Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Străzile Costache Negri și Republicii din centrul orașului-stațiune Târgu Ocna vor
beneficia de rețea de canalizare în 2016, chiar dacă proiectul în care au fost prinse – „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bacău” -prevedea ca rețeaua să fie finalizată până în ultima zi a lui 2015. Întârzierea e pusă pe seama Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) atât de primarul Ștefan Șilochi, cât și de reprezentantul firmei de consultanță Fichtner Interdevelopmment, Vasile Munteanu.
„Avem probleme cu străzile Costache Negri și Republicii, unde nu s-a obținut avizul de la CNADNR, care propune o altă soluție tehnică, în sensul că trebuie introdusă această conductă de canalizare în altă conductă de protecție. În acest caz se modifică atât valoarea proiectului, cât și soluțiile tehnice. Acest aviz nu depinde de noi. Inițial a fost soluția tehnică să se facă pe trotuare, dar pe trotuare sunt cabluri, rețele de apă, alte utilități și s-a hotărât să se facă pe carosabil, iar CNADNR a pus condițiile pe care le-am spus. Proiectanul, constructorul și consultantul vor discuta și vor găsi o soluție. Aceste străzi împiedică oarecum înaintarea proiectului. Pe celelalte străzi suntem în diferite faze de execuție. Pe strada Tisești suntem într-o fază avansată, pentru că sunt făcute branșamentele și la stațiile de pompare, se reface carosabilul” – a declarat pentru bacauinfo.ro primarul orașului Tg. Ocna, Ștefan Șilochi.
Gradul de execuție a lucrărilor la rețeua de canalizare și la cele opt stații de pompare a ajuns la 65%, conform reprezentantului firmei de consultanță, Vasile Munteanu.
„Estimăm ca până la sfârșitul anului să ajungem la 75% din valoarea contractuală, vor mai rămâne două străzi principale, care trec prin centrul orașului – Republicii și Costache Negri – pentru că nu s-a putut obține autorizația de la Drumuri Naționale. Problemele constau în solicitările CNADNR Iași, prin care vor ca noi să asfaltăm strada integral, nu numai pe zonele unde o să băgăm colectorul principal. În aceste condiții, proiectantul nostru caută o soluție, o să prezentăm o altă variantă, să ne încadrăm în preț, pentru că fiind pe fonduri europene nu se poate mișca chiar așa. Împreună cu proiectantul căutăm o soluție care să-i satisfacă și pe dânșii, iar nouă să ne convină din punct de vedere financiar” – a declarat Munteanu, care a adăugat că s-a făcut „o etapizare a lucrărilor pentru cele două străzi și finanțarea se va face din exercițiul financiar viitor”.
Valoarea lucrărilor la extinderea rețelei de canalizare a orașului Tg. Ocna (27.271 m conductă) și amplasarea a opt stații de pompare se ridică la 20.605.817 lei, fără TVA.
Proiectul vizează străzile: Viișoara, Vasile Alecsandri, Petre Ispirescu, Gării, Verii, Dimitrie Cantemir, Decebal, Petru Rareș, Gândului, Aurel Vlaicu, Ion Creangă, Negru Vodă, Cimitir, Florilor, Vultur, Ernei, Gălean, Andrei Mureșeanu, Alexandru Vlahuță, Viitorului, Ion Cătină, Cărămidăriei, Costache Negri, Oituz, Pompei, Slt. Comănescu, Visului, Viilor, Fundătura C.Negri spre SE, Salinei, Poet Ion Grămadă, Salina, Lt. Sion, Coșna, Tisești, Aurora, Constantin Mușat, Vâlcele, Horia, Vlad Țepeș, Podei, Văleni, Pârâul Vâlcica, Liliacului, Crizantemei, Țărăncuța, Libertății, Gheorghe Doja, Cireșilor, Proletari, Primăverii, E. Grigorescu, Maior Roșiță și Salciilor.
După finalizarea lucrărilor, gradul de branșare la rețeaua de canalizare în Tg. Ocna va ajunge la 80%, conform primarului Șilochi.
„Sunt cartiere unde nu a fost niciciodată canalizare, toată această rețea este o rețea nouă. Mai rămân câteva cartiere în POS 2, unde am prins și aceste investiții, și sperăm ca odată cu finalizarea celui de-al doilea proiect tot orașul să fie racordat la canalizare. Lucrările au creat un mare disconfort cetățenilor, pentru că de anul trecut stau în noroi, drumurile au fost înfundate, accesul la gospodării s-a făcut mai greu, însă nu a existat o altă metodă pentru introducerea conductelor. S-au folosit materiale foarte bune, conducte de ceramică. Noi am mai avut lucrări de canalizare, dar doar rețele principale, acum se fac și căminele de branșare a fiecărei locuințe și în aceste condiții cetățeanului nu-i rămâne decât să vină cu conducta la poartă, unde este căminul și să deverseze apa uzată” – a explicat primarul, care a mai adăugat că lucrarea a devenit prioritară pentru oraș deoarece „amenzile de la Mediu pentru fiecare cetățean vor fi foarte mari. Nu se mai poate deversa în Trotuș apa uzată de la fiecare locuință, pentru că acele fose care erau făcute nu toate erau etanșe și sigur că infestam și pânza freatică cu aceste ape uzate. Există și varianta în care cetățeanul să nu vrea să se branșeze, nici nu este obligat să o facă, însă el are varianta să se branseze sau să-și epureze apele cum dorește el, poate să-și ia stație de epurare proprie, însă pe viitor inspectorii de mediu vor veni, vor verifica calitatea apei uzate și la cel care are sistem propriu de epurare apa va trebui să aibă calitățile pe care le cere Mediul”.
Nicolae Cimpu are 34 ani și locuiește de când se știe pe strada Tisești, în Tg. Ocna.
„Pentru mine contează foarte mult canalizarea, deoarece puțurile absorbante nu se mai deversează în râul Trotuș din cauza pânzei freatice, nu mai trebuie vidanjate, se varsă direct în canalizare, e un lucru foarte bun. Am ajuns în 2015 și trebuie să înaintăm cu dezvoltarea. Costurile cred că vor fi ceva… odată ce la oraș este în funcție de consumul apei, în zonă cred că va fi tot ceva de genul ăsta și nu mă deranjează cu nimic”, spune Cimpu.