Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Mai trag o tură. Majoritatea politică UNPR-PSD din Onești ține cu dinții să majoreze taxa pe clădirile nerezidențiale pentru persoanele juridice de la 0,2% la 1,3%. A treia

ședință de Consiliu Local poate-i cu noroc pentru Cristea, Gnatiuc și compania. Dacă rămâne valabil amendamentul PNL, cu taxa la nivelul 0,2%, același amendament pe care PNL l-a făcut și pentru persoanele fizice, atunci Puterea din Onești va conta pe mai puțini bani din bugetul local pentru campania electorală, spun liberalii. Consilier UNPR către oamenii de afaceri: „Cei care au mai multe spații să le vândă!”

După ce proiectul de reducere a taxei pentru persoanele fizice și juridice pentru clădirile nerezidențiale a scăzut de la 1,2%, respectiv 1,3%, la 0,2%, cu toată opoziția consilierilor PSD – UNPR, acum aceștia mai convoacă o ședință de Consiliu Local, pentru a crește la loc taxa sus amintită.

Minunea, adică sprijinul administrației locale oneștene pentru mediul de afaceri, ar putea ține doar exact cât îi  ia lui Alexandru Cristea, primarul interimar, și viceprimarului interimar Nicolae Gnatiuc să se răzgândească. După ce directorul economic Neculai Găbureanu le-a explicat pe hârtie ce înseamnă reducerea taxei, aceștia și-au simțit amenințat ceea ce liberalii au numit „buget electoral”.

Surprinzător este faptul că Neculai Găbureanu, directorul economic din Primăria Onești, după ce proiectul de revenire la nivelul maxim de taxare a picat, a declarat că „bugetul rămâne la fel, în forma inițială. Dacă n-o să avem bani, n-o să plătim.”

Cel puțin interesant este însă unde a dispărut „gaura” din buget (a se citi sprijinul acordat mediului de afaceri), invocată de tandemul Cristea (UNPR) – Gnatiuc (PSD)? Cum a fost acoperită? Și cum nu mai pune în pericol derularea investițiilor sau desfășurarea activităților finanțate de Primărie?

„Găsim soluții,” răspunde Găbureanu. De unde se poate înțelege că, până la amendamentele PNL, care au și trecut, administrația UNPR – PSD nu a încercat efortul de a găsi soluții pentru a permite societăților comerciale să respire?

Cristea, primarul păcălit

Primarul interimar al Oneștiului s-a apărat, spunând că el, de fapt, a fost păcălit, pentru că altfel nu accepta o reducere a taxei. Practic, Cristea se scuză argumentând că a fost păcălit de PNL (care a depus amendamentele), de funcționarii publici (care au fost complici cu PNL) și de cei câțiva consilieri PSD care au votat reducerea taxei.

Dar nu-i nimic, chiar dacă „răul” a fost făcut, consilierii PSD și UNPR promit că vor îndrepta eroarea materială și vor crește la loc, adică la 1,3%, taxa pentru persoanele juridice.

Alexandru Cristea, primarul interimar al municipiului Onești: „Fiind o taxă nouă (pentru persoane fizice – n.r.), așa cum am spus că îmi asum ca taxele noi din noul Cod Fiscal trebuie să fie în cuantum minim, pentru a păstra un echilibru bugetar și pentru a nu crea presiune pe populație. Am constat că ea a fost aprobată în mod eronat cu cuantum mai mare decât cuantumul minim și atunci am decis revenirea asupra ei. Colegii liberali au făcut un amendament prin care au propus ca și pentru persoane juridice să fie scăzută taxa. Am întrebat în acel moment dacă este vorba despre o taxă nouă și mi s-a răspuns că da (înregistrările audio-video NU confirmă apărarea primarului Cristea – n.r.) Am fost mințit, pentru că taxa a fost doar redenumită, ea fiind preluată din Codul Fiscal din 2015. Și va rămâne în același cuantum bănesc ca în 2015. PNL a venit cu un amendament și, ținând cont de faptul că mi s-a transmis în ședință că este o taxă nouă, mi-am însușit acest amendament. Mai apoi să descopăr că acest amendament probabil că are un substrat politic, pentru a face vâlvă și pentru a se lăuda liberalii cu o inițiativă a lor. O inițiativă care creează o gaură de 2.500.000 lei. O gaură pe care de unde să o acoperim? Revin asupra acestei decizii. Consider că am fost păcălit în ședința trecută. Propun ca taxa să rămână în același cuantum, ca și în 2015, din 2009.”

Revenim cu întrebarea: care gaură, dacă directorul economic a precizat că „găsește soluții”?

Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local PNL, a oferit pentru a treia oară explicații cu privire la efectele acestei măsuri fiscale și, mai mult, efectele în cazul neaprobării unei astfel de facilități:O taxă mai mică îi ajută pe oamenii de afaceri, care creează locuri de muncă. După ce ați aprobat, veniți acum și spuneți că nu aveți de unde să acoperiți această gaură din buget. În mod normal, o gândire pe termen lung are ca obiectiv susținerea agenților economici de la nivelul orașului. O să vă treziți că jumătate, dacă nu mai mult, își vor schimba sediile în localitățile de lângă Onești și veți încasa 20% din ceea ce estimați dumneavoastră. Nu credeți că este mai util să încasați mai puțin și să vă păstrați agenții economici în oraș? Este lucrul care poate scoate Oneștiul din impasul economic în care se află. Este inadmisibil să veniți și să spuneți că ați fost păcălit. Proiectul l-ați primit cu 19 ore înainte de ședința de Consiliu Local. Să înțeleg că ați fost păcălit în toată această perioadă? Amendamentul nu are nici un iz electoral. PNL încearcă să ajute agenții economici.  N-ar trebui să vă orientați doar pe organizarea de evenimente, festivaluri și spectacole. Revenirea la taxa inițială înseamnă împovărarea agenților economici.

Nicolae Gnatiuc, viceprimarul Oneștiului, încearcă o replică și dezvăluie unde e, de fapt, problema: „Proiectele de creștere salarială pentru angajații Primăriei și a celor de la DPP își arată efectele acum”.

„Noi ne așteptam să se întâmple acest lucru,” declară Ciprian Zarzu, consilier PNL, inițiatorul amendamentelor. „Timp de 25 ani mediul de afaceri din Onești a fost văzut drept o sursă financiară bună de muls. Oamenii de afaceri știu mult mai bine să folosească banii respectivi. Administrația locală a demonstrat în ultimii ani că știe să se plimbe prin Franța pe 1 miliard de lei (100.000 lei RON), să dea 2 miliarde de lei (200.000 lei RON) la Consiliul de Administrație al DPP. Aici se duc banii pe care populația și firmele le donează la bugetul local.”

În momentul în care parte la discuție au devenit și oamenii de afaceri prezenți în sală, Vasile Buzdugan, consilier UNPR, a avut o reacție incredibilă: „Cei care au mai multe spații să le vândă”. Pe principiul: cine nu rezistă în orașul nostru (PSD – UNPR) este liber să plece.

„Eu sunt un mic contribuabil și vă plătesc la buget 100 de milioane de lei (10.000 lei) în fiecare an. Cred că am dreptul să vorbesc,” vine și răspunsul unui om de afaceri din sală, vizibil iritat de abilitățile de comunicare ale unui avocat de profesie și ales de o parte dintre oneșteni. „După dumneavoastră, domnule Buzdugan, cei care au mai multe spații în oraș ar trebui să se mute din  Onești. Ați spus că păstrați taxa la nivelul anului 2009, dar noi, economic vorbind, nu mai suntem la nivelul acela.”  

Vineri, 19 februarie, la 13.00, consilierii PSD – UNPR, într-o nouă ședință de Consiliu Local, vor încerca din nou să readucă taxa pentru persoanele juridice la nivelul cotei de 1,3% de la 0,2% din valoarea clădirilor nerezidențiale. Adică să o majoreze de șase ori față de nivelul actual.