Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Laurenţiu Neghină, fostul primar al Oneştiului, a plecat din Primărie după ce şi-a tras un spaţiu comercial în Piaţa Agroalimentară. Aquila Fashion,

firma lui Neghină, a primit spaţiul comercial pe baza unei note interne, de la o firmă căreia i s-a comunicat de către Primărie în iunie 2014 titlul executoriu şi somaţia nr. 25.846 şi care are o datorie pe 2014 de peste 290.000 lei şi o pierdere de 6.097 lei. Toţi consilierii locali au votat proiectul de hotărâre prin care drepturile de cesiune asupra contractului de închiriere au fost cedate de SAVRIS SRL firmei fostului edil, Aquila Fashion.

La baza proiectului de hotărâre, iniţiat de consilierul local UNPR Mircea Agapi, au stat solicitarea administratorului SAVRIS SRL şi Nota internă nr. 23/18.06.2015. 

Cu alte cuvinte, firma oneşteană SAVRIS, administrată de Georgeta Jipa, plină de datorii şi somată de Primăria Oneşti în iunie 2014, a cerut Consiliului Local să-i aprobe solicitarea de cedare a drepturilor sale asupra contractului de închiriere a unui spaţiu comercial de 32 mp, cu o chirie de 426 lei/lună, către Aquila Fashion, firma încă primarului Neghină, la data de 18 iunie 2015, când a fost întocmită Nota internă.

Ordinul de încetare a mandatului primarului Neghină, semnat de subprefectul de Bacău, a fost emis vineri, 19.05.2015. La momentul la care a venit solicitarea administratorului Jipa, SAVRIS a cerut să-i cedeze firmei primarului Neghină un spaţiu comercial din Piaţa Agroalimentară (!!!).  

Nota internă nr. 23 a fost înaintată de Administraţia Pieţei, Bazarului şi Oborului către Serviciul Urbanism, păstorit de Liviu Buzdugan, arhitectul şef al Primăriei Oneşti şi fiul consilierului local UNPR Vasile Buzdugan. Aceasta a fost ţinută la secret de către Gheorghe Stanciu, consilier în cadrul Serviciului Urbanism şi Amenajarea Teritoriului. Doar la solicitările preşedintelui de şedinţă, Ştefan Martin, Stanciu a făcut publică nota internă, în sensul că a recunoscut existenţa acestui document, pe care i l-a dat spre consultare consilierului local PNL Elena Paşcu Apăvăloaie.

După ce iniţial a refuzat solicitarea reporterului bacauinfo.ro, funcţionarul Primăriei Oneşti a făcut ulterior o copie documentului, la insistenţele consilierului Paşcu Apăvăloaie.

În expunerea de motive, Mircea Agapi evită să menţioneze numele firmei Aquila Fashion: De asemenea, la cererea titularilor unui contract de concesiune şi a unui contract de închiriere propunem cesionarea dreptului de  concesiune la contractul de Concesiune nr.196/13.05.2005 şi Contractul de închiriere nr.43/29.03.2013 conform datelor prezentate în Anexă la proiectul de hotărâre.”

Firma primarului Neghină era trecută la şi altele.

 

Amplasament

-adresa-

-mp-

Redevenţă

-lei/an-

-lei/lună-

Data expirării

concesiunii, închirierii

Destinaţia

Cedent

nr. contract

Cesionar

 

Str. Libertăţii

Nr.23-25

33,00

1.388 lei/an

19.10.2015

Spaţiu comercial

Cabinet Individual de Insolvenţă Ababei Ionela 196/20.10.2005

Drug Costică

Contract de vânzare cumpărare

 

Piaţa Agroalimentară, sector D

32

426 lei/lună

31.12.2019

Spaţiu comercial

S.C. Savris SRL

S.C. Aquila Fashion SRL

Elena Paşcu Apăvăloaie a atras atenţia asupra lipsei documentului. „Nu ne-a fost ataşată nota internă nr. 23. Am înţeles că la primul punct este vorba de o vânzare, clar e vorba de o transmitere legală a contractului de concesiune, dar în ceea ce priveşte a doua situaţie (tranzacţia dintre SAVRIS şi Aquila Fashion – n.r.) nu am înţeles motivul. Avem o notă internă prin care se solicită. În mod normal, cesiunea se face cu un motiv.”

„Există nota internă. Am pus-o la dispoziţie… Odată cu raportul a fost transmisă şi documentaţia,” încearcă să se disculpe Gheorghe Stanciu, consilier în cadrul Serviciului Urbanism şi Amenajarea Teritoriului.    

Reacţia inexplicabilă vine din partea secretarului Primăriei Oneşti, care evită să remarce evidența, şi anume că firma primarului Laurenţiu Neghină, încă în funcţie, primea de la o firmă somată de Primărie un spaţiu comercial de 32 mp. Mai mult, Daniel Spânu devine chiar ofensiv: „E o solicitare a celui care are toate drepturile contractului. Vrea să cesioneze … Asta înseamnă că domnul Laurenţiu Neghină nu mai are voie să facă afaceri în Oneşti?”

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, SAVRIS SRL Oneşti înregistrează datorii în ultimii 5 ani (2009 – 186.206; 2010 – 230.717; 2011 – 256.353 lei; 2012 – 270.434; 2013 – 280.716). În exerciţiul financiar pe anul 2014, datoria firmei a ajuns la valoarea cea mai mare de 290.056 lei. Numărul mediu de salariaţi al firmei e de o persoană. Pierderea netă a exerciţiului financiar pe 2014 este de 6.097 lei.

Ideea principală: administratorul unei firme înglodate în datorii şi somată de Primăria Oneşti în iunie 2014, a decis să cedeze contractul de închiriere firmei primarului în funcţie. Iarăşi o coincidenţă interpretată tendenţios de bacauinfo.ro, aşa cum Prefectura Bacău a făcut exces de zel, conform lui Neghină, atunci când a decis încetarea înainte de termen a mandatului primarului, pentru faptul că acesta a fost condamnat, după ce a încercat să-şi cumpere Bacalaureatul cu bani, la un liceu în Podu Turcului.

Firmele primarului nu-s la primele afaceri cu Primăria, furnizând instituției, de exemplu, sute de pachete cadou (șampanii, cafea, ciocolată etc.), care au fost cumpărate pentru a fi date angajaților.

Fostul primar Neghină a părăsit sala de şedinţe a Consiliului Local cu zâmbetul pe buze.