Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

PSD a intrat ca în brânză în Biserica Catolică, iar bacauinfo.ro vă prezintă noi dovezi cu candidatul Ponta servit enoriașilor cu garnitură de Papa Francisc.

Victor Ponta se foloseşte de imaginea Papei Francisc în materialele electorale distribuite în comunităţile catolice din Bacău şi din preajma Bacăului, oferite chiar în uşa bisericii. Pr. Isidor Dâscă, decanul Decanatului de Bacău, nu s-a delimitat nici în al 13-lea ceas de modul de a face campanie al PSD: „Biserica Catolică şi preoţii catolici sunt echidistanţi, toţii sunt fiii lui Dumnezeu. Nu facem diferenţieri.”  

Într-un material de promovare a prezidenţiabilului Victor Ponta, tivit cu motivele populare din breviarul de campanie PSD, candidatul apare alături de Papa Francisc, cu textul: „România este şi va fi o ţară în care ortodocşii şi catolicii pot trăi împreună fără nici un fel de grijă”. Eventual, cu excepția grijii pentru ziua de mâine.

În ultimele două săptămâni, catolicii din Bacău şi din preajma municipiului au aflat că pot trăi fără griji în comuniune cu ortodocşii români. Aceştia au fost asaltaţi chiar în uşile bisericilor, după slujba Sfintei Liturghii de duminică, de susţinătorii lui Ponta, care au împărţit plase cu materiale electorale în care imaginea Papei a devenit monedă de schimb pentru un vot. Și nu s-au dat doar plase cu „Votează PSD”, în ușile bisericilor din jurul Bacăului au stat distribuitori de pliante electorale PSD, în care e folosit Papa Francisc. Acest pliante sunt altceva dcât integramele electorale de care a scris recent bacauinfo.ro.

Dacă legăturile strânse dintre Biserica Ortodoxă Română şi partidul majoritar aflat la guvernare, PSD, sunt îndeobşte cunoscute, lui Liviu Dragnea cântându-i-se recent, la altar, „Vrednic este!”, iată că la dreapta lui Ponta se află şi Biserica Catolică din Bacău. Reprezentantul ei, preotul Isidor Dâscă, decanul Decanatului de Bacău, nu s-a dezis de practicile PSD de a face campanie în curţile bisericilor. Întrebat de ce nu a emis un comunicat de presă, prin care să se delimiteze de persoanele care făceau campanie electorală în ușile bisericilor şi să le transmită enoriaşilor că nu tolerează siluirea politică a Bisericii, pr. Dâscă a declarat pentru bacauinfo.ro: „S-au dat fără ştirea noastră. Eu am întrebat preoţii şi mi-au spus că nu ştiau nimic. Ei intră la slujbe, duminica, sunt una dup alta, dar nu au văzut că se dădeau materiale. La mine, spre exemplu, nu au ajuns. Am aflat a doua zi. Biserica Catolică şi preoţii catolici sunt echidistanţi, toţi sunt fiii lui Dumnezeu. Nu facem diferenţieri.”

Acum 10 zile, la Biserica Sf. Cruce din Bacău, tineri social democraţi întâmpinau credincioşii veniţi la biserică cu plase ce conţineau materiale electorale, inclusiv integrame cu Papa Francisc. În acea zi, purtătorul de cuvânt al PSD, Cosmin Necula a declarat: „Dacă reprezentanţii PSD i-au deranjat pe cetăţeni, atunci numai cetăţenii sunt în măsură să ne spună acest lucru. Dacă a fost o chestiune greşită, o abordare greşită, cred că cetăţenii ne vor sancţiona.”   

Cât priveşte folosirea imaginii Papei Francisc în campania electorală, vicarul şi reprezentantul lui Cristos pe pământ, practica PSD trezeşte serioase probleme de moralitate, acuzate, de această dată, şi de părintele Isidor Dâscă: „Nu e normal să fie implicată biserica în politică şi nici invers. Papa e Papa, nu trebuie folosit. Ei fac lucrul acesta, dar nu cred că îi ajută.”    

Cu toate acestea, fotografii cu Dragoş Benea, preşedintele PSD Bacău şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, în compania episcopului Petru Gherghel, au fost rulate pe wall-ul gigant de la Teatrul de Vară, cu ocazia Congresului PSD de la începutul lunii septembrie.   

Un alt material pe această temă: link