Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Utilizatorii de centrale termice de apartament vor scoate mai mulţi bani din buzunare de la 1 iulie.
Gazele naturale se vor scumpi cu 6,4 lei/MWh, potrivit noului calendar de liberalizare a preţului pentru consumatorii casnici, negociat de Guvernul Ponta cu Comisia Europeană. Factura la gaze va creşte anual cu valori între 4,5% şi 6,4% până la finalul anului 2018.
Preţul reglementat în acest moment pentru gazele naturale livrate consumatorilor casnici este de 53 lei/MWh. Potrivit noii înţelegeri dintre Guvernul României şi reprezentanţii Comisiei Europene, gazele naturale vor costa mai mult cu 6,4 lei/MWh. De la 1 iulie, preţul gazelor va creşte de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh.
Majorările vor fi operate anual, nu trimestrial, ca până în prezent. Astfel, salturile de preţ vor fi de câte 6 lei pe an.
1 iulie 2015 – de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh
2016 – 66 lei/MWh
2017 – 72 lei/MWh
2018 – 78 lei/MWh
Majorarea în procente raportată la anul anterior: 2016 – 5%; 2017 – 4,77%; 2018 – 4,56%.
La sfârşitul anului 2018, factura la gazele naturale va fi mai mare cu 23% faţă de valoarea de acum.
Majorarea produsă la 1 iulie ar fi de 13,2%, însă factura va creşte cu 6,37 lei/MWh, conform unei simulări a cotidianului Adevărul, deoarece aceasta conţine, pe lângă preţul materiei prime în sine, şi tarifele de distribuţie, transport şi furnizare, dar şi TVA de 24%.
În decembrie 2014, deputatul PSD Iulian Iancu a oprit liberalizarea preţului la gaze pentru consumatorii noncasnici, implicit majorarea cu 40%, de la 53,3 lei/MWh la 90 lei/MWh, care ar fi produs un impact semnificativ atât la nivelul celor care au un sistem propriu de încălzire (centrale termice de apartament, spre exemplu – n.r.), cât şi la nivelul furnizorilor industriali de agent termic, precum Thermoenergy Group sau Termon CT Oneşti.
Conform actualului calendar şi Ordonanţei de Urgenţă nr. 35/2014 pentru completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, consumatorii individuali scot din buzunare 53,3 lei/MWh, la fel ca cei industriali.
La începutul anului 2015, ministrul delegat pentru Energie şi-ar fi dorit realizarea la 100% a gradului de convergenţă în ceea ce-i priveşte pe consumatorii industriali. Însă, prin amendamentul depus de deputatul PSD Iulian Iancu, a fost evitată o explozie a preţului la gaze de aproximativ 40%, de la 53,3 lei/MWh la 90 lei/MWh, cât este preţul pieţei.
Astfel, preţul plătit de consumatorii casnici (cu centrale termice de apartament) ar fi fost majorat ca urmare a modificării preconizate în calendar, iar cei care se încălzesc în sistem centralizat ar fi fost afectaţi în urma efectului produs asupra consumatorilor noncasnici / industriali (Thermoenergy Group, Termon CT Oneşti), care s-ar fi văzut nevoiţi să includă în preţ majorarea pe care ar fi trebuit să o suporte.
Practic, o liberalizare a preţului la gaze pentru consumatorii noncasnici, printre care şi furnizorii industriali de agent termic, ar duce la o majorare indirectă a facturilor la încălzire pentru cei în sistem centralizat. Liberalizarea preţului în cazul consumatorilor casnici i-ar afecta doar pe cei care utilizează gazul natural pentru a se încălzi.
Sistemul centralizat de termoficare, care absoarbe o parte din efectul acestor scumpiri, este revitalizat în Bacău și îngropat în Onești.