Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Acoperiș prin care ploua, dușuri inutilizabile și clădiri insalubre, pentru renovarea cărora
nu s-au găsit niciodată bani. Pentru toate acestea, susține șeful ISU Bacău, au fost necesare sponsorizările pentru care ar putea fi, din nou, anchetat. Anual, de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență sunt alocate doar aproximativ 10% din fondurile solicitate de inspectorat, iar cea mai mare parte a banilor primiți sunt destinați mentenanței și reparațiilor mașinilor de pompieri.
La începutul lui 2014, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău a solicitat de la bugetul de stat 1.260.720 lei. A primit, tot anul, 138.794 lei, din care 115.460 pentru reparații auto. În 2015, povestea s-a repetat. 1.296.180 lei solicitați și doar 161.888 lei primiți. Așadar, pompierilor le-au rămas aproximativ 23.000 lei (~5.000 euro) pentru investiții și reparații la toate clădirile Inspectoratului. Asta în condițiile în care, de exemplu, sediul județean al ISU nu a beneficiat de reparații capitale din 1982, anul în care a fost dat în funcțiune.
Soluția găsită de conducerea Inspectoratului pentru a compensa lipsa fondurilor de la Ministerul Afacerilor Interne au fost sponsorizările, o soluție perfect legală, susține șeful ISU Bacău, colonelul Ioan Mihalache. „Există o lege a sponsorizărilor, care ne dă dreptul să le atragem. Sponsorizarea este un act care nu condiționează cu nimic. E definiție dată. Tot ce a intrat în inspectorat a intrat sub formă de materiale, nu bani. Nimeni, nicio persoană din cadrul ISU, nu a avut banii în mână. Să vă dau un exemplu. Am obținut o linie de gardă de la Spitalul Județean pentru autosanitara TIM; terapie intesivă mobilă, cu medici, asistenți și doi paramedici. Pentru a putea face acest lucru, ne-au trebuit niște spații. Și a trebuit să reamenajăm niște spații care erau pentru cantină când erau militari în termen, să le facem utile pentru linia de gardă. A trebuit, pentru magazia de medicamente, să avem geamuri speciale, să nu intre lumina, temperatură controlată, parchet. Camera personalului la fel, paturi, dulapuri, parchet și ce le mai trebuia. Apoi, după fiecare intervenție trebuie să facă dezinfectare. Asta înseamnă că le trebuia o baie, un duș, o chiuvetă. Ne mai trebuia încă o încăpere pentru a-și ține ținuta de intervenție. Domnul președinte ne-a întrebat de ce avem nevoie. Și noi am scris acolo un necesar de materiale. Au analizat și ne-au spus ce ne pot pune la dispoziție.”
Contractele de sponsorizare nu se încheie între agenții economici și inspectorat, ci cu Asociația Pompierii Băcăuani. Orice ajutor dat de asociație Inspectoratului este verificat de Serviciul de Informații și Protecție Internă. „În momentul în care asociația era de acord să ne sprijine, documentația se punea într-un dosar, după care ne venea hârtiuța de la SIPI, prin care ne dădea sau nu aviz pentru a primi ceea ce ne dădea asociația. Avem și situații unde SIPI nu ne-a dat aprobare. Dacă nu am acceptul lor, nu pot primi.”
Șeful ISU susține că multe dintre lucrările de renovare făcute cu ajutorul sponsorizărilor nu sufereau întârziere. „Etajul 4, stăteau colegii cu ligheane, că ne curgea apă. Veneau de la intervenții și trebuia să aștepte câte o oră, să se încălzească apa, să poată face un duș. Știți ce înseamnă intervenții: funingine, fum, noroi… și erau nevoiți să aștepte. Ce am făcut noi? Am solicitat asociației, care are conducere civilă, e persoană de sine stătătoare, cu statut juridic și tot ce-i trebuie. Noi putem doar solicita și ei să ne ofere. Acum toate băile au boiler electric, au gresie, dar nu de lux. Toate băile de la toate subunități au apă caldă de la boiler. La Podu Turcului erau niște grajduri de animale în care stăteau niște oameni, pompieri. Și asta de câțiva ani, că atât am avut. ”
În Comănești e singura subunitate unde nu a fost necesar ajutorul sponsorilor privați, pompierii primind, de la administrația locală, o clădire renovată pentru a-și desfășura activitatea. „Aș vrea să am toate unitățile așa. Sunt condiții așa cum trebuie să fie. Acolo unde omul e gospodar și știe să facă proiecte care să fie aprobate, se poate. Colegii de la Comănești stăteau, prin bunăvoința jandarmilor, într-un subsol de cldire. Acolo e lux, nu la noi. Acolo a intervenit Primăria, a vrut, ne-au ajutat. Au luat inclusiv costume de protecție pentru oameni.”
Problemele financiare ale instituțiilor publice din subordinea MAI se resimt și dincolo de lipsa fondurilor pentru investiții. „Nu numai pompierii au sponsorizări, ci toate instituțiile, pentru că este lipsă de bani. O să vă arăt cum reușim să asigurăm hârtia de scris pentru inspectorat. Am făcut un cub din carton de 1x1m. I-am rugat pe toți care consumă bere la cutie acasă să le aducă acolo. Și iau 20 și ceva de lei pe metrul cub de fiecare dată când le duc… și din aia iau hârtie pentru dispecerat, pentru că nu s-a mai dat. Se dau 10 pixuri la sute de oameni, ce să fac cu ele? Am găsit metoda asta. Oamenii au râs la început, c-au spus că vreau să-i verific cât beau acasă, dar le-am spus că nu mă intereesează, numai să bage cutiile acolo.”
Toate aceste explicații colonelul Ioan Mihalache le-a dat deja, de două ori, în fața procurorilor de la DNA, iar Tribunalul Militar din Iași trebuie să decidă dacă dosarul va fi redeschis.
Cu toate astea, reprezentantul Guvernului în teritoriu, prefectul Dorian Pocovnicu, a declarat pentru bacauinfo.ro că nu cunoaște subiectul, refuzând să-și spună punctul de vedere cu privire la compromisurile pe care managerii instituțiilor publice trebuie să le facă pentru ca aceste instituții să funcționeze.