Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Valerian Vreme a dus gunoiul în Parlament, printr-o declarație politică pusă

strict pe seama campaniei electorale de cei vizați. Dacă în trecut Vreme deplângea decăderea industriei petrochimice, acum, în plină tragedie legată de anunțatul faliment al RAFO, deputatul mută discuția pe taxa de salubritate, care e de 9,25 lei în cazul persoanelor fizice, în condițiile în care în mandatul lui Laurențiu Neghină era 9,3 lei. Reacții dure din partea ADIS și Consiliului Județean.

Dragoș Benea, președintele CJ: „Nu pot să presupun ce se află în spatele acestui demers, dar dacă vine din partea domnului Vreme nu poate să fie decât o manevră electorală”.

Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS: „Văd un transfer de presiune asupra Consiliului Local Onești, însă nimic despre ceea ce înseamnă sistemul integrat de management al deșeurilor solide”.

„Fabrici şi uzine distruse, câmpuri sumbre şi goale alcătuiesc astăzi faţa adevărată a unei economii agonizânde. Şomajul, depopularea, migraţia, îmbătrânirea populaţiei se leagă, astfel, într-un cerc vicios de consecinţe, a cărui rupere cu greu poate fi întrezărită.

În Oneşti, spre exemplu, unul dintre cele mai importante centre monoindustriale ale României, din ianuarie 2013 peste 1500 de locuri de muncă au fost desfiinţate, ca urmare a unor politici incoerente de dezvoltare a industriei petrochimice,” declara Valerian Vreme, în plenul Camerei Deputaților, pe 25 februarie 2014, în declarația politică intitulată Distrugerea oraşelor monoindustriale din România, o pată pe obrazul guvernării USL”.

Astăzi, când Iacov Goldovskiy, acționarul majoritar al Rafo prin compania Petrochemical Holding GmbH, anunță că „oprește finanțarea întreprinderii și din această cauză devine inevitabilă inițierea procedurii de faliment” (potrivit cotidianului Deșteptarea), deputatul Vreme își ocupă timpul cu declarații politice pe tema gunoiului din Onești și consideră oportună o declarație împotriva unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Mai mult, există posibilitatea returnării celor 36 milioane euro. Însă, mult mai tragic este faptul că și ultimii 400 angajați de la RAFO își pierd slujbele.

Vreme face lobby în Parlament fără a face referire la deciziile date de instituțiile de judecată ale statului, sutele de hotărâri de consiliu local ale tuturor unităților administrativ teritoriale parte în ADIS, dovedind cel puțin lipsa a unei brume de responsabilitate administrativă.

Inițiativele fostului primar Neghină și ale deputatului Vreme expun Oneștiul la riscuri imense și pun în pericol funcționarea unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, în condițiile în care taxa era în mandatul lui Neghină 9,3 lei, iar acum e 9,25 lei.

Vreme acuză conducerea ADIS, Consiliul Județean Bacău și Consiliul Local Onești de rea-voință, de lipsă de transparență în alegerea operatorului de salubritate, iar taxa de salubritate a declarat-o drept abuzivă, nejustificată și, mai important, incorectă.

Deputatulnu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. În schimb, reacții dure au venit din partea celor vizați în Parlament.

Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău, a deținut funcția de președinte în cadrul ADIS pe perioada implementării proiectului de 36 milioane euro. Acesta nu s-a arătat surprins de demersul deputatului și a subliniat pentru bacauinfo că, de fapt, nici criticii proiectului nu sunt convinși că ar exista chestiuni necurate.

„Eu cred că este încă o manevră electorală. Nu pot să presupun ce se află în spatele acestui demers, dar dacă vine din partea domnului Vreme nu poate să fie decât o manevră electorală. Eu am un răspuns general valabil pentru toți cei care, într-un fel sau altul, încearcă să facă fel de fel de manevre electorale pe acest subiect. Este evident că cei care fac din asta un subiect, că sunt din Onești, din Moinești, Dărmănești sau altă localitate, încearcă niște manevre incorecte. De fapt, nici ei nu cred că este ceva necurat, dar se agață, pur și simplu, ca să câștige niște alegeri. Domnul Neghină făcea niște afirmații pentru că-l așteaptă o campanie și tot așa alții,” consideră Benea.

