prezentat o listă cu peste 2.000 de abonați, iar pe lista respectivă 800 au centrale termice. Am trimis oameni să verifice, i-am trimis din casă-n casă. De ce Termon nu știa de ei? De ce îi factura? De ce îi avea în evidențe, când făcea prețul gigacaloriei? De ce ați luat în calcul niște oameni care aveau centrale?”
În martie 2014, acelaşi Neghină, spune: „Referitor la numărul de clienţi, da, există în baza de date, dar când ne-am dus la adrese, când s-a făcut acea analiză, erau cu contracte, dar erau plecaţi în străinătate, lumea nu avea habar de ei, nu ştia unde să-i găsească. Nu-şi plăteau nici întreţinerea. Ei nu erau plătitori efectiv, dar existau. Se acumulau nişte datorii care se regăseau în datoria Termon.”
Acum, în 2015, Neghină descoperă ex abrupto că Termon nu mai are clienţi: „Noi am luat în calcul la vremea respectivă cele 2.500 de familii din sistem. Ulterior, când au venit banii respectivi, am demarat acea inventariere şi am constatat că mai sunt doar 897 de apartamente care nu au centrală de apartament din care doar 160 de doritori şi ăia cu multe semne de întrebare. Chiar au specificat cei mai mulţi dintre ei că revin, dacă este un preţ rezonabil sau dacă se face distribuţia pe orizontală.” Primarul Neghină insistă să-şi facă remarcată manevra de a păcăli audienţa: „Cert este că noi când am făcut acea solicitare către Guvern luasem în calcul 2.500, nicidecum 160. Iar din cele 897 de apartamente, cele mai multe sunt goale, proprietarii sunt plecaţi din ţară. Eu atunci am spus că nu sunt 2.500, erau doar pe hârtie.” Atunci se ridică întrebarea: de ce s-a mai trimis către prim-ministrul Ponta solicitare pentru repornirea unui sistem despre care se ştia că nu mai are clienţi?
Aspect remarcat şi de Elena Paşcu Apăvăloaie, consilier local PNL: „Banii aceştia i-am solicitat degeaba.”
Cum au vrut Neghină şi ai lui să-l păcălească pe Ponta
Scopul solicitării banilor este acela de a păcăli Guvernul Ponta, prin redirecţionarea fondurilor către alte capitole ale bugetului local. O primă tentativă a avut loc chiar la momentul votului (februarie) pentru bugetul pe anul 2015.
Iată pe ce au fost alocaţi prima dată banii primiţi de Primăria Oneşti de la Guvern, 1,5 milioane lei, în loc să asigure căldură şi apă caldă: LOCURI DE JOACĂ (850 mii lei), SCENĂ SPECTACOLE (100 mii lei), proiectare cinematograf Oituz (150 mii lei), reţea canalizare (100 mii lei), reabilitare bibliotecă (200 mii lei), echipament I.T. (100 mii lei).
După ce bacauinfo.ro a dezvăluit intenţia Primăriei Oneşti de deturnare a fondurilor, cu câteva ore înainte de şedinţa Consiliului Local în care urma să se voteze bugetul pe 2015 şi, implicit, alocarea celor 1,5 milioane de lei la alte obiective decât cele precizate în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern nr. 1.139/2014, directorul economic a colectat banii de pe unde-i alocase.
„Vor fi câteva modificări pe care le va anunţa domnul director (economic – n.r.) Găbureanu făcute în cursul acestei zile, având în vedere şi Hotărârea de Guvern (nr. 1139/2014, banii alocaţi Termon şi liceului „Petru Poni” – n.r.),” anunţa Daniel Spânu, secretarul Primăriei Oneşti.
„Am diminuat investiţiile cu 1,5 milioane lei. Am dat jos 1,5 milioane şi le-am trecut la anexa 5, la Termon,” – Neculai Găbureanu, directorul economic al Primăriei Oneşti.
La ultima şedinţă de Consiliu Local, Neghină şi Cetean au dat de înţeles că discuţia pentru rezolvarea problemei termoficării este una de bifat şi atât. Nici dacă ar vrea cei doi, Termon nu poate fi repornită, pentru că nu mai are licenţa pe utilaje.
„Licenţa este expirată de vreo doi ani. Nu văd obiectul licenţei, dar noi intrăm în faliment în câteva luni,” arată calm şi relaxat Mircea Cetean, administratorul Termon. „Care ar mai fi obiectul unui plan de reorganizare în condiţiile astea? Insolvenţa are un singur obiectiv la momentul acesta şi anume recuperarea creditelor.” Prin urmare, banii au fost solicitați Guvernului de o societate despre care se știa că nu mai are licență!
Primarului Neghină nici măcar nu i-a în calcul repornirea sistemului, nefăcând niciun calcul cu privire la valoarea gigacaloriei, arătând, de fapt, că este o chestiune de timp până ce lumea o să înţeleagă că Primăria nu vrea să dea drumul la Termon: „Să luăm o hotărâre să intervenim la Guvern să schimbăm destinaţia, să ne dea acceptul să facem altceva cu banii respectivi. Eu voi propune redirecţionarea către spital. Sunt multe aparate care nu există la ora actuală, dar nu garantez că vom primi şi acceptul Guvernului şi până la a lua hotărârea asta să tragem o concluzie comună. La 2.500, de acum un jumătate, ştim cât era preţul. Gigacaloria era aproximativ 600 de lei, iar jumătate era susţinut de Primărie. Pentru a porni acum Termon, avem nevoie de 17 miliarde datorie la E.ON plus alte 5 miliarde garanţie, iar pe cei 15 miliarde să-i introducm in sistem.”
Mai mult, directorul Găbureanu sublinia faptul că reluarea furnizării agentului termic către populaţie nu a fost pregătită deloc, în condiţiile în care un lucru elementar nu a fost stabilit în Consiliul Local: preţul gigacaloriei. „În acest moment, nu putem aloca banii, pentru că nu aţi stabilit preţul gigacaloriei printr-o hotărâre de Consiliu Local şi nu avem cum să-i dăm subvenţie. Dăm subvenţie unei societăţi cu 300 mii lei pierderi? Cu banii ăştia cât timp funcţionează societatea în condiţiile actuale?”
Nimic din acţiunile administraţiei locale nu trădează vreo intenţie de a reporni sistemul de termoficare.
Incredibil, fostul primar Emil Lemnaru a găsit vinovatul pentru situaţia Oneştiului: „Va veni vremea când se va produce şi la noi ceea ce s-a întâmplat în Germania, în Ungaria, şi anume că oamenii îşi vor dori un mediu mai curat, costuri mai mici. Sistemul va deveni mai viabil şi când mentalitatea oamenilor se va schimba.” Nimic despre vremurile mult aşteptate când cei care conduc oraşul vor lua decizii corecte şi cu viziune pe termen mediu şi lung.
Între timp, sunt și consilieri locali care tot atrag atenţia asupra norilor negri care se vor abate asupra utilizatorilor de centrale termice de apartament şi cum trebuie ca administraţia oneşteană să vină în sprijinul acestora.
Ciprian Zarzu, consilier local PNL: „Pe 26 septembrie 2015 va intra în vigoare o directivă care prevede doar vânzarea centralelor termice cu condensare, centralele actuale nu mai sunt de actualitate. Această decizie va afecta un număr foarte de oameni. Costul unei astfel de centrale este între 7.000 – 10.000 lei şi directiva obligă să fie schimbate odată la zece ani. Totodată, va fi instalată o taxă pe coş. Oamenii trebuie să-şi instaleze coşuri de inox. De asta spun că este foarte important să analizăm, pentru că, dacă vom lua decizia ca cei 15 miliarde (1,5 milioane lei – n.r.), alocaţi special pentru sistemul de termoficare, să-i realocăm, VOM PUNE DEFINITIV CRUCE SISTEMULUI.”
Un sistem modernizat cu 22 de milioane de euro, aruncaţi pe apa Trotuşului.
Concluzia discuţiilor: „Domnule primar, dacă sunteţi incapabil, dacă noi suntem incapabili să repornim Termon, poate o să vină alţii care vor avea o altă viziune,” Gheorghe Ene, consilier local PNL, 26 mai 2015.