Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Contractul de salubritate cu Romprest la nivel de județ atârnă de un fir foarte subțire. Decizia

rezilierii aparține operatorului, după ce Consiliul Local Onești nu a îndeplinit solicitările transmise de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate (ADIS). Edilul interimar Alexandru Cristea, compartimentul juridic și secretarul Primăriei Onești au desființat propunerile Romprest de a reduce cantitatea minimă aferentă activității agenților economici, de la 1 mc la 0,5 mc, și aplicarea tarifului unic, 317,73 lei/tonă, iar prin votul consilierilor UNPR și PSD contractul cu Romprest va intra, cel mai probabil, în faza instanțelor de judecată. Oneștiul nu a plătit nimic pentru serviciile prestate de operator, iar secretarul Primăriei recunoaște că numărul locuitorilor comunicat către ADIS nu este cel real.

Pentru a acumula capital politic în perspectiva alegerilor locale din 5 iunie, liderii politici din Onești spun pas contractului de salubritate cu Romprest. Încă din momentul ordinului de începere a prestării serviciilor, conducerea Primăriei Onești și aleșii locali, în funcție de interesul imediat, au refuzat aplicarea taxei de 9,25 lei și, în principiu, vor un serviciu de salubritate de calitate la o taxă de 2 lei (propunerea fostului primar Neghină), dacă se poate, asta în condițiile în care în mandatul lui Neghină taxa era mai mare, 9,3 lei.

Alexandru Cristea, primarul interimar al municipiului Onești: „Oneștiul nu poate fi de acord cu aplicarea tarifului unic de 317,73 lei/tonă în perioada de tranziție pentru deșeurile din mediul urban, așa cum a cerut Romprest. În urmă cu două săptămâni am avut 80 de agenți economici care au venit să-și exprime nemulțumirea față de impunerea unei cantități minime de 1 mc. Opinia mea nu converge cu cea a Romprest. V-am adus în față propunerea ADIS, așa cum a fost trimisă, deși riscam ca numele meu să fie asociat cu dublarea tarifului”.

În schimb, Cristea a pasat inițiativa promovării unui amendament lui Vasile Buzdugan (UNPR), care produce argumente privind ilegalitatea solicitării ADIS de modificare a tarifului per tonă, în sensul aplicării tarifului de 317,73 lei/tonă și în mediul urban.

Propunerea Romprest, înaintată de ADIS, a venit la pachet cu reducerea cantității minime solicitată agenților economici, de la 1 mc la 0,5 mc. Neaprobând în Consiliul Local proiectul în forma inițiată de ADIS, cu cele două articole, agenții economici vor fi taxați pentru cantitatea minimă de 1 mc.

Secretarul Primăriei Onești a dat o opinie motivată de nelegalitate asupra articolului care implică aplicarea tarifului unic, Compartimentul juridic din cadrul Primăriei a dat aviz de nelegalitate, iar comisia aleșilor locali a dat aviz nefavorabil.

Vasile Buzdugan, în preambulul prezentării amendamentului: „Notificarea suna ca o somație și nu ca o rugăminte. Dacă contractul va fi votat în forma inițială, îi lăsăm pe agenții economici la cheremul Romprest. Operatorul a câștigat cu un preț mai mic și ar trebui să meargă pe același preț”.

În urma votului majorității politice PSD-UNPR din Consiliul Local, solicitările Romprest au fost respinse, iar primarul Cristea a fost mandatat să susțină în cadrul ședinței AGA ADIS lipsa legalității aplicării tarifului unic (317,73 lei/tonă), însă cu riscul de a pierde și propunerea reducerii cantității minime cerută agenților economici.

Mai departe, primarii din cele 64 unități administrativ teritoriale vor analiza propunerea Oneștiului și vor vota. Vestea proastă pentru Romprest este faptul că operarea unei modificări asupra tarifului necesită un vot unanim. Evidența demonstrează că nu va exista unanimitate. Prin urmare, deadline-ul impus de operator, 30 martie, nu va fi respectat.

„Nu știu ce se va întâmpla. Decizia aparține operatorului Romprest. Votul în AGA ADIS trebuie să fie unanim,” declară Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS

Primăria Onești recunoaște că a indus în eroare ADIS și Romprest!

Numărul locuitorilor din municipiul Onești este un mister peste administrația locală. Cifra reală a populației, extrem de importantă și ca bază de calcul pentru impozitare, pentru estimarea bugetului local, trebuia să fie comunicată ADIS.

Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local PNL, a evidențiat confuzia în care se află administrația publică locală: „Sunt o grămadă de erori legate de numărul populației. La data de 1.01.2015, Oneștiul are 53.120 locuitori. În același raport (al primarului – nota red.), se spune că, conform Recensământului din 2011 există 39.172 locuitori. Habar nu avem câți locuitori are Oneștiul!”

Cristea:Cred că sunteți pe dinafară.”

Intervine secretarul Daniel Spânu: „Din păcate există această situație bizară. Există trei instituții care țin evidența. La 1 ianuarie 2016 avem 52.000 locuitori. Pe Recensământ sunt 39.000 locuitori, iar pe evidența persoanei sunt 54.000, atâtea CNP sunt. Și 45.000 persoane cu drept de vot sunt. Nu știm să vă spunem cifra reală. Nu avem o situație exactă. Acestea sunt datele de instituțiile statului. Aici e o problemă foarte, foarte delicată.”

Chiar și după dezvăluirile secretarului, primarul Cristea, în zeflemea: „Declarăm cât s-au declarat”.

UAT Municipiul Onești nu a plătit nici un leu pentru serviciile prestate de Romprest, potrivit directorului ADIS.

Aleșii locali au primit și o veste bună. După 5 iunie se vor înmulți, deși nu se cunoaște numărul real al locuitorilor. „Și cu această ocazie vă anunț că din mandatul următor vom avea 21 de consilieri locali (acum sunt 19 – n.r.),” a adus vestea cea bună Daniel Spânu.