Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
15% din lucrări s-au realizat până în prezent în cadrul proiectului „Creare și modernizare spații verzi în municipiul Bacău”. „S-au făcut
tăieri de arbori și arbuști bolnavi sau inestetici pe toată suprafața inclusă în cadrul proiectului (880), iar în tronsoanele VII, VI, V au fost redimensionate și reabilitate alei existente (3100 mp), au fost constuite alei noi (310 mp), precum și 340 mp borduri. Tot în aceste tronsoane a fost pregătit terenul pentru gazonare și pentru plantarea de arbori și arbuști, urmând să se facă achiziționarea și montarea mobilierului urban” – transmite echipa de implementare a proiectului, care trebuie finalizat până la sfârșitul lui decembrie.
Așa cum bacauinfo.ro a mai prezentat, problemele pe care le îmtâmpină executantul în timpul implementării nu sunt puține. Bătătoarele, mizeria, grădinile de zarzavat fac parte din cele care, până la urmă, își găsesc o rezolvare, chiar dacă îngreunează ritmul lucrărilor.
„Până la această dată s-au realizat 15% din lucrări. Ele se derulează confom graficului de execuție, dar am întâmpinat dificultăți la scoaterea împrejmuirilor și a altor construcții ilegale de pe amplasamente, ca urmare nu s-au putut pune la dispoziția constructorului toate tronsoanele în timpul pe care l-am fi dorit, iar locatarii din au refuzat colaborarea în mod constant, în unele locuri chiar au interzis accesul, deși este domeniu public (exemplu Asociația 55 Miorița). În unele amplasamente s-a lucrat doar în prezența Poliției Locale, deoarece locatarii au făcut scandal, chiar prin încercare de vătămare, atât a constructorilor, cât și a muncitorilor Direcției de Salubrizare” – a declarat managerul proiectului, Mihaela Ionesi, într-o conferință de presă la care au participat, printre alții, și reprezentanții constructorului, ai Direcției Salubrizare Agrement Parcuri, dar și viceprimarul Vasile Tescaru. Numai proiectantul a lipsit, care „deși a fost invitat, nu a putut să vină”. Proiectantul ar fi fost în măsură să exprime cel mai bine cum au putut fi lăsate jumătăți de „amplasamente”, cum sunt cazurile blocurilor nr. 6 de pe strada Martir Cloșca și nr. 15 de pe strada Mioriței.
Busuiocul a încercat să-l dreagă managerul de proiect, cu un răspuns care lasă neterminate blocurile respective pentru cel puțin cinci ani.
„Noi, ca să putem să facem aceste modernizări de amplasamente, a trebuit să facem documentație cadastrală. S-a constatat că unele amplasamente, mici suprafețe, au fost revendicate. Din acest motiv nu s-a putut realiza continuarea aleilor. Nu putem să facem lucrări pe un teren care nu este al Primăriei și, din acest motiv, proiectantul s-a oprit strict unde erau delimitate. Într-un alt caz în care proiectantul, pur și simplu, nu le-a prins, noi am luat legătura cu cei de la Agenția de Dezvoltare și ni s-a spus că, fiind pe fonduri europene, nu putem să continuăm să facem lucrări suplimentare în alte locuri decât cele din planșe. Domnul primar a promis că după cei cinci ani– noi nu avem voie să intervenim cinci ani pe acele amplasamente – se va continua. Dacă litigiile se vor încheia și vor intra în cadrul domeniului public, vor fi finalizate de Primărie, ca să aibă un aspect unitar” – a declarat Ionesi.
O altă întrebare la care ar fi trebuit să răspundă proiectantul, care acum „e greu de găsit, e plecat din țară și revine după 26 iulie”, este cum va fi întreținut gazonul (95.136 mp), dacă proiectul nu prevede și instalații de udare.
„Stăm la mila Domnului sau ieșim și ne mai jucăm în jurul blocului” – s-a grăbit să fie spiritual viceprimarul Tescaru. „Eu zic că nu e mare tragedie faptul că nu există instalații de irigat pentru zonele gazonate. După cum vedeți, Primăria iese și udă, e clar că va trebuie să găsim o soluție” – a continuat viceprimarul, după ce și-a dat seama că mai bine ar fi tăcut.
„Gazonul este un mix și credem că va face față. Sunt anumite tipuri de gazon care rezistă și la 40 de grade, sunt anumite tipuri care rezistă la umbră, de asta s-a creat un mix” – a declarat reprezentantul executanților, după ce Ionesi a pasat responsabilitatea în curtea Direcției de Salubrizare. „Noi vom preda aceste spații Direcției de Salubrizare și la acel moment se va lua o hotărâre administrativă, că nu o să le lăsam așa. (…) Probabil că se va uda în diferite perioade” – a precizat Ionesi.
Plantările vor începe însă în septembrie.
„Din cauza temperaturilor care sunt în iulie – august, am lăsat aceste plantări pentru septembrie – octombrie. Acum ne axăm pe partea de construcții alei, mobilier urban și stâlpi de iluminat. Nu putem să ne apucăm acum să gazonăm și să plantăm arbori, pentru că există un anumit risc” – a mai declarat managerul de proiect.