Directorul executiv al ADIS, Bogdan Seto, merge mai departe și descifrează întreaga punere în scenă pe tema gunoiului drept o perdea de fum pentru distragerea atenției de la iminentul faliment al RAFO.

„Nu vreau să comentez declarații publice. Pentru că am fost sesizat de către dumneavoastră referitor la acest aspect, nu pot decât să remarc că, totuși, în condițiile în care UAT Onești se confruntă cu probleme în ceea ce privește furnizarea apei, anunțatul faliment al RAFO, problema gunoiului nu este altceva decât o perdea de fum din partea unor oameni politici care, pe parcursul ultimilor ani, nu au avut niciun fel de reacție vizavi de furnizarea unui serviciu public în condiții ilegale.

Ne trezim cu atacuri gratuite, fără niciun fel de acoperire, menite doar să inducă în rândul opiniei publice un mesaj cu evident caracter electoral. Așa-numita dezbatere publică organizată pentru apariția unor persoane implicate politic (Mircea Geoană – n.r.) nu face decât să demonstreze ceea ce spun. Nimeni nu vede în profunzime ceea ce înseamnă sistemul integrat de management al deșeurilor solide la nivelul județului Bacău. Cuantumul taxei a fost aprobat încă din 2010.”

Ultima dezbatere publică organizată în Onești a vizat discutarea și consultarea populației cu scopul identificării unor soluții privind problema furnizării apei și a tarifului apei. Dezbaterea a avut loc în preajma alegerilor pentru europarlamentare și a fost organizată de Laurențiu Neghină, pe atunci primar. Păstrându-se în același tipar, dezbaterea de luna trecută, sub pretextul problemei gunoiului, i-a găsit în lumina blitz-urilor pe Neghină, Vali Vreme și Mircea Geoană.  

Dragoș Benea apreciază că virulența atacurilor se va diminua după alegerile locale, iar show-ul mediatic din Onești va înceta. Miza sunt alegerile locale din 5 iunie.

„Uniunea Europeană a cerut un sistem instituțional care să fie ulterior sustenabil din punct de vedere financiar. Oamenii să plătească gunoiul, un operator economic să care gunoiul și să câștige bani, nu să piardă. Mi se pare că sunt chestii normale și decente, dar ce să facem, dacă acum vin alegerile? Probabil că după alegerile locale vor renunța la aceste demersuri electorale,” crede președintele CJ.

„Principiul de bază este că în 2010 ne-am angajat la ceva și trebuie să ne respectăm angajamentele. De aici trebuie să plecăm. Am adoptat hotărâri, trebuie să facem un sistem sustenabil. Am văzut la niște primari, de la care am pretenții, și la un fost primar (Laurențiu Neghină – n.r.), fel de fel de afirmații cum că ei nu beneficiază de investiții. Investițiile nu sunt făcute pentru comunitățile respective? E strigător la cer. Din fonduri europene s-au închis gropi de gunoi neconforme, s-au făcut stații, celula 2. Ne place, nu ne place s-au făcut din bani europeni.”

Directorul executiv al ADIS interpretează declarația politică drept un transfer de presiune asupra Consiliului Local Onești, însă nimic despre ceea ce înseamnă sistemul integrat de management al deșeurilor solide. Contractul a respectat toate procedurile legale în vigoare privind achiziția publică, transparența, publicarea anunțului pe SEAP, aprobarea în prealabil de către toate consiliile locale a documentațiilor de licitație. Mai transparent de atât nu știu ce ar fi putut fi”.

Seto mai afirmă că „asist la tot felul de abordări, dar mai există primari și consilieri locali raționali, oameni care înțeleg funcționarea serviciului de salubritate. Regret faptul că, din interese strict electorale, un astfel de proiect, unul dintre cele mai mari proiecte cu finanțare europeană obținute în județul Bacău, un astfel de contract necesar tuturor unităților administrativ teritoriale, e speculat și sabotat. Efectele unor astfel de acțiuni se vor vedea în timp. Soluția nu este scăderea taxei de salubritate. E o temă falsă de campanie electorală. Nu taxa este cea care va rezolva problemele Oneștiului. Taxa corespunde unui serviciu public prestat în condiții legale”.