Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Compania Regională de Apă Bacău și-a dublat absorbția fondurilor europene pe
Master Planul pe apă și canalizare în mai puțin de opt luni. Ultima raportare a Autorității de Management pentru POS Mediu, din aprilie, plasează CRAB pe locul patru în funcție de plățile efectuate pe lucrările contractate, în cadrul regiunii de dezvoltare Nord – Est. Din aprilie și până la sfârșitul anului, plățile Companiei de Apă către constructori vor depăși 290 milioane lei, adică 67% din valoarea totală contractată. „Marea majoritate a licitațiilor au fost lansate în 2014, când celelalte trei companii regionale din Iași, Suceava și Neamț se apropiau de finalul măsurii,” explică întârzierea Răzvan Găină, directorul general al Companiei de Apă.
Cauzele care au dus la întârzierea demarării calendarului privind implementarea proiectelor CRAB pe Master Planul pe apă și apă uzată în județul Bacău au fost de natură politică. Potrivit ultimei raportări făcută publică de AM POS Mediu, Bacăul a efectuat plăți în valoare de peste 130,630 milioane lei (fără TVA), reprezentând 30% din valoarea totală contractată a proiectelor, respectiv 432,642 milioane lei (fără TVA), plasându-se pe locul al patrulea. Vaslui și Botoșani sunt în coada clasamentului, cu mult sub evoluția înregistrată de Compania de Apă din Bacău.
„A fost o negociere politică… și atunci s-a finalizat, între Primăria Bacău și Consiliul Județean Bacău. Când s-a încheiat acea negociere, s-a creat și acest operator,” arată Răzvan Găină, directorul general al Companiei Regionale de Apă Bacău. „Faptul că această Companie a avut nașterea mult mai târziu decât alte companii din regiunea Moldovei, de fapt e cea mai nouă companie din regiunea Moldovei, a dus la întârzierea licitațiilor și semnării contractului de finanțare cu cei de la minister și Uniunea Europeană.”
Când CRAB a început licitațiile pentru POS 1 Mediu, județe ca Brăila, Galați sau Buzău finalizau deja lucrările pe același Program Operațional Sectorial.
Istoricul implementării proiectelor din cadrul strategiei pe apă și apă uzată pentru județul Bacău a început în 2010, atunci când a fost înființat operatorul regional – CRAB. În anul următor a fost semnat contractul de finanțare pentru 501,36 milioane lei. Primele două licitații au fost lansate în 2013, iar în 2014 au fost atribuite contractele de lucrări.
„Neavând acest contract de finanțare, nu am putut lansa licitațiile. Marea majoritate a licitațiilor au fost lansate în 2014, când celelalte trei companii regionale, din Iași, Suceava și Neamț, se apropiau de finalul măsurii,” explică Răzvan Găină.
Până la finalul anului, conducerea CRAB va plăti constructorilor mai mult de 290 milioane lei, adică 67% din valoarea totală contractată, reprezentând contravaloarea lucrărilor efectuate pe șantierele din Bacău, Moinești, Tg Ocna, Dărmănești, Buhuși și comunele Letea Veche, Mărgineni, Hemeiuș.
Directorul general al CRAB consideră că „anul ăsta, undeva între 65 – 70% dintre lucrări vor fi executate, urmând ca restul lucrărilor să fie încheiate până la finalul anului următor. Eu zic că se va finaliza cu succes în 2016, fără probleme.”
Recepții parțiale de lucrări finalizate au început să fie efectuate în Tg. Ocna și Dărmănești, pentru a permite autorităților publice locale să continue ori să demareze proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere.
Notă: Fișiere atașate la finalul materialului.