Stiri si noutati din Jud. Bacau. Temele care conteaza. Mai mult decat informatie.

Populația județului Bacău era în 2002 de 706.623 locuitori, iar a județului Cluj de 702.755 locuitori.

Au trecut

o guvernare PSD, una PNL, una PDL, încă una PSD, fiecare cu soluțiile sale imorale în alianță.

Ultimele date arată 691.106 locuitori pentru Cluj și 616.168 locuitori pentru Bacău. Băcăuanii au fugit mâncând pământul dintr-un județ condus mereu de PSD, dar a cărui groapă a fost săpată mai ales de la București, indiferent de guvernare.

După ce PSD a ieftinit mâncarea (o, da!), a dublat alocațiile copiilor (pentru că ăsta e PNL la nivel de propuneri; să insiste pentru diverse deduceri de care să beneficieze cei care muncesc ar fi fost peste intelectul lui Pocora) și a venit cu un pachet de măsuri fiscale față de care liberalii nu mai știu ce opoziție să facă, e greu spre imposibil pentru Gorghiu să mai câștige un vot în Bacău în numele PNL.

Greu de crezut că poate vorbi despre taxe mai mici. Lupta împotriva corupției? Corupții-s și colo, și dincolo. Adversarul corupției e contribuabilul terorizat de sistemul construit de politicieni, nu PNL.

Într-o bălmăjeală de teme „macro”, bune de literatură, PNL ar trebui să vină cu ceva concret.

Concret e faptul că nici măcar una din investițiile statului român din ultimii… foarte mulți ani nu a fost în Moldova. Indiferent de guvernare. Moldova a fost violată de București cu metodă. Sigur, aici e Lumea a Treia a lor. Când vin în Bacău, vin „la țară”. Clujul lui Emil Boc era coafat cu stadion și Sală Polivalentă, bani de la Guvern, în timp ce Bacăul avea iluzii că i s-ar putea da niște mărunțiș pentru un spital. Pentru PDL-ul lui Emil Boc, Vasile Blaga, Tudorița Lungu, apoi MRU, distracția lor a fost mai importantă decât sănătatea noastră. Niciodată n-au explicat de ce chefurile din Sala Polivalentă din Cluj-Napoca sunt prioritare în fața sănătății băcăuanului din Narcisa.

În Moldova, cu tot cu Galați, trăiesc spre 4,2 milioane oameni, adică 25% din populația țării. Normal ar fi ca, pentru reducerea diferențelor între Estul sărac și Restul bogat, cel puțin 4 din primele 20 mari investiții publice să fie aici. Moldova e luată la preț de chilipir de București, poate și pentru că ăsta e nivelul politicienilor, dispuși să-i sacrifice pe cei de acasă pentru o poziție mai bună în partid.

În 2023, când ar trebui să se vadă o legătură civilizată cu Ardealul, toată țara va fi brăzdată de autostrăzi. Noi vom avea un capăt de ață, iar ceilalți vor avea rețele de infrastructură, autostrăzi care să facă legătura cu alte autostrăzi, toate în Transilvania sau în sud.

Alina Gorghiu a anunțat și o conferință de presă, poate cu Vasile Blaga, nu știm. Dacă vor comunica ORICE în afara acestui registru, va fi complet neinteresant. Să-și ia discursurile și să plece. Dacă PNL nu vrea și nu anunță nimic concret pentru zona asta, nu merită votul. Înlocuim unii care nu fac nimic cu alții care nu fac nimic. Ar fi chiar aiurea să înceapă cu anti-tăricenisme, în condițiile în care, spre exemplu, primarului Viorel Miron i se rupe de oricine îi cere s-o lase mai moale cu Tăriceanu.

Sigur, acum au băgat criterii pentru prioritizarea investițiilor. Au găsit, pentru cele de infrastructură, să le ordoneze după punctaj: sustenabilitate economică, sustenabilitate economică și de mediu, rată internă de rentabilitate etc..

Ce ghinion pe noi, să stăm la mâna unor indicatori care n-au contat în cazul autostrăzii Bechtelstadionului și Sălii Polivalente din Cluj-Napoca și nu contează nici în cazul stadionului din Craiova. PDL, PSD, aceeași mizerie.

Nu discutăm aici îngustimea celor din Iași, care merg pe ideea „autostrada noastră și nimic altceva”, dar dacă PNL vrea votul Bacăului, atunci să anunțe anual care-s cele patru mari investiții publice pe care Guvernul PNL le va face în Moldova din cele mai importante 20 investiții la nivel național. Cu sume, surse de finanțare, termene, grafice de parcurs și tot ce presupune o promisiune serioasă și nu o minciună de vară.

Sursa foto: PNL (apropo, proastă resursă; PNL vrea să guverneze țara, dar nu e în stare să aibă un site cu informații la zi)