Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Articol publicat inițial în 6 ianuarie. Între timp, Alexandru Cristea a ajuns primar al Oneștiului. 

Textul original:

Un consilier local s-a realizat brusc la două luni după ce a fost ales. De data aceasta, mătușa Tamara a fost înlocuită de o bunică. Alexandru Cristea, consilier local oneştean, a devenit om la casa lui şi proprietar pe 6.000 mp de teren, fără să aibă niciun venit declarat, imediat după ce Laurențiu Neghină a fost ales primar. Banii au venit de la bunică, spune alesul, care mărturiseşte că luptă pentru a supravieţui în Oneştiul lui Neghină: ,,Nu foarte lejer, dar trăiesc. Trăiesc în continuare aşa… mă lupt”.

Alexandru Cristea, consilier local ales pe listele UNPR, a fost preşedintele organizaţiei neguvernamentale ONESTIN, dar s-a remarcat mai mult ca participant activ în campania electorală a lui Laurenţiu Neghină, în iunie 2012. Pentru eforturile sale de convingere a oneştenilor, Cristea a fost răsplătit cu fotoliul de consilier local și cu singurul lui venit – 719 lei, indemnizația.

Înainte de alegeri, Cristea nu avea nimic pe numele său, teren, casă, maşină, credit sau vreun împrumut, NIMIC, conform declaraţiei de avere făcută publică pe site-ul Primăriei Oneşti la 3 iulie 2012. Documentul e tăiat în diagonală, pe toate paginile. Conform declaraţiei de interese, era unic acţionar la Inred Group S.R.L., cu 20 de părţi sociale, firmă care prestează activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

Imediat după alegeri, la o lună, nicio schimbare. Doar niște precizări. În toate căsuțele disponibile ale declarației de avere, Cristea a scris 0 (zero), și la venituri, și la proprietăți, și la împrumuturi. Trăia cu aer.

La două luni de la alegeri, Cristea a dat lovitura. Laurențiu Neghină era deja primar confirmat, iar consilierului său i-au răsărit în declarația de avere trei terenuri, de 6.000 mp, și o casă. Fără ca să aibă în continuare vreun venit sau vreun împrumut.

Spune că a pus mâna pe nişte bani, mai precis 56.000 lei, cu care a fost la cumpărături. Suma nu apare nicăieri, dar o casă în Onești și jumătate de hectar cu 12.000 euro sună bine.

Mai precis, conform declaraţiei de avere din 16 august 2012, tânărul ales şi-a achiziţionat o casă de locuit cu 1.427 mp teren intravilan şi a devenit proprietarul altor 4.506 mp, trei loturi de teren extravilan în zona Cuciur.

Din datele publice privind veniturile lui Cristea, nu a fost identificată sursa veniturilor pentru a face aceste achiziţii.

Alexandru Cristea, consilier local UNPR: „Sunt bani pe care i-am primit de la bunica, bani cu care am achiziţionat terenul şi casa unei mătuşe de-a mele. Sunt 56.000 lei primiţi de la bunica mea.”

Acesta a refuzat să precizeze sub ce formă a primit banii – donaţie, dar, contra unui serviciu, şi nici din declaraţia de avere nu reiese activitatea prestată pentru venitul încasat.

Cristea nu mai ţine minte nici când şi-a cumpărat prima casă: „Când a fost declarată. Nu ştiu data exactă, în 2012 sau 2013, chiar nu mai ştiu. Exact cum e notat.” Achiziţia a fost făcută în perioada 3 iulie 2012 – 16 august 2012, imediat după alegerile locale încununate de succes pentru Cristea şi Neghină.

„Da. Asta este. Fără nici o legătură politică,” spune Cristea, care ne-a dezvăluit că nu are de gând să intre în afaceri imobiliare şi că „proprietatea respectivă o s-o împart cu familia mea”

Primele venituri declarate de Cristea apar în declaraţia de avere pe 2013, respectiv 3.399 lei, pentru participarea la şedinţele Consiliului Local. În 2014, veniturile cresc la 8.628 lei, tot pentru prezenţa sa la şedinţe. Sunt singurele sume declarate. Asta ar însemna că Alexandru Cristea a trăit în 2013 cu 283,25 lei/lună, iar în 2014 cu 719 lei/lună. Din acești bani, între 283 și 719 lei / lună, și-a plătit impozitele, taxele locale, cheltuielile cu întreținerea, vacanțele, distracția. Pentru că a fost și la plajă în străinătate, și la ski în țară, conform propriilor fotografii.

Ce se poate face cu 700 lei / lună, pe lângă traiul zilnic 

Cristea spune însă că supravieţuieşte: „Nu foarte lejer, dar trăiesc. Trăiesc în continuare aşa … mă lupt”.

În continuare, din 2012 până în 2014, a rămas unic acţionar, respectiv administrator, la Inred Group S.R.L., dar fără a declara vreun venit, în condiţiile în care profitul net al firmei înregistrat pe 2012 a fost de 6.500 lei. De altfel, de când este înfiinţată firma, din 2008, şi până în decembrie 2013, ultimele raportări la Ministerul de Finanţe, anul 2012 a fost cel mai bun pentru Inred Group S.R.L., cu o cifră de afaceri de 17.871 lei şi un venit de 6.500 lei.

Sursa foto pentru partea de distracție, vacanță etc.: Alexandru Cristea 

Documente atașate – declarațiile de avere ale consilierului local Alexandru Cristea