Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.
Casa Cancicov, din nou pe ordinea de zi, după ce Petrică Mihăilă, consilier județean PNL din aripa PDL, a inițiat
și înregistrat un nou Proiect de hotărâre, de această dată „privind exercitarea dreptului de preemțiune de către Județul Bacău” „încurajat de invitația președintelui Consiliului Județean, dar și de semnalul de alarmă tras de directorul Direcției de Cultură”.
Petrică Mihăilă a acceptat provocarea lansată de Dragoș Benea de a iniția un nou proiect de hotărâre privind Casa Cancicov, însă nu s-a ocupat și de partea care viza rezilierea contractului de către liberali, aceasta fiind condiția președintelui CJ pentru a cumpăra monumentul istoric.
„Eu nu mi-aș ierta niciodată că am lăsat acest subiect la mâna altora. Vreau să cred că am făcut tot ce mi-a stat în putință să salvăm acest obiectiv. (…) Nu știu ce discuții vor fi în partid, sper ca partidul, Organizația Județeană, va înțelege. Aici nu e vorba de interesul PNL, aici e vorba de unul din puținele monumente care au mai rămas și care trebuie să rămână în circuitul public. Că va fi un Centru Cultural, că va fi închiriat pentru o fundație, Consiliul Județean decide asta. Nu mi-a plăcut genul acela de târguială, faceți nu știu ce renunțare și o să vedem dacă… Nu, domnule! Dacă CJ consideră că acolo nu mai trebuie să fie sediu PNL, aici suntem în sediu PNL (sediul fostului PDL – n.red.), PNL are, avem sediul aici. E adevărat, nu ne strică nici acela, dar oricum sunt cheltuieli mari… Aici s-a indus diversiunea – unde sunt colegii de la PSD foarte bine puși la punct – și s-a creat imaginea că domne, ăștia de la PNL vor ceva pentru ei. Eu vă spun sincer, obiectivul nostru este de a salva acest monument istoric, să rămână în zona publică” – a declarat Petrică Mihăilă în conferință de presă, menționând că nu are „girul” partidului să vorbească, că spune „ce face Mihăilă ca persoană fizică și ca prim-vicepreședinte al partidului”.
Proiectul lansat de Mihăilă nu are însă sorți de izbândă, în condițiile în care conflictul de interese invocat de Cezar Olteanu, în numele tututor reprezentaților liberali din forul județean, rămâne în picioare.
„Eu l-am întrebat și pe secretarul județului, să ne spună ca jurist dacă suntem în conflict de interese. Dumnealui, dacă își va pune viza pe proiect, într-un fel răspunsul este dat. Dacă îmi promovează acest proiect pe ordinea de zi, nu sunt în conflict de interese și nici un coleg de al meu. Să fim corecți, plătim bani pentru a avea juriști. Unii sunt juriști, alții sunt profesori, fiecare înțelege… cineva trebuie să-și dea viza. Dacă suntem în conflict de interese… rezilierea contractului nu mi se pare un preț prea mare pentru PNL, pentru a salva acest obiectiv. Dar secretarul să ne spună” – a mai precizat Mihăilă.
Mihăilă i-a cerut un punct de vedere cu privire la potențialul conflict de interese directorului Direcției Juridice a CJ, Ciprian Fantază, care i-a răspuns că „este o decizie personală” și că nu este „împuternicit de lege să dea sfaturi pe aceste spețe”.
Cu privire la rezilierea contractului, Mihăilă dă de înțeles că paza bună, trece primejdia rea: „E posibil ca partidul (PNL – n.red.) să renunțe și PSD să voteze împotrivă… se poate renunța în secunda zero după ce se votează”.
Purtătorul de cuvânt Mircea Fechet, cel care are girul partidului să vorbească, transmite că PNL oricum ar face se află în conflict de interese, și dacă votează neexercitarea dreptului de preemțiune, și dacă votează exercitarea dreptului de preemțiune.
„PNL, în acest moment, datorită faptului că este chiriaș în Casa Cancicov și pentru care la rândul lui are drept de preemțiune, consideră în continuare că se află în conflict de interese total, indiferent că e de acord ca CJ să-și exercite dreptul de preemțiune sau nu, pentru că în ambele situații s-ar putea considera că putem avea un avantaj patrimonial, atât din cumpărararea, cât și din necumpărarea sediului de către CJ. Asta este poziția oficială a partidului. În măsura în care un consilier județean sau un consilier local – pentru că probabil o să ajungă proiectul și în CL – are o altă părere decât cea pe care am spus-o mai devreme, el o asumă, noi nu o putem asuma în numele său. Asta se întâmplă astăzi, când noi suntem chiriași în acest imobil. Legea e foarte clară pentru toți și nu putem încălca legea. (…) Câtă vreme PNL este chiriaș în baza unui contract în vigoare astăzi (…) conform legislației în vigoare ne aflăm într-un flagrant conflict de interese, care are atât o dimensiune administrativă, cât și o dimensiune penală. Ne putem gândi că inclusiv în atenția procurorilor ar putea intra votarea sau inițierea unui astfel proiect de hotărâre prin care noi, chiriași sau partid cu drept de preemțiune, cumpărăm sau hotărâm ca CJ sau CL să nu cumpere imobilul” – a declarat Fechet pentru bacauinfo.ro.
Cu privire la propunere președintelui CJ de a rezilia contractul, Fechet a precizat că „nu are cunoștință de o astfel de decizie”, dar că „oricum, decizia ar trebui să facă referire cel puțin la toate voturile PSD, nu numai la votul dânsului care nu e suficient, nu sunt suficiente nici voturile PSD, dar din momentul acela putem să discutăm”.