Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Vasile Alecsandri, faţă-n faţă cu Kelemen Hunor. Ministerul Culturii nu dă nici un ban Bacăului în 2014 pe investiții în obiective culturale, conform unei adrese oficiale trimise la solicitarea reporterilor bacauinfo.ro, dar, în schimb, „ajută” la

radierea Casei „Vasile Alecsandri” din Lista Monumentelor Istorice. Profesorul Ioan Dănilă, singurul care crede în salvarea casei asociate cu scriitorul băcăuan, se teme că Ministerul Culturii poate să treacă peste Direcţia Judeţeană de Cultură şi să aprobe solicitarea proprietarului: „Cum la noi se întâmplă neîntâmplate, ne temem că (…) se va da verdictul de la Minister. Atunci, în 24 de ore va fi pusă la pământ.”

Proprietarul monumentului istoric Casa „Vasile Alecsandri”, datând de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a solicitat Ministerului Culturii radierea din Lista Monumentelor Istorice. Vestea proastă este că cei de la Bucureşti n-ar zice nu.

Conf. univ. dr. Ioan Dănilă: „Ministerul Culturii a răspuns într-un ton care îi dă curaj proprietarului. Direcţia de Cultură a fost solicitată să trimită către Ministerul Culturii o documentaţie privind casa, dar foarte concisă, lacunară, chiar falsă prin omisiune. Mi s-a arătat această adresă, din care rezultă că e monument istoric din anul 2004. Este o prostie. Casa este monument istoric din 1980. Măcar din 1990.”

„Proprietarul s-a prevalat de un studiu făcut de Direcţia Arhivelor Naţionale din Bacău cum că acel ,,i” din numele casei este un ,,u”. În loc de Alecsandri ar fi Alecsandru. Pe speculaţia asta s-a făcut un asemenea demers. Fiind monument de categoria A, de importanţă naţională şi universală, competenţa pentru a decide aparţine Ministerului Culturii. În mod normal, Ministerul ar trebui să consulte Direcţia Judeţeană de Cultură, pentru că pe raza ei este obiectivul.”

Între timp, Consiliul Judeţean ar fi demarat procesul de expropriere a terenului pe care se află casa monument istoric. „Noi încercăm să expropriem terenul, casa nu are nici o valoare. Consiliul Local Bacău nu poate demara procedura de expropriere pe monumentele istorice, doar Consiliul Judeţean o poate face,” a declarat Dumitru Brăneanu, consilier judeţean. 

Temerea profesorului Ioan Dănilă constă în faptul că exproprierea nu se va face în timp util, înainte ca Ministerul Culturii să poată da verdictul de radiere.

,,Consiliul Judeţean, cel puţin aşa mi-a promis, a demarat procedura de expropriere. Exproprierea ar trebui să se producă automat în cazul în care monumentul istoric este supus degradării sau distrugerii. Acesta este un monument distrus. Proprietarul merge pe varianta radierii monumentului de pe listă, iar noi pe varianta exproprierii. Să vedem cine ajunge primul. Cum la noi se întâmplă neîntâmplate, ne temem că se va trece peste Direcţia Judeţeană de Cultură şi, pur şi simplu, se va da verdictul de la Minister. Atunci, în 24 de ore va fi pusă la pământ.” – conf.univ.dr. Ioan Dănilă, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău.

Proprietarul Casei Alecsandri a refuzat oferta de 79.000 euro, făcută de Consiliul Judeţean Bacău în vederea achiziţionării terenului şi imobilului, solicitând 143.000 euro. „Acum nu ar fi atât de mult,” consideră Ioan Dănilă. „Problema e că Consiliul Judeţean nu poate da decât atâta cât stabileşte expertul specializat în monumente istorice, care a fost chemat de la Iaşi. A cântărit-o, a măsurat-o şi a stabilit suma de 79.000 euro. Peste asta nu se poate trece.”

Ar mai exista o a treia variantă, şi anume plângerea penală împotriva proprietarului imobilului, procedură prin care s-a rezolvat cazul Casei Petru Culianu din Iaşi. „Conform legii 422/2001, proprietarul unui monument istoric, dacă produce distrugerea acestuia, este pasibil de dosar penal. Trebuie să i se facă o plângere din partea Comisiei din care să facă parte Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăria, Direcţia pentru Cultură. La Iaşi s-a întâmplat aşa ceva acum doi ani şi s-a recuperat casa lui Petre Culianu. Casa lui a fost recuperată prin acest procedeu. Direcţia de Cultură Iaşi împreună cu Prefectura au făcut plângere penală şi s-a deschis un dosar penal pe numele proprietarului. Aşa a fost recuperată,” a declarat pentru bacauinfo.ro conf.univ.dr. Ioan Dănilă.

Deşi scriitorul Vasile Alecsandri, sărbătorit de motorul de căutare google.ro pe 21 iulie, face, în continuare, cunoscut târgul Bacăului în lume, Bacăul încă nu-i poate oferi o casă acasă.