Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Problema apei la Onești poate fi rezolvată cu a doua aducțiune, tot de la Valea Uzului, în

lungime de 35 km. Identificarea altei surse de apă nu este justificată, în condițiile unui consum în scădere accentuată. „Dacă ar fi fost ca orașul să fie într-o ascensiune puternică… nu este cazul. Credem că la ora actuală, în România, Oneștiul este unul dintre orașele care au căzut cel mai mult. Bareta (a doua aducțiune – n.r.) aceasta mi-o doresc. Am avea garanția neîntreruperii apei către oneșteni, dar aceasta e o decizie politică la nivel de județ,” consideră Corneliu Fântână, administrator Apă Canal. Între timp, stația de tratare a apei de la Cuciur beneficiază de lucrări de intervenție asupra bazinelor de captare.

Pentru a avea garanția livrării permanente a apei potabile, Oneștiul solicită realizarea unei a doua conducte de aducțiune a apei de la stația de tratare Cărăboaia, Valea Uzului. De altfel, și orașul – stațiune Tg. Ocna suferă, în plin sezon turistic, din cauza deselor întreruperi. Lungimea conductei e de aproximativ 35 km.

Pentru comparație, pentru înlocuirea conductei din azbociment cu alta din fontă, pe rețeaua de alimentare a Bacăului (de la Cărăboaia la Stejaru), costurile au ajuns la 25 milioane euro. Pentru a înlocui întregul tronson ar mai fi nevoie de 35 milioane de euro, pentru cei 20 de km rămași.

Discuțiile purtate în Consiliul Local Onești, alimentate de administrația locală, vizează mai degrabă identificarea unei a doua surse de apă, în condițiile în care consumul cunoaște un trend descrescător de la un an la altul.

„Pentru noi, o a doua sursă nu ar trebui să existe. În acești ani, consumul în Onești a scăzut foarte mult. Deci Valea Uzului poate asigura în continuare o apă de calitate și necesarul,” este de părere Corneliu Fântână, administrator Apă Canal SA Onești. „Ar trebui să existe a doua coloană care să facă legătura între Cărăboaia și Onești, pentru a avea asigurată apa continuu, indiferent de avaria care ar putea să apară pe una dintre conducte. Dacă ar fi fost ca Oneștiul să se dezvolte, să se mărească numărul populației la 70.000 de locuitori, sigur că la acea vreme puteam discuta de noi proiecte. Dacă ar fi fost ca orașul să fie într-o ascensiune puternică. Nu este cazul. Credem că, la ora actuală, în România, Oneștiul este unul dintre orașele care au căzut cel mai mult.”

Chiar o hotărâre de Consiliu Local a fost aprobată în vederea realizării unui studiu pentru identificarea unei alte surse de apă, tocmai pentru a renunța sau pentru a diminua cantitatea livrată de Compania Regională de Apă Bacău Oneștiului. Varianta propusă de Ștefan Martin (ales local) viza aducerea apei pe o baretă industrială și cumpărată direct de la Administrația Bazinală de Apă Siret. „Să nu uităm că acea baretă este făcută de prin anii 1957 – 1960. Ea e colmatată sută la sută. Ar trebui schimbată și acea baretă. Ea a funcționat permanent doar pentru apă industrială netratată. Sigur e colmatată, pentru că noi vedem în fiecare zi ceea ce schimbăm prin oraș,” explică Fântână, care revine asupra „adevăratei probleme”: „Bareta aceasta mi-o doresc. Am avea garanția neîntreruperii apei către oneșteni, dar aceasta este o decizie politică la nivel de județ. Doar că toți cei care au fost aleși până acum la județ n-au avut niciodată un gând de cum să-i fie mai bine cetățeanului. Poate, în viitor, vor veni acei oameni deștepți care vor să facă lucruri, pentru că până acum au venit unii cu școală chiar puțină. Eventual, aruncă pisica în curtea Apă Canal, dar să vină și să explice din ce cauză a crescut prețul nu au curaj și sunt și slab pregătiți profesional.”

Între timp, stația de tratare a apei de la Cuciur se află într-o perioadă de reabilitare, unde, de fapt, se efectuează doar o minimă tratare a apei cu clor, conform normelor. Intervenția presupune repararea hidroizolației rezervoarelor cu cea mai mare capacitate, care datează din 1977.

Gheorghe Guță, director tehnic SC Apă Canal Onești:Executăm reparații la hidroizolația rezervoarelor de 10.000 mc. Stația are o capacitate de stocare de 24.000 mc de apă. Asta înseamnă câte două rezervoare de 10.000 mc, semiîngropate, și patru rezervoare îngropate de 1.000 mc. Cum vă spuneam, noi distribuim apa gravitațional. Primim apa de la Valea Uzului, tratată în totalitate putem spune, noi îi aducem doar o îmbunătățire în ceea ce privește cantitatea de clor pe care suntem obligați să o introducem, respectiv 0,65 mg/litru, așa cum ne cer normele DSP.”

Stația a fost concepută prin anii 1957, când orașul se alimenta dintr-o sursă proprie situată în satul Cașin. „De prin anul 2000, și din cauza costurilor ridicate – pentru că apa era trimisă la stație prin pompare, plus costurile care implicau tratarea apei – s-a renunțat la stația veche. Din anul 2000, se merge numai pe alimentarea de la Cărăboaia, respectiv Valea Uzului,” explică Gheorghe Guță